דף הבית » בראט – Berat עיר אלף החלונות

בראט – Berat עיר אלף החלונות

בראט היא עיר בדרום אלבניה במרחק 120 ק"מ מהבירה טירנה אשר משמשת גם כבירת מחוז בראט. בראט נחשבת לאחת הערים החשובות מבחינה היסטורית ותרבותית בדרומה של אלבניה ולפי המיתולוגיה היוונית היא בעצם אורסטיאדה – העיר של אנשי שבט פלסגי.

העיר בראט בלילה
העיר בראט בלילה

העיר נחשבת לפנינה בכתר האדריכלות האלבנית והוכרה ב-2008 כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו, בעיקר הודות למבנים העתיקים שבה, השילוב התרבותי בין המזרח למערב והדתות השונות ובזכות המנהגים והמסורות המקומיים. כל אלו הפכו אותה למוזיאון חי בן 2400 שנה.


תכנון טיולים באנר

ההיסטוריה של בראט

ההתיישבות בבראט התחילה במאות החמישית והשישית לפני הספירה עת בראט הייתה יישוב אילירי בשם דסרטיה. במאה ה-4 לפנה"ס נבנתה בבראט טירה בשם אנטיפטרה (Antipatrea) שהעניקה את שמה לעיר. טירה זו הצליחה להתנגד לכיבוש הרומי במאה ה-4 לפנה"ס, אך נכנעה לו במאה ה-2 לפנה"ס ושינתה את שמה ל-Albanorum Oppidum שמשמעו "מצודת האלבנים".

airalo ad

החל מהמאה ה-4 בראט הפכה להיות חלק מהאימפריה הביזנטית, אך בשל מיקומה שימשה חלק מקו הגבול הקדמי שלה. בתקופה זו היא נשאה את השם פולכריאופוליס לכבוד פולכריה בתו של הקיסר ארקדיוס. בימי הביניים המצודה נבנתה ובוצרה מחדש ועברה לידי הבולגרים – הם העניקו לה את השם בלגראד (שמשמעו "העיר הלבנה"), אך שם ששובש במהלך השנים והפך לבראט – השם שבו מוכרת העיר עד היום.

בתקופת מסעי הצלב (המאה ה-13 ואילך) העיר עברה מיד ליד ונבנו בה ביצורים חדשים – ביצורים שמהווים את רוב ביצורי העיר כיום. כמו כן, נבנתה בה מערכת מתקדמת לאגירת מים ונבנו בטירה 3 הכנסיות המרכזיות: כנסיית מריה הקדושה, כנסיית מיכאל וכנסיית השילוש הקדוש.

בראט נכבשה ע"י האימפריה העותומאנית במאה ה-15 – מה שהביא לשקיעתה באופן זמני. במאה ה-16 חוזקו הביצורים של העיר והיא חזרה לשגשג, למשל בתקופה זו פעלו בה טובי הציירים האלבנים כמו אונופרי (Onufri) והיא שימשה כמרכז האימפריה. למשל, לפי אחת הטענות נקבר בה שבתאי צבי.

בתקופה זו שנמשכה כ-500 שנה העיר העתיקה של בראט התרחבה ל- 3 שכונות (שקיימות עד היום): גוריקה (Gorica – גבעה קטנה בסלבית) בגדתו השמאלית של הנהר, Mangalemi ו-Kala (השכונה שבה נמצאת הטירה) בגדתו הימנית.

Berat - בראט
Berat – בראט

במאה ה-17 בראט הגיעה לשיא כוחה, נחשבה לגדולה בערי אלבניה ולמרכז הכלכלי של המדינה כולה. באותה תקופה העיר כללה 500 בתי אב ב-30 רבעים שונים וכן 5 מדראסות – בתי מדרש ללימוד דת האיסלאם.

במאה ה-18 חוזקו שוב ביצורי העיר והיא שימשה כעיר מסחר, הן עם נמלים שונים בים התיכון והן עם ערים חשובות באזור דרום-מזרח אירופה. במאה ה-19 בראט שימשה בסיס לתומכי הברית האלבנית הלאומית, כך שהיא מילאה תפקיד מרכזי בהתעוררות הלאומית המקומית.

