אלבניה – ברוכים הבאים לארץ הנשרים

דף הבית » אלבניה – ברוכים הבאים לארץ הנשרים

ad nimrod yaron albania

אלבניה – ברוכים הבאים לארץ הנשרים

אלבניה נמצאת באזור הבלקן בדרום מזרח אירופה. היא גובלת במונטנגרו מצד צפון, בקוסובו מצד צפון-מזרח, במקדוניה מצד מזרח, ביוון מצד דרום ובים האדריאטי והיווני מצד מערב. שם המדינה באלבנית הוא Republika e Shqipërisë והפירוש הוא ארץ הנשרים.

מהמאה ה-4 לפני הספירה ועד המאה ה-2 לפני הספירה אלבניה הייתה חלק מממלכת איליריה. במאה ה-2 לפנה"ס אלבניה נכבשה ע"י הרומאים ועד המאה ה-15 שלטו בה עמים שונים, למשל הביזנטים, הנורמנים, הוונציאנים והסלאביים. כל אחד מהעמים ששלטו באלבניה הותיר את חותמו במדינה מבחינה אדריכלית, תרבותית ודתית, אבל לא לאורך זמן.

השלטון העותומאני באלבניה

בשנת 1479 אלבניה נכבשה ע"י העותומאנים ששלטו בה כ-500 שנה, מה שגרם להתאסלמות של רוב תושבי אלבניה ועד היום המדינה היא מוסלמית ביסודה. עם זאת השלטון העותומאני באלבניה היה פחות נוקשה מאשר במדינות אחרות ברחבי האימפריה, כך שתושבי אלבניה נהנו מזכויות שעמים אחרים לא קיבלו.


תכנון טיולים באנר

בהמשך, האלבנים דרשו זכויות נוספות וכשהשלטון העותומאני התנגד לכך האלבנים התמרדו ב-1909 וב-1910.

airalo ad

אלבניה כמדינה עצמאית

ב-1911 נוסדה מדינה אלבנית עצמאית, אך חלקים ממנה נכבשו ע"י סרביה, מונטנגרו ויוון במהלך מלחמת הבלקן הראשונה ב-1912.

ב-28.11.1912 האלבנים אמנם הכריזו על עצמאות ועל ניטרליות במלחמה, אך למעשה נלחמו במסגרת גרילה עותומאנית במטרה לשחרר את חלקי המולדת שנכבשו מידי הכובשים. הודות ללחץ שהפעילו האימפריה האוסטרו-הונגרית ואיטליה על סרביה הוחלט שאלבניה תהיה מדינה עצמאית.

אך עצמאות זאת לא האריכה ימים. במהלך מלחמת העולם ה-1 איטליה כבשה את ולורה וסרביה ומונטנגרו כבשו אף הן חלקים מאלבניה. הודות למצור של 3 חודשים שהטילו 10,000 מתנדבים אלבנים על ולורה – האיטלקים נסוגו מולורה, כך שהדרך לעצמאות אלבנית מחודשת הייתה סלולה.

ב-1925 אהמט זוגו הכריז אל עצמו כנשיא וכמלך אלבניה (המלך זוג הראשון), אך בשנת 1939 איטליה פלשה שוב לאלבניה וזוגו נאלץ להימלט מהמדינה.

במהלך מלחמת העולם השנייה תפס מנהיג הפרטיזנים הקומוניסטים אנוור הוג'ה את השלטון באלבניה – מה שהתחיל שלטון דיקטטורי של כ-40 שנה באלבניה שהסתיים רק בשנות ה-90.

הגאוגרפיה של אלבניה

רוב שטחה של אלבניה הוא הררי וכ-66% מהריה הם בגובה של יותר מ-1000 מטר, למשל ההרים גולבקרוב, יזרצה וההרים ברכס אפירוס. במערב אלבניה יש שפלה והיא גם נהנית מאגמים רבים, למשל אגם אוחריד, אגם פרספה ואגם שקודרה. להלן האיזורים העיקריים של אלבניה.

ערים מרכזיות באלבניה

הבירה טירנה

טירנה היא בירת אלבניה והעיר הגדולה ביותר במדינה הודות לעובדה שמתגוררים בה כ-500,000 איש. בעיר זו נמצא נמל התעופה הבינלאומי של אלבניה, כך שהמגיעים למדינה דרך האוויר בטיסות ישירות מישראל נוחתים בטירנה.

מגדל השעון של מסגד אטהם ביי בטירנה
מגדל השעון של מסגד אטהם ביי בטירנה

טירנה נמצאת במרכז אלבניה בין שני נהרות וממוקמת על נתיב מסחרי היסטורי, כך שלאורך הדורות הייתה לה משמעותית אסטרטגית. התוצאה היא עיר בינלאומית בעלת השפעות סגנוניות שונות.

למשל,  הכיכר המרכזית של טירנה (כיכר סקנדרבג) מוקדשת לגיבור הלאומי האלבני, אך במרחק קצר משם ניתן לבקר במסגד אטהם ביי המוסלמי וברובע הבילויים העירוני – רובע בלוקו. למידע נוסף ומורחב על טיראנה לחצו כאן.

שקודרה

שקודרה היא אמנם רק העיר הרביעית בגודלה באלבניה, אבל מאז המאה ה-4 לפני הספירה היא משמשת כמרכז תרבותי, דתי, אמנותי ומסחרי של כל אזור צפון אלבניה. העיר כוללת 3 אטרקציות תיירותיות עיקריות:

  • טירת רוזפהטירה שנחשבת לאחד המבנים הארכיטקטוניים הבולטים באזור.
  • אגם שקודרה – האגם הגדול ביותר באזור הבלקן כולו שנחשב אידיאלי לביצוע פעילויות שונות בתחום הספורט הימי. למשל, שיט, דיג ועוד.
  • הבזאר התורכי – שוק משוחזר שנחשב לא רק לפנינה מבחינה אדריכלית, אלא גם לאחד המקומות הטובים באלבניה לרכישת מזכרות.

העיר העתיקה קרויה

קרויה נחשבת לאחת הערים היפות באלבניה ולאחת המעניינות במדינה וניתן ליהנות בה מאטרקציות שונות.

למשל: מצודה שבה מוזיאון לכבוד הגיבור הלאומי סקנדרבג, מוזיאון אתנוגרפי שנמצא בבית תורכי מהמאה ה-17 ששוחזר בדייקנות ואפילו טאקה – מקום להתייחדות, התכנסות ותפילה של בני הדת הבקטשית, הזרם המוסלמי המרכזי באלבניה.

ג'ירוקסטרה

העיר ג'ירוקסטרה מפורסמת הודות לאחת המצודות הגדולות באזור הבלקן שנמצאות בשטחה, מצודת ג'ירוקסטרה, מה שהקנה לה הכרה כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו.

המיקום האסטרטגי העיר בצידו המזרחי של רכס "ההר הרחב" שמשקיף על עמק הדרינו, מבטיח לא רק הנאה מאתרים היסטוריים אלא גם מנוף מרהיב ביופיו.

פרמט

פרמט נמצאת במיקום שנחשב ליפה ביותר באלבניה בין רכס הסכין בדרום, רכס הרים מצפון שכולל את הר טומור ("האולימפוס של אלבניה") ועמקים מרהיבים מכל עבר.

העיר מפורסמת הודות לאטרקציות התיירותיות שבה: הטבע הנפלא שמסביבה, התפוחים המשובחים שגדלים בה והשירה הפוליפונית, מסורת מוזיקלית של שירה בכמה קולות במקביל שמבוססת על שירי רועים מלפני אלפי שנים.

בראט

בראט היא אחת הערים החשובות ביותר באלבניה מבחינה תרבותית והיסטורית – מה שלא חמק מעיניהם של אנשי אונסק"ו שקבעו שהיא אתר מורשת עולמי.

כנסיית השילוש הקדוש בבראט
כנסיית השילוש הקדוש בבראט

העיר היא מופת לאדריכלות עותמאנית וביזנטית כאחד, כך שאל תפספסו את האתרים הרלוונטיים – המתחם הבקטשי ברחוב Rruga Kurt Pasha וכנסיית השילוש הקדוש.

דורס

דורס היא לא רק העיר המרכזית במערב אלבניה, אלא גם אחת העתיקות באלבניה הודות לעובדה שהיא נוסדה במאה ה-7 לפני הספירה.

הודות למיקומה האסטרטגי דורס שימשה לאורך השנים כעיר נמל משמעותית וכנקודת המוצא היבשתית למזרח. כיום דורס היא העיר השנייה בגודלה באלבניה, עיר הנמל העיקרית במדינה ומוקד משיכה תיירותי חשוב הודות למיקומה על שפת הים.

ולורה

וולורה כיום היא הבירה הלא-רשמית של הריביירה האלבנית, אבל היא נחשבת לאחת הערים היחידות בעולם שמאוכלסות ברציפות במשך 26 מאות שנה (החל מהמאה ה-6 לפנה"ס). בנוסף, בולורה נמצא הנמל השני בגודלו באלבניה, כך שיש לה חשיבות כלכלית ותרבותית ולא רק היסטורית ותיירותית.

ואגב היסטוריה, בולורה הוכרזה עצמאות אלבניה ב-28.11.1912 והיא שימשה כבירה הראשונה של המדינה, כך שהמקומיים מאמינים שהיא הרבה יותר מבסיס יציאה לטיולים בכפרים ובחופים לאורך הריביירה.

סרנדה

סרנדה היא עיר הנופש הדרומית ביותר באלבניה ויש אומרים החשובה ביותר, ה"אילת של אלבניה". העיר משופעת בחופי רחצה וכוללת 2 אטרקציות מרכזיות: טירת ליקורסי שמשקיפה על העיר ועל האי קורפו והעין הכחולה – מעיין מדהים ביופיו שנמצא בתוך שמורת טבע מיוערת.

אתרי חובה באלבניה

מעיין העין הכחולה בדרום אלבניה

מעיין זה נמצא כ-18 ק"מ צפון-מזרחית לסרנדה ונחשב לאחד המקומות הקסומים באלבניה כולה, אולי בעיקר הודות לעובדה שהכניסה אליו בשנות השלטון הקומוניסטי הותרה רק למקורבים להנהגה. מדובר במעיין יפהפה של מים קרים כקרח בעומק 45 מטר לפחות שנמצא בשמורת טבע מיוערת. רק הדרך לכאן היא בגדר הנאה לכל החושים.