לאחר ההתקוממות ב-1834 הטירה שהיא מרכז העיר ניזוקה קשות ואיבדה את משמעותה כיעד הגנתי, מה שהפך את בראט לשולית. בנוסף, רעידת אדמה שהכתה בעיר ב-1851 גרמה להריסתם של רוב המבנים הישנים בבראט. עם זאת, בנובמבר 1944 דווקא בראט היא זו שהוכרזה כבירתה הזמנית של אלבניה.

הגאוגרפיה של בראט

בראט שוכנת בגדתו הימנית של נהר אוסום (Osum) בסמיכות לנקודה שאליה מצטרף נהר Molisht. נהר אוסום יוצר קניון עמוק בעומק של 915 מטר דרך סלע הגיר בצד המערבי של העמק. זה למעשה יוצר נקודה טבעית סביבה נבנתה העיר ששימשה כנקודה אסטרטגית בין איסטנבול לים האדריאטי.

בראט נמצאת בין הרי טומור Tomorr שנמצאים ממזרח לה ובין הר Shpirag שנמצא ממערב, שניים מההרים המיתולוגיים באלבניה ולכן היא מהווה גן עדן לחובבי טבע ופעילויות ספורט כמו טיפוס הרים, רכיבה על אופניים, טיולים רגליים (טרקים), רפטינג ושייט בקיאקים. אגדה אלבנית טוענת ששני הרים אלו היו ענקים שנלחמו על ליבה של אותה בחורה. הם הרגו אחד את השני ודמעותיה של העלמה יצרו את נהר האוסום.

אתרי חובה בבראט

טירת בראט – Kalaja e Bashtovës או בקיצור Kala

טירת בראט נמצאת במיקום אסטרטגי על צוק תלול בגדה הצפונית של נהר אוסום. הכניסה אליה נעשית באמצעות 2 שערים מכיוון זה. במקום התגוררו אנשים החל מהאלף ה-3 לפנה"ס, אבל הטירה הוקמה רק במאה ה-4 לפנה"ס.

הטירה בנויה בצורת משולש בגודל 100X200 מטר, אבל היא נמצאת בתוך מתחם מבוצר גדול יותר (600X300 מטר) שהיקפו כקילומטר וחצי. הטירה והמתחם כולו נבנו במהלך השנים ע"י האיליריים, הביזנטיים, האלבנים והעותומאניים בהתאם למי ששלט באזור באותה התקופה ולאמונתו הדתית, למשל מסגדים, כנסיות וכו'.

Berat Castle - טירת בראט - צילום נתי סקיטל
Berat Castle – טירת בראט – צילום נתי סקיטל

כיום טירת בראט כוללת 24 מגדלי שמירה ומספר כנסיות ביזנטיות מתוך כ-20 שהיו בה. בניגוד לטירות אחרות בעולם, טירת בראט משמשת עד היום למגורים. רוב בתי המגורים בטירה הם מהמאות האחרונות (המאות ה-18 וה-19) , אך רוב המבנים שנמצאים בה הם מהמאה ה-13. הטירה פתוחה למבקרים כל יום בחודשים אפריל-ספטמבר בשעות 09:00-18:00 והכניסה אליה כרוכה בתשלום.

אטרקציות ופעילויות בבראט ובסביבתה

מפל בוגובה Bogova

מפל בוגובה מתנשא לגובה של 20 מטר מעל לבריכות צלולות וקרות במיוחד בצבע אקווהמרין. זהו אחד המקומות הבתוליים והאקזוטיים באזור בראט בפרט ובאלבניה בכלל. מקור השם של המפל הוא בשפה הסלאבית ופירושו "המפל של האלים". המפל ממוקם בגדה השמאלית של עמק אוסומי (Osumi) ונחבא מאחורי יערות צפופים ושופעים, כך שהוא מבודד לחלוטין.

ההגעה למפל נעשית באמצעות הליכה של כחצי שעה בשביל מסומן ממרכז הכפר Bogova. ניתן להגיע לכפר (שנמצא לאורך כביש בראט-Skrapar) באמצעות רכב שכור או באמצעות אוטובוס. יש לתכנן את הבילוי במקום בקפידה כי האוטובוס האחרון בחזרה לבראט יוצא ב-13:00.