הכפר ת'ת

הכפר ת'ת' בצפון אלבניה
הכפר ת'ת' בצפון אלבניה

הכפר מהווה את נקודת המוצא האולטימטיבית לטרקים ולטיולים באזור צפון אלבניה ובפארק הלאומי ת'ת (Theth National Park), בעיקר הודות לעובדה שהוא מוקף מכל העברים בהרים שמתנשאים לגובה של 2000 מטר, חוסר בחשמל ובציבליזציה והמון טבע ושקט.

יש בכפר בתי אבן ישנים, מקומות מקלט אותנטיים בשם "המגדלים הנעולים", שוק מקומי ומסורות עממיות שנשתמרו במהלך הדורות, כך שהוא הרבה יותר מאטרקציה תיירותית.

מעיין העין הכחולה בצפון אלבניה

מדובר בבריכה בגודל 30*40 מטר שבה מגיעים מים משני מקורות: מים קרים (7 מעלות צלסיוס) מנביעה תת-קרקעית ומים חמים מנהר ביסטריצה. בנוסף, הבריכה מקבלת מים ממפל שגובהו 12 מטר ונמצאת בליבו של יער – מה שהופך את ההגעה למקום לחוויה אחת גדולה.

כשמוסיפים לכך את האגדה המקומית שלפיה כל הטובלים במקום מבטיחים לעצמם מקום בגן עדן – אפשר להבין למה מדובר באחד האטרקציות התיירותיות הפופולריות ביותר באלבניה.

בוטרינט

אתר עתיקות שהיה הראשון באלבניה לקבל את ההכרה כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו. גאווה לאומית. המקום נמצא כ-18 ק"מ דרומית לסרנדה בחיבור שבין הלגונה לים, כך שמלבד השרידים היוונים והרומים הוא מעניין גם מבחינה הנדסית הודות לעובדה אחת – חצי מהמקום בנוי על גבעה וחצי ממנו על אזור של ביצות.

מצודת פורטו פלרמו

המצודה נמצאת ליד העיירה הימרה במפרץ שסגור מכל העברים שבקצהו מערה, כך שאפשר להבין למה הוא שימש כמקום המסתור האולטימטיבי לאורך השנים: לשודדי ים בתקופת שלטון עלי פאשה באזור ולצוללות סיניות ורוסיות בתקופת המלחמה הקרה.

הפארק הלאומי עמק ולבונה – Valbone Valley

פארק זה נמצא כ-60 ק"מ משקודרה וכ-300 ק"מ צפון-מזרחית לבירה טירנה. הפארק משתרע על 80,000 דונם וכולל יותר מ-200 ק"מ של שבילי הליכה חוויתיים – מה שמסביר למה הוא נחשב לגולת הכותרת של אזור צפון אלבניה.

הפארק כולל את שמורת הטבע של נהר גאשי (Gashi) שמשתרעת על 3000 דונם. במקום נמצא יער האשור הטבעי האחרון באלבניה, תעלות וביצות ומגוון מיוחד במינו של בע"ח וצמחים וביניהם 64 מינים שמצויים בסכנת הכחדה.

השמורה למעשה מבטאה את הטבע הבתולי האלבני כפי שהיה לפני שהופרע ע"י בני האדם, כך שיש לקחת בחשבון את העובדה שההגעה למקום והטיול בה (יש מגוון של מסלולי הליכה בדרגות שונות) נעשה ברגל בלבד.

טירת אלבסן

טירת אלבסן לאתר חובה לכל מי שרוצה להכיר את אלבניה לעומק אודות לעובדה שהיא משלבת את השפה, התרבות, הסובלנות הדתית וההיסטוריה האלבנית כך שהיא מייצגת אל אלבניה כולה בזעיר אנפין.

למשל, הטירה כללה כבר בימי הביניים מוסדות של אמונות דתיות שונות – מה שהיווה חידוש כי היא הייתה היחידה שעשתה זאת בכל האימפריה העותומאנית.

אדריאנופוליס

זהו אתר ארכיאולוגי שנמצא כ-15 ק"מ מג'ירוקסטרה ונחשב לאחד המונומנטים התרבותיים החשובים באלבניה כולה.

מדובר בעיר רומית שהוקמה במאה ה-2 לספירה וכללה תיאטרון שיכול לאכלס מאות אנשים, חומות עתיקות, פסיפס מיוחד במינו ובעיקר – נוף מדהים של הגבעות וההרים שמסביבו.

עתיקות אדריאנופוליס על רקע הנוף
עתיקות אדריאנופוליס על רקע הנוף

אטרקציות ופעילויות

רובע בלוקו

זהו רובע הבילויים העיקרי של הבירה טירנה ושל אלבניה כולה, כך ששום ביקור באלבניה אינו שלם בלי בילוי במועדונים, המסעדות ובתי הקפה של רובע בלוקו. וכמובן שכאן גם נמצאים מרבית המלונות האיכותיים של העיר טירנה.

הפארק הלאומי והר דאייטי בטירנה

פארק זה נמצא כ-25 ק"מ מטירנה וכולל מגוון ביולוגי גדול של מערכות אקולוגיות, כך שלא פלא שאיגוד שימור היערות Plantlife הכיר בו כאזור בעל חשיבות בוטנית בינ"ל. האטרקציה המרכזית בפארק הוא הר דאייטי שאליו ניתן להגיע ברכבל אבל הוא הרבה יותר מכך.

בפארק נמצאים גם קניון Skorana שאורכו כקילומטר אחד וכולל את המערות הפרהיסטוריות Pellumbas, בריכות טבעיות שניזונות ממפלים ושמהוות מקום מפלט בימות הקיץ החמים ועוד אטרקציות רבות.

שמורת הטבע  Mali me Gropa-Bizë-Martanesh

שמורה זו מכסה שטח של כ-25,000 דונם ונמצאת בקרבת הפארק הלאומי דאייטי. במקום יותר מ-200 מינים שונים של בעלי חיים וכ-450 מינים שונים של צמחים, מה שהוביל להכרה במקום כאזור בעל חשיבות בינלאומית בתחום הבוטניקה.

רוב שטח השמורה מיוער וכולל עצים המשתנים בהתאם לגובה פני השטח. כמו כן, במקום 5 תצורות טבעיות כמו מערות, אגם ועמק קרחוני כך שביקור במקום הוא חוויה לכל שוחרי הטבע.

הלגונה של נארטה (Lagoon of Narta)

לגונה זו משתרעת על כ-40 ק"מ ונמצאת לחוף הים האדריאטי כ-15 ק"מ צפונית לולורה. היא נוצרה עקב סחף מנהר Vjosa שהצטבר בה ומוכרת כאזור אקולוגי מוגן, בעיקר הודות לצמחים ולציפורים שקיימים בה.

רודון קייפ (Rodon Cape)

זוהי רצועת חוף סלעי באורך של 7.5 שנמצאת כ-50 ק"מ צפונית לעיר דורס. במקום יש טירה מהמאה ה-15 שנבנתה ע"י הגיבור הלאומי סקנדרבג (מה שמקנה למקום את שם החיבה "סקנדרבג קייפ), אבל רוב האנשים מגיעים לכאן מסיבה אחרת – המקום נחשב גן עדן לצוללים.

הטירה ברודון קייפ
הטירה ברודון קייפ

שייט באגם קומאן (Komani)

האגם שהוקם באופן מלאכותי כתוצאה מהקמת סכרים הידרואלקטריים נחשב לאחד מהפופולריים באלבניה, כך ששיט בן 3 שעות מבטיח שתגלו את כל מה שיש למקום להציע: צמחיה עבותה, בתי גידול מיוחדים במינם, צוקים תלולים ומצוקי אבן שיצרו קניון יפהפייה.

שימו לב – למרות שהשיט נעשה במעבורת אין אפשרות להעלות עליו כלי רכב. מכיוון השיט אינו מעגלי (מסתיים בנקודת המפגש של אגם קומאני עם אגם פיארדזה Fierzë) ולכן יש להתארגן בהתאם.

רפטינג בנהר ויוסה (Vjose)

הודות לזרם החזק ולכמויות המים האדירות ניתן לעשות במקום רפטינג במשך כמעט כל השנה. אמנם החוויה יוצאת דופן הודות לצוקים משני צוקי הנהר, אבל קחו בחשבון שבמקום אין תשתיות תיירותיות נוספות.

מסלולים בטבע

טיולים רגליים בפארק הלאומי לוגרה (Llogara National Park)

הפארק שמשתרע על כ-1000 דונם נמצא כ-40 ק"מ דרום-מזרחית לולורה והוקם ב-1966 במטרה אחת – להגן על המערכות האקולוגיות הייחודיות ובעלות החשיבות הלאומית שנמצאות בו: יער האורנים, אוכלוסייה מיוחדת במינה של ציפורים ובעלי חיים שנחשבים מוגנים ע"פ חוק.

במקום יש שפע של שבילי הליכה בדרגות קושי שונות ובעיקר – הנוף שנשקף ממרומי הפארק מאפשר לראות את רצועת החוף האלבנית בצורה מרהיבה במיוחד.

הליכה בקניון Gjipea

קניון זה נמצא בין דרמי ל-Vuno בחלק הדרום-מערבי של אלבניה לחוף הים היווני. למרות שאורך הקניון הוא 800 מטר בלבד הוא כולל תצורות סלע רבות ומערות – מה שהופך אותו למסלול הליכה פופולרי. עם זאת חשוב לזכור שהקניון נחשב לאזור מוגן הודות לאוכלוסיית הצמחים האנדמית והנדירה שבו.

טיפוס למרומי הר קורב (Korab)

הר קורב מתנשא לגובה של 2751 מטר מעל פני הים כחלק משמורת הטבע Korab-Koritnik. במקום אוכלוסייה של צמחים ובעלי חיים מוגנים ונדירים, אבל הודות למראה הייחודי שלו הוא משמש יעד פופולרי למטפסי הרים.

הר קורב וסביבותיו
הר קורב וסביבותיו

טיפוס למרומי הר רוסיט (Rosit)

ההגעה להר הרוסיט (ההר השני בגובהו באלבניה שמתנשא לגובה של 2694 מטר מעל פני הים) מצריכה הליכה מהכפר רגמי לאורך 13 ק"מ, טיפוס במדרגות סלע, הליכה ביער סבוך, ביקרו בבקתות רועים נטושות והנאה אינסופית מכרי אחו.