הנהר של בראט - צילום נתי סקיטל
הנהר של בראט – צילום נתי סקיטל

רפטינג בנהר אוסומי

בסמוך לעיר עובר נהר האוסומי ועליו בעונות האביב והקיץ אפשר לעשות רפטינג וקייאקים. לאורך הערוץ בחלק מקירותיו יש מערות ונקיקים שרובם לא נחקרו די הצורך. הגובה של קירות הקניון מגיע עד ל-450 מטרים (!). השייט הוא חוויה נהדרת ומסעירה, אם אתם בעונה אל תוותרו על זה.

ההר הקדוש של טמור –

ההר מתנשא לגובה של 2416 מטר מעל פני הים ונחשב לאולימפוס האלבני – מה שאומר שהוא משמש כמרכז המיתולוגיה והפולקלור האלבני לכל אורך הדורות. ההר נהנה ממקום של כבוד גם בדמיון הקולקטיבי של עמים נוספים. למשל, הוא מופיע באיליאדה של הומרוס.

לפי האמונה מתגורר בהר אלוהים בשם באבא טמור – אל שנחשב עד היום לדמות המיתולוגית הבולטת בפולקלור האלבני. חוקרים טוענים שהאמונה באל זה משתייכת לאמונה טבעית פגאנית, כלומר אמונה שעושה שימוש בדמויות על-טבעיות כדי להסביר תופעות טבעיות מסתוריות כמו סערות תכופות שמקשות על הראות.

בהר נמצאים שני מקדשים – Kulmak Tekke ו-Abaz Aliu שמאמיני מסדר בקטשי עולים אליהם לרגל כל שנה בין 20.8-25.8. גם הנוצרים מטפסים לפסגת ההר במסגרת עלייה לרגל בחג עליית מרים ב-15.8. המשמעות היא שהר טמור מהווה מקום חשוב (הן מבחינה פיזית להרפתקנים והן מבחינה רוחנית לעולי רגל) וטיפוס עליו נחשב לטקס מעבר.

בתי מלון מומלצים בבראט

בבראט יש גסטהאוסים ובתי מלון משפחתיים. אחד מהם הוא מאיה הוסטל. המקום נמצא במיקום מרכזי ופשוט אחלה של הוסטל. מההוסטל יוצא מציע טיול יומי ל-Bogove Waterfall ולקניון אוסומי בעלות של 15-50 אירו לאדם. מקומות נוספים בבראט תוכלו למצוא כאן.

הוסטל מאיה
הוסטל מאיה

תרבות בבראט

פסל קונסטנטין הגדול

פסל זה נמצא בחורבות טירת בראט והוקם לכבודו של Flav Valer Constantine – הקיסר הרומי הראשון ממוצא אילירי שהוכר כקדוש ע"י הכנסייה הקתולית. הפסל מציג את פניו וחזהו של האדם שנחשב למייסד קונסטנטינופול (בירת האימפריה הביזנטית) ולקיסר הנוצרי הראשון, כך שמדובר בדמות היסטורית שבאלבניה ובבראט בפרט עושים לה הרבה כבוד.

המוזיאון האתנוגרפי

המוזיאון נמצא בבניין מהמאה ה-18 ומציג את אורח החיים ואת המסורות היומיות של התושבים, בעיקר את המעמד הכלכלי והחברתי של המשפחות הגדולות בעיר לפני יותר מ -200 שנה.

המוזיאון מכיל כ-1200 חפצים בעלי ערך בתחום המורשת התרבותית והוא כולל שתי קומות:

  • קומת הקרקע מציגה שוק מסורתי מימי הביניים שהיווה את העורק המסחרי העיקרי בעיר. שוק זה כולל דוכנים של עבודות יד מאותה תקופה כמו רקמה, ריקוע מתכת, גילוף בעץ ועוד.
  • הקומה השנייה מציגה את אורח החיים המקומי באמצעות חדרים רלוונטיים, למשל הסלון, המטבח, חדר העבודה עם הנול, המרפסת ועוד
  • בחצר הבניין נמצאת באר מים ישנה שהייתה בשימוש לאורך דורות רבים

המוזיאון נמצא ברחוב Kala) Rruga e Kalasë) והכניסה אליו כרוכה בתשלום. נכים, וטרנים וניצולי מחנות מעצר קומוניסטים זוכים להנחה של 50%. סטודנטים נהנים מהנחה של 70%. ילדים עד גיל 8 פטורים מתשלום.