ביקור במערת הנטיפים Puci

מערה זו נמצאת בכפר בוגה שבאלפים האלבניים ומשתרעת על 5 ק"מ, כך שהיא נחשבת למערת הנטיפים הגדולה במדינה ולאחת המעניינות באירופה. המערה כוללת חדרים מבוכיים במיוחד – מה שאומר שצפויה לכם חוויה מיוחדת במינה.

הליכה מבוגה (Boga) לת'ת

הליכה זו מצריכה הליכה של 7 שעות בשביל צר, אבל היא שווה כל רגע. ההליכה נעשית בגובה של 1600 מטר בינות עצי מחט, פרחים כמו סייפן, עולש ותלתן ועצי דולב, לבנה ואלון, כך שמדובר בהרבה יותר מהליכה אלא בחוויה בוטנית שמערבת את כל החושים.

הליכה מת'ת למעבר ההרים פג'ס (Pejes)

הליכה זו נעשית לאורך מסלול של 8 ק"מ בלבד בתוך יער של עצי מחט, אבל הודות לעובדה שהוא מצריך עלייה של כק"מ ומצריך (בחלק מהזמן) מעבר על דרדרות של אבנים– כדאי שתשריינו לעצמכם 3 שעות.

הליכה למפל Grunas

מפל זה נחשב לא רק למונומנט אלבני מוגן ע"פ חוק, אלא ליעד חובה לכל מי שמבקר בצפון אלבניה. ההגעה למפל נמשכת כשעה (מתוכם כ-15 דקות בשביל חלקלק) בין נחלים, מדרונות ושדות מרעה, אבל התוצאה כמובן שווה הכל – מפל בגובה 30 מטר שבתחתיתו בריכה צלולה שמסביבה סלעים שפוסלו בכוח המים.

שימו לב- ההליכה נחשבת לבינונית מבחינת רמת הקושי, אבל ההגעה למעיינות במעלה הצוק שמזינים את המפל מיועדת למטפסי הרים מקצוענים.

חגיגות ופסטיבלים באלבניה

יריד האביב של קורצ'ה

יריד זה מתקיים כל שנה במשך שבועיים בחודש אפריל בטיילת העירונית וכולל תערוכות אמנות, שווקי חוצות, קונצרטים ומוזיקה חיה, כך שהוא הזדמנות פז להצטייד במזכרות ולהכיר את דרך החיים האלבנית האותנטית.

הקרנבל של קורצ'ה

הקרנבל מתקיים בחודש יוני כל שנה וכולל מצעד של מקומיים ותיירים בתלבושות ובמסכות, במה שעליה מופיעים אמני בני המקום ובעיקר – הרבה אנרגיה ומצב רוח טוב שהפכו אותו לאחת מהחגיגות המפורסמות והפופולריות באלבניה כולה.

פסטיבל הבירה

פסטיבל זה נערך בחודש אוגוסט כל שנה בקורצ'ה ובו ניתן ליהנות מבירות מקומיות, כך שהפסטיבל מהווה גם דרך מעולה להתרענן מהקיץ האלבני ולהכיר את המטבח המקומי המשובח.

בירות אלבניות
בירות אלבניות

פסטיבל ה- Lakror

פסטיבל זה נערך בחודש יולי כל שנה בקורצ'ה ומוקדש לבורקס המקומי שנקרא Lakror. בורקס זה מוכן על גבי אש פתוחה saç, כולל מגוון של אפשרויות מבחינת מילוי ומאופיין בטעם מעושן, כך שמדובר בחוויה אמיתית לכל החושים.

פסטיבל ימי Mio

פסטיבל זה מוקדש לאמנות על כל גווניה (בעיקר באמנות חזותית ובציור) ונקרא על שמו של Vangjush Mio – אחד הציירים האלבנים הגדולים. הפסטיבל נערך בחודש אוקטובר של שנה בקורצ'ה ומהווה הזדמנות נהדרת להכיר את האמנות האלבנית.

פסטיבל התפוחים

פסטיבל זה נערך בחודש אוקטובר בחוות שונות באזור קורצ'ה ומאפשר להתוודע לתפוחים המקומיים ובעיקר – למוצרם השונים שמיוצרים מהם כמו יין, ריבות והמרקחת המקומית Gliko  שכוללת סירופ עשיר ופרי שלם.

פסטיבל הפולקלור העממי של ג'ירוקסטרה (Gjirokastër National Folklore Festival)

פסטיבל זה נערך כל חמש שנים (הפעם הבאה היא 2020) בעיר ג'ירוקסטרה ונחשב למקום הטוב ביותר להאזין למוזיקה מסורתית אלבנית, בעיקר השירה הפוליפונית.

פסטיבל שעון הקיץ (Dita e Veres)

פסטיבל זה נערך כל שנה בתאריך 14.3 ברחבי אלבניה לציון בוא האביב. פסטיבל זה נחשב לפסטיבל הפגאני הכי גדול במדינה הודות לכמה עובדות: הוא נמשך לאורך כל סוף השבוע, הוא כולל פעילויות לכל הגילים והוא מתחיל בשעה 10:00 וממשיך אל תוך הלילה.

פסטיבל הסרטים הבינלאומי של טירנה (TIFF)

פסטיבל תחרותי זה מתקיים ברציפות מ-2003 והוא לא רק פסטיבל הקולנוע הבינ"ל ה-1 באלבניה, אלא אחד הפסטיבלים העיקריים ביותר בעיר בפרט ובמדינה בכלל ובעיקר – פסטיבל הקולנוע הכי חשוב באלבניה.

פסטיבל הצבע Colour Day

פסטיבל זה נערך בכיכר אמא תרזה באלבניה כל שנה ב-18.5 הפסטיבל כולל לא רק התזות המוניות של צבע, אלא גם פעילויות לכל המשפחה והופעות מוזיקליות חיות.

פסטיבל הדבש (Mjalt'Fest)

פסטיבל זה נערך ב-7 וב-8 ליולי כל שנה בדרמי. הפסטיבל כולל מלבד דבש מקומי ואיכותי גם פעילויות תרבותיות, הופעות מוזיקליות ואירועי ספורט.

כוורות באלבניה
כוורות באלבניה

פסטיבל הקיץ של בוטרינט

הפסטיבל נערך בחודש יולי כל שנה ומוקדש לתיאטרון בלקני, כך שאפשר להבין למה הוא נחשב לאחד האירועים החשובים בתחום אומנויות הבמה באזור הבלקן.

פסטיבל קאלה (Kala Festival)

פסטיבל זה נערך בדרמי בתאריכים 12-19 ליוני כל שנה. הפסטיבל מוקדש למוזיקה, אבל כולל  גם אוכל מצוין, כך שמדובר בחוויה אמיתית לכל החושים.

פסטיבל סופרא דרדנה (Sofra Dardane)

פסטיבל זה נערך באמצע יוני כל שנה בטרופיה (Tropojë)  – אזור שנמצא בלב האלפים האלבניים. הפסטיבל כולל מופעים שונים שמייצגים את הפולקלור והתרבות המקומית, למשל מופעי מחול, מוזיקה ועוד.

פסטיבל הקציר

פסטיבל זה מוקדש לאוכל המקומי של אזור צפון אלבניה ונערך באוקטובר כל שנה ב-Peshkopia. במסגרת הפסטיבל ניתן ליהנות מטעימות של מוצרים מקומיים משובחים כמו גבינות, דבש, ממתקים, פירות ומשקאות אלכוהוליים שמיוצרים מפירות מקומיים כמו שזיפים וחבושים.

פסטיבל זא (Za)

הפסטיבל נערך בכפר ת'ת' בחודש יוני ונמשך 3 ימים ומוקדש למוזיקה ולמחול האלבניים, אבל מארח גם מופעי אמנות משאר העולם (למשל כאלו שכוללים שירה וקולנוע) וכולל גם טיולים, סדנאות של יוגה ובעצם כל מה שנכלל במושג הרחב של "תרבות".

הפסטיבל הוא הזדמנות נדירה לפגוש את המקומיים, להכיר את אורח החיים האותנטי שהוא תוצאה של מגורים בכפר מבודד ובעיקר – אפשרות להכיר מקרוב את הכפר ת'ת ואת סביבותיו המרהיבות ביופיין.

תרבות אלבנית

נהר שקומבין שמפריד בין דרום אלבניה לצפון אלבניה מחלק את אלבניה גם מבחינה תרבותית. למשל, הדיאלקט הנפוץ בדרום אלבניה נקרא טוסק והדיאלקט שנפוץ בצפון אלבניה נקרא גאג. חלוקה זו באה לידי ביטוי תרבותי, למשל המוזיקה המסורתית בדרום אלבניה היא בעלת אופי פוליפוני. לעומת זאת, הריקודים המסורתיים של אזור צפון אלבניה נחשבים למתוחכמים במיוחד מבחינה טכנית, בעיקר בשל העובדה שהם משלבים כוח מחד ואומץ מאידך.

עם זאת, יש הבדלי דיאלקטים גם במקומות אחרים באלבניה. למשל, הדיאלקט של תושבי ולורה נחשב קשה להבנה והדיבור שלהם יחסית איטי. יש הבדלים תרבותיים נוספים בין האזורים השונים באלבניה. למשל, התלבושות באזור מערב אלבניה נחשבות לעדינות, עשירות ואיכותיות יחסית לתלבושות של שאר האזורים באלבניה. לדוגמה, הן כוללות אלמנטים זואולוגיים ואנתרופולוגיים וכן צורות גאומטריות שלא קיימים בתלבושות מאזורים אחרים באלבניה.

מוזיאונים

Bunk'art

מוזיאון זה מוקדש להיסטוריה המודרנית של אלבניה ולאמנות עכשווית והוא נמצא במיקום מקורי – אחד הבונקרים ששימשו את הצמרת השלטונית האלבנית בתקופה הקומוניסטית.

מוצגים מהתקופה הקומוניסטית במוזיאון בונקארט בטירנה
מוצגים מהתקופה הקומוניסטית במוזיאון בונקארט בטירנה

המוזיאון הלאומי לאמנות ימי הביניים

המוזיאון נמצא בעיר קורצ'ה ומציג כ-7000 יצירות אמנות מתקופת ימי הביניים שעשויות מחומרים שונים: עץ, מתכת, אב, טקסטיל וכו' – מה שמאפשר להבין את האיקונגרפיה האלבנית לפני ולפנים.

המוזיאון מחולק לאולמות בצבעים שונים ונמצא בחלל מודרני, כך שנוצרת חוויה אמנותית אחת גדולה – תערובת של ישן וחדש, משחק של צבעים ובעיקר מוזיאון שמהווה מרחב הרמוני מיוחד במינו.