שעות פתיחה

  • 10-30.4 – בימים שלישי עד ראשון בשעות 09:00-16:00 ובימי ראשון עד 14:00
  • 5-14.10 – בימים שלישי עד ראשון בשעות 09:00-18:00 ובימי ראשון עד 14:00

גלריה לאמנות של אדוארד ליר

גלריה שמוקדשת לצייר האנגלי הידוע Lear Edward שהרבה לצייר את אלבניה בכלל ואת בראט בפרט.

אחד מציוריו של אדוארד ליר שמתאר את בראט בשנת 1851
אחד מציוריו של אדוארד ליר שמתאר את בראט בשנת 1851

מוזיאון שן מריה לאמנות ימי הביניים – Shën Maria e Vllahernës

מוזיאון זה נמצא בכנסיית שן מריה וכולל יצירות של האיקונוגרפים המפורסמים של המאה ה-16. למעשה, המוזיאון נחשב למקום הטוב ביותר לצפות בעבודתו של אונופרי, אחד הציירים החשובים ביותר באלבניה בתחום הדתי שנחשב לטוב מכולם במדינה במאה ה-16.

במוזיאון מוצגות כ- 100 יצירות נוספות של Joan Çetiri, Onufër Qiprioti, ניקולה אונפורי (בנו של המאסטר המפורסם) ואחרים שהובאו למקום מכנסיות ומנזרים שונים ברחבי אלבניה – מה שהופך את המוזיאון לאוסף היצירות הדתיות היפות ביותר באלבניה.

מוזיאון סולומוני – Solomon Museum

מוזיאון סולומון שבעיר מוקדש להיסטוריה היהודית באלבניה ולדו-קיום ששרר בעיר בין היהודים, המוסלמים והנוצרים ב-500 השנים האחרונות. המוזיאון נחנך בתחילת 2018 ומתמקד בסיפור הצלתם של 2000 יהודי אלבניה בשואה (רובם הגיעו למדינה כפליטים במלחמה מאוסטריה, צ'כוסלובקיה, פולין וגרמניה) ע"י שכניהם הגויים.

אדריכלות בבראט

בבראט יש סגנון אדריכלות ייחודי שכולל השפעה של כמה תרבויות שהתקיימו בעיר במהלך ההיסטוריה. עם זאת ברעידת האדמה של 1851 ניזוקו רוב בתי העיר, כך שהמבנים בה כיום הם אלו שנותרו על תילם אז, מבנים חדשים או מבנים ישנים שנוספה להם קומה עליונה מעץ במקום קומת האבן שקרסה.

הכנסיות

הכנסיות הביזנטיות של העיר מהוות מוקד משיכה ארכיטקטוני, למשל רק בשכונת Mangalemi יש כ-30 כנסיות והטירה עצמה כללה 35 כנסיות. אמנם בראט נכבשה במאה ה-15 ע"י המוסלמים, אבל הם הרשו לנוצרים להמשיך בדתם ולבנות מבני פולחן דתיים.

עם זאת, כיום נותרו על תילן רק 10 כנסיות מהמאה ה-15 ובראשן כנסיית השילוש הקדוש (שן טריאדה – Shën Triadha) וכנסיית מריה הקדושה (שן מריה – Shën Maria e Vllahernës). בנוסף יש כנסיות גם למרגלות הטירה למשל, כנסיית מיכאל הקדוש (Shën Mëhilli – שן מחלי).

כנסיית השילוש הקדוש

כנסיית השילוש הקדוש נחשבת לזו שמייצגות בצורה הטובה ביותר את האדריכלות הביזנטית באלבניה. כנסיה זו נבנתה במאה ה-14 בראש הר תלול ולכן ידועה כאחת הכנסיות העתיקות בבראט. הכנסייה נמצאת בשכונת Mangalemi בצידה הדרומי של טירת בראט ונבנתה משילוב מושלם של אריחים ואבן, מה שגרם לה להישאר על תילה למרות המלחמות השונות שהתחוללו באזור במשך מאות שנים.