מוזיאונים נוספים באלבניה

מפת המלונות של אלבניה



Booking.com

ארכיטקטורה אלבנית

האדריכלות האלבנית מבטאת לא רק את ההיסטוריה המקומית, אלא גם את העובדה שהיא נכבשה ע"י כובשים שונים במהלך הדורות. למשל, דרום אלבניה הייתה חלק מהקיסרות הביזנטית – מה שגרם לאדריכלות המקומית להיות מושפעת מסגנון זה.

המשמעות היא שהארכיטקטורה באלבניה היא לא רק אקלקטית, אלא גם משלבת בצורה מושלמת מזרח ומערב ומשקפת את היותה של אלבניה צומת דרכים.

עם זאת, האדריכלות האלבנית מתאימה לאקלים ולאורח החיים באזורים השונים במדינה. למשל, באזור Kukës שבצפון אלבניה נפוצים בתי מגורים שכללו 2 קומות וגרמי מדרגות חיצוניים ופנימיים, כך שהם אפשרו למתגוררים לשרוד בהצלחה את החורפים הקשים במקום.

לעומת זאת, בדרום אלבניה נפוצים מבנים מהמאה ה-13 שנקראים Kullas. מדובר במגדלים מבוצרים מאבן ו/או מעץ ששימשו הן למגורים והן להגנה, כך שהם מכילים בנוסף לאלמנטים הביתיים גם חרכי ירי וחלונות קטנים.

עבודות יד מאלבניה

גם מבחינת עבודות יד יש הבדל בין צפון אלבניה לדרומה. צפון אלבניה למשל מפורסמת הודות לטקסטיל שלה. המקום הטוב ביותר להתרשם מהטקסטיל של צפון אלבניה הוא לג'ה. במקום נמצא Artistike Zadrima Qendra e Artizanatit  – מרכז טקסטיל שמייצר בגדים, ארנקים, תיקים וצעיפים באמצעות נול מסורתי.

כאן תוכלו לרכוש עבודות יד, תכשיטים ומזכרות אלבניות אונליין

אוכל ושתייה

אמנם המטבח האלבני המסורתי מבוסס על תוצרת מקומית כמו גבינות צאן ובשר טלה וברווז, אבל הכובשים השונים, ההשפעות הסביבתיות והמודרניזציה פתחו את אלבניה לעולם גם מבחינה קולינרית – מה שאומר שניתן ליהנות בה ממטעמים בסגנונות שונים.

המשמעות היא שניתן ליהנות באלבניה משני סוגים של מסעדות:

  • מסעדות עממיות שמתמחות באוכל מקומי, אותנטי וזול כמו בורקסים למיניהם (Byrek באלבנית), יוגורט מקומי בשם Kos וקבב בשם qofte. המנות שבמסעדות אלו ידועות בגודלן הנדיב, כך שהתמורה לכספכם תהיה גבוהה במיוחד. רק קחו בחשבון שבכל אזור באלבניה נעשו התאמות בהתאם לתוצרת המקומית.
  • מסעדות בסגנון פאסט פוד שכוללות בעיקר מנות בהשראת השכנה איטליה כמו פיצות, פסטות וכו'.

בנוסף, אלבניה נחשבת למדינה שבה מספר בתי הקפה הוא גדול ביותר בעולם יחסית לאוכלוסייה אולי זה המשכה הטבעי של המורשת העותומאנית אבל דבר אחד בטוח – אתם תקבלו את מנת הקפאין היומית שלכם בכל פינה ובאיכות שלא היתה מביישת את רומא.

Byrek - הבורקס האלבני
Byrek – הבורקס האלבני

אוכל ושתייה בדרום אלבניה

דרום אלבניה בכלל והעיר בראט בפרט נחשבים למקומות הטוב ביותר במדינה מבחינת יין. בבראט למשל נמצאת החנות Lodge of Wine שבה קיים המגוון הגדול ביותר של יינות באלבניה: יינות מ-40 יקבים שונים מרחבי המדינה כולל היקבים NurellariÇobo  ו-Luani.

בין השאר ניתן להשיג במקום את היינות Kallmeti i Arbërit (יין שמיוצר מענב היין שנחשב לטוב ביותר באלבניה), Kantina Bardha ואת הקוניאק Konjak Skënderbeu שנקרא על שמו של הגיבור הלאומי האלבני.

החנות נמצאת בבניין בן 300 שנה שהוסב למלון בשם Hotel Berat  לפני 15 שנה, כך שאתם צפויים לחוויה שמשלבת ישן וחדש ובעיקר – הרבה יין טוב.

אוכל ושתייה במערב אלבניה

במערב אלבניה (בעיקר בולורה) המאכלים הנפוצים הם מאכלי ים למיניהם שמוגשים לרוב לאחר טיגון בגריל.

ולורה מפורסמת הודות למאכל נוסף – כבש צלוי בתנור (Mish ne hell) שאמנם נפוץ בכל אזור החוף ההררי, אבל בולורה טעמו איכותי יותר בשל איכות המרעה והקרבה לים.

כמו במקומות אחרים באלבניה גם כאן ניתן ליהנות ממאכלים מסורתיים בטוויסט מקומי, למשל הבורקס מוגש במילוי של חומרי גלם ירוקים (כרישה או תרד), בשר או חלב.

גם היוגורט האלבני זכה פה לגרסה משלו. הוא אינו מוגש כמו בשאר אלבניה עם סוכר, אלא דומה יותר לצזיקי היווני הודות לעובדה שמוסיפים לו מלפפון ירוק ושום. פה גם משתמשים בו כחומר גלם למשקה Dhalle.

אוכל ושתייה בצפון אלבניה

האוכל באזור זה מבוסס על תוצרת מקומית, על חומרי גלם אורגניים וטריים ומיוצר ע"י קואופרטיבים חקלאיים. אולי זו הסיבה שאזור זה נחשב למקום שבו נוסדה תנועת הסלואו-פוד האלבנית. אחת המסעדות שמייצגות את הסגנון הזה בהצלחה היא Mrizi i Zanave.

גם כאן המאכלים המסורתיים האלבניים זכו לגרסאות מקומיות. למשל, הבורקס המקומי שנקרא Flija הוא שטוח יותר (כמו פנקייק), מוגש בלוויית גבינות מחלב עיזים או כבשים, יוגורט, ריבות או דבש ומאופיין בטעם מעושן וצלוי הודות להכנתו ע"ג סאג' באלבנית (Saç).

גם הקבב המקומי שנחשב למנה מסורתית של צפון מזרח אלבניה (אזור Dibra) משלב חומרי גלם מקומיים לצד השפעות איטלקיות: פסטה מצד אחד וסלט חסה מצד שני שכולל גרגירים של רימון, עגבניות כבושות וגבינת עיזים והכל בלוויית שתייה (מיץ שזיפים לילדים וראקי למבוגרים).

עם זאת, בגלל שהתנאים הגאוגרפיים והאקלים מקשים על גידול דגנים – המטבח המקומי מבוסס על ערמונים ובעיקר על דבש ערמונים. (אגב, הטוב מכולם מיוצר באזור Malësi e Madhe) לכן, צפון אלבניה נחשבת לאזור שבו ניתן להשיג מאכלים מתוקים איכותיים במיוחד.

Flija - הפנקייק המסורתי של צפון אלבניה
Flija – הפנקייק המסורתי של צפון אלבניה

תחבורה

הדרך הטובה ביותר להתנייד באלבניה היא באמצעות רכב שכור. אמנם צריך לקחת בחשבון את מצבם הרעוע של הכבישים, להצטייד במפה קשיחה (הקליטה של מערכות הניווט הלווייניות אינה טובה בכל המקומות) ולעשות ביטוח טוב אבל העצמאות שווה הכל.

לאלו מכם שמחפשים את החוויה האותנטית אנחנו ממליצים לעשות שימוש בתחבורה הציבורית האלבנית, בעיקר אוטובוסים ומוניות שירות מקומיות שנקראות פורגונים. רק ראו הוזהרתם – אתם צפויים להתמכר לקצב האיטי, ללוחות הזמנים הגמישים ולמסלולים שמשתנים בכל נסיעה, כך שהחזרה לפקקים באיילון תהיה כואבת במיוחד…

טיסות מישראל לאלבניה

טיסות ישירות לאלבניה נמשכות כשלוש שעות ונוחתות בשדה התעופה הבינלאומי של טירנה. עם זאת, ניתן להגיע לאלבניה גם בטיסות קונקשן.

למשל, טיסה לקורפו נחשבת לדרך מצוינת למעוניינים לבלות במערב אלבניה, טיסה למונטנגרו היא אידיאלית לאלו שרוצים להגיע לצפון אלבניה, יואנינה שביוון היא נקודת מוצא מצוינת לאלו שמעוניינים להכיר לעומק את ג'ירוקסטרה.

למעשה, הימצאותה של אלבניה במרכז הבלקן הופכת אותה ליעד מושלם מבחינת טיסות, כך שאתם רק צריכים לדעת לאן באלבניה אתם רוצים להגיע ולהקליק כאן. טיסה נעימה 🙂

בקישור הזה תמצאו כתבות נוספות על אלבניה וכאן יש מדריך אונליין מקיף על אלבניה: טיול לאלבניה, מסלולים והמלצות ממקור ראשון.

כתבות לפי איזורים באלבניה:

שאלות ותשובות

האם אלבניה בטוחה לתיירים?

אלבניה בטוחה ביותר הודות לשיעורי הפשע הנמוכים בה. יתרה מזאת – האלבנים נחשבים לידידותיים ולמכניסי אורחים.

האם האלבנים זכו בפרס נובל?

עד היום זכתה רק אלבנית אחת בפרס נובל. מדובר באמא תרזה שהפכה לגאוות לאומית. לא בכדי שדה התעופה הבינלאומי של המדינה נקרא על שמה.

מה מיוחד בתרבות האלבנית?

העובדה שאלבניה הושפעה מכובשים שונים הופכת את אותה לייחודית ולשילוב תרבותי של איטליה, יוון, תורכיה ועוד, כך שאתם הולכים ליהנות מכל העולמות ובגדול.

מה הדת השלטת באלבניה?

רוב תושבי אלבניה הם מוסלמים (בעיקר סונים או בקטשים) ומיעוטם נוצרים מפלגים שונים (אורתודוקסים, קתולים ופרוטסטנטים). עם זאת, אלבנים רבים מגדירים עצמם כאתאיסטים.

פורסם ב:

מתוייג ב:
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Scroll to Top
דילוג לתוכן