במשך השנים נגרמו נזקים שונים לכנסייה ובשנת 2016 נערכו שיפוצים בכיפה האדומה המפורסמת שלה. כיום ניתן להתרשם מציור קיר שנמצא בה עם סצנות מהתנ"ך ומנוף פנורמי שנשקף ממנה, הן של שכונת גוריקה, הן של טיילת בראט והן של נהר האוסום.

כנסיית מריה הקדושה (שן מריה – Shën Maria e Vllahernës).

כנסיית מריה הקדושה (שן מריה – Shën Maria e Vllahernës) כוללת ציורים של סצנות תנכ"יות של ניקולה בנו של המאסטר אונופרי, ואיקונים מגולפים בעץ ומצופים זהב מהמאה ה-19 – גילופים שנחשבים לטובים מסוגם באלבניה. בכנסייה זו נמצא כיום מוזיאון לאמנות ימי הביניים.

אחד מציורי הקיר בכנסיית שן מריה
אחד מציורי הקיר בכנסיית שן מריה

Halveti Tekke

בראט נכבשה ב-1417 ע"י המוסלמים – כיבוש שהותיר את חותמו בעיר גם מבחינה אדריכלית. למשל, המסגד האדום (Xhamia e Kuqe) שנמצא בתחום טירת בראט, מסגד המלך (Xhamia Mbret) מהמאה ה-16 עם גילופי העץ המיוחדים ועוד.

אחד המבנים המרשימים בבראט מבחינה אדריכלית הוא Halveti Tekke – מבנה שנבנה במאה ה-15 ושימש כמסגד וכבית ספר. המקום כולל גילופי עץ מרהיבים ביופיים וציורי קיר, אבל גולת הכותרת של המבנה היא התקרה שלו שכוללת עיצוב ססגוני בצבעים של ירוק, זהב, סגול, אדום וכחול. בחצר המבנה נמצא קברו של Ahmet Kurt Pasha – השליט המוסלמי המקומי במאה ה-17 ששיפץ את המבנה.

שכונת Mangalemi

שכונה זו נחשבת למקום הטוב ביותר להתרשם מסגנון הבנייה הייחודי של העיר – בתים בני שתי קומות כאשר הקומה השנייה כוללת חלונות מגולפים בעץ. מכיוון שהשכונה נבנתה במורד הגבעה מתחת לטירה נוצרת אשליה אופטית – חלונות שנראים כאילו הם עומדים זה מעל זה, מה שהעניק לעיר את הכינויים "העיר של החלונות הצפים" ו"עיר 1000 החלונות".

גשר גוריקה (Gorica)

אלמנט אדריכלי עירוני נוסף הוא גשר גוריקה שנבנה ב-1780 על גדות נהר אוסום. הגשר נחשב לאחד הגשרים העותומאניים היפים ביותר באזור הבלקן כולו. האגדה, כראוי לאגדות אלבניות טיפוסיות, מספרת שיסודות הגשר יציבים במיוחד הודות לאישה צעירה שנקברה תחתיו.

הגשר הנוכחי אינו הגשר המקורי שנבנה מעץ ע"י Ahmet Kurt Pasha. גשר זה נפגע בסוף מלחמת העולם הראשונה והגשר כיום הוא שחזור משנות ה-20 של המקור. הגשר משתרע על 130 מטר, רוחבו כ-5 מטר והוא כולל 7 קשתות בגובה של 10 מטר ובאורכים שונים (9-16.7 מטר) עם חלונות וכן מעקות עץ – מה שהופך אותו ליצירת אמנות נדירה שמשלבת עיצוב מקורי והנדסה מורכבת.

עבודות יד

בבראט נמשכת המסורת של גילוף באבן ועבודות שנעשו בצורה זו נמצאות ברחבי העיר, למשל בכיכרות, בכנסיות, במוזיאונים ואפילו בבתי המלון של העיר. אומנות זו קיימת בעיר כבר כ-300 שנה, אך היום אחד היחידים שעוסק בה הוא האמן Xhoxhi Fani.

אוכל ושתייה בבראט

בראט מפורסמת הודות למנות האוכל המסורתיות שלה, בעיקר Pula me përshesh – עוף אפוי שממולא ומרוח בביצה טרופה שמוגש על פולנטה גרוסה גס עם כרישה מטוגנת. מאכל זה אוכלים בדרך כלל ביום האחרון של השנה האזרחית.

כמו כן, במקום ניתן לטעום מיץ מקומי שמיוצר מוורדים ואת הליקר המקומי Raki me arra, ליקר שמיוצר מאגוזי מלך. באזור בראט נמצאים מטעי התאנים הגדולים ביותר בבלקן, כך שמומלץ לטעום את הדבלים ואת ריבת התאנים המקומית בעלת טעם הגן עדן.

למרות שאלבניה כולה היא מדינה מוסלמית, אין בה איסור על שתיית יין. בראט נחשבת לאחד מהאזורים הטובים באלבניה לטעימת יינות והיא משווית לעיתים למקבילות עולמיות, למשל עמק הנאפה בקליפורניה, טוסקנה באיטליה או חבל בורגונדי בצרפת. במקום שורר אקלים ים תיכוני שתורם לטעם, לאיכות ולעפיצות של היינות השונים.

בציר ענבים בבראט
בציר ענבים בבראט

באזור בראט נמצאים 3 יקבים מפורסמים:

יקב קובו – Çobo Winery

יקב זה נמצא מול הר טומור האגדי, מה שמאפשר לא רק לטעום יין איכותי אלא גם ליהנות מנוף מרהיב. ביקב מתמחים בשני זנים של יינות אדומים ולבנים ומייצרים 5 יינות. במקום ניתן גם לטעום את מאכלי הבשר המסורתיים של האזור, מתאבנים וכן גבינה, לחם, תאנים וזיתים ירוקים מקומיים.

יקב נורלארי – Nurellari Winery

יקב זה מייצר בעיקר יינות אדומים מזני מרלו וקברנה שמותססים בחביות של עץ אלון, אבל גם יינות לבנים בעלי ניחוחות מתוקים וטעמים עדינים שמתאימים כתוספת למתאבנים ופירות ים. טעימת היינות של היקב נעשית בשילוב אכילת הממתקים המקומיים המפורסמים, כך שמדובר בחוויה אמיתית לכל החושים.

יקב לואני – Luani Winery

כרמי יקב לואני
כרמי יקב לואני

יקב זה הוקם בשנת 1960 בעיר בראט עצמה ונמצא בבעלות המדינה מאז שנות ה-90. המקום מייצר יינות לבנים, אדומים ויינות רוזה מסוגים שונים של ענבים שמתוססים לתקופות שונות –מה שמבטיח טעמים מעולים ואיכות ללא תחרות.

מלונות בבראט


Booking.com

הטיילת של בראט על שפת הנהר - צילום נתי סקיטל
הטיילת של בראט על שפת הנהר – צילום נתי סקיטל

תחבורה

בבראט יש תחנת אוטובוסים מרכזית (Terminali Autobusave) שנמצאת כ-3 ק"מ ממרכז העיר על הכביש הראשי לכיוון טירנה. מתחנה זו יוצאים אוטובוסים לכל רחבי אלבניה:

  • טירנה – האוטובוס יוצא לדרכו כל חצי שעה עד 15:00 והנסיעה נמשכת 4 שעות.
  • ולורה – האוטובוס יוצא כל שעה והנסיעה נמשכת שעתיים
  • דורס – קו האוטובוס לדורס פועל 6 פעמים ביום והנסיעה נמשכת שעתיים
  • סרנדה – קו האוטובוס פעול פעמיים ביום (08:00 ו-14:00) והנסיעה נמשכת 6 שעות
  • ג'ירוקסטרה – קו האוטובוס יוצא פעם אחת ביום בשעה 08:00 והנסיעה נמשכת 4 שעות.

כמו כן, מבראט פועלים קווי אוטובוס למקדוניה וליוון.

פורסם ב:

מתוייג ב:
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Scroll to Top
דילוג לתוכן