דף הבית » הכפר ט'ת, הפארק הלאומי ט'ת והסביבה | Theth

ad nimrod yaron albania

הכפר ט'ת, הפארק הלאומי ט'ת והסביבה | Theth

הכפר ההררי ט'ת (Theth), הוא ככל הנראה המקום עם הנוף הכי דרמטי ובראשיתי באלבניה. הנשימה שלכם כנראה תיעתק עוד בדרך, בין אם אתה מגיעים בטרק ברגל מעמק וולבונה או ברכב דרך שקודרה.

ברוכים הבאים לכפר ט'ת שבאלפים האלבנים בצפונה של אלבניה

בסוף המסלול אתם תגיעו אל היעד, הכפר ט'ת שנמצא בעמק בתוך אמפיתאטרון של הרי צפחה אפורים כשלידו הפארק הלאומי ט'ת המוקף נופים מדהימים ומסלולי טיול מצויינים. בינינו, ואל תגלו לאף אחד, ט'ת הולך להיות הדבר הגדול הבא של אלבניה. אם אתם מתכננים לטוס לאלבניה בקרוב ולא פוחדים לחזור אל הטבע, בואו לכאן מהר כל עוד הרומנטיקה והקסם של פעם עדיין פועמים פה.

כנסייה בט'ת'

כאמור, הכפר ת'ת ממוקם בין פסגות הרי שאלה. הכפר הוא מבודד ובעיתות שלג הוא כמעט בלתי נגיש. אדית דורהם, הרפתקנית בריטית, אמנית וסופרת שכתבה רבות על איזור הבלקן ביקרה באיזור עוד בשנת 1908. היא תיארה כך את הבידוד של המקום:


תכנון טיולים באנר

"I think no place where human beings live has given me such an impression of majestic isolation from the entire world. It is a spot where the centuries shrivel; the river might be the world’s well-spring, its banks the fit home of elemental instincts–passions that are red and rapid."

ההיסטוריה של ט'ת

האגדה מספרת שט'ת נוסדה לפני 400 שנה על ידי 6 אחים ובמקומות מסוימים בכפר עדיין יש זכר לשמותיהם של האחים. תושביה הקתולים בעיקר של ת'ת סוברים שהכפר הוקם כמקום מפלט על ידי אלה שלא רצו להתאסלם בתקופת העות'מאנים.

לאחר מלחמת העולם השנייה והבידוד העצמי שאלבניה כפתה על עצמה הגישה לשווקים במונטנגרו וקוסובו הצטמצמה מאוד. נפילת הקומוניזם הביאה להגירה וירידה בכמות האוכלוסייה עד שנותרו בה רק 17 משפחות. רבים מהם נסמכו על שולחנם של קרובי משפחה שעבדו במקומות אחרים באלבניה ומחוצה לה. תושבי ת'ת קיבלו אז מעט מאוד סיוע ממשלתי ועדיין אין כאן אספקת חשמל סדירה כמו גם שירותי טלפון נורמליים.

בכפר ט'ת יש 12 טחנות קטנות ומפעל אנרגיה הידרואלקטרית. בין מרץ עד נובמבר, מבקרים בט'ת בכל שנה מעל 10,000 תיירים.

לאחרונה יוזמות כמו זו של ארגון UNDP (של האו"ם) מנסים לשפר את המצב הכלכלי של איזור ט'ת על ידי קידום התיירות באזור. בשיתוף עם האגודה הגרמנית לשיתוף פעולה בינלאומי היא נתנה מענקים למספר משקי בית בט'ת שאפשרו להפוך את הבתים לבתי הארחה. בארגונים מאמינים שדרך הפעולה הזו תעזור בעתיד לכל הקהילה החיה באיזור.

מבט על הר Radohima מט'ת
מבט על הר Radohima מט'ת

הפארק הלאומי ט'ת

למרות האתגרים בפיתוח התיירות בת'ת, הפוטנציאל שיש כאן הוא עצום. תושבי ט'ת, צעירים ומבוגרים יכולים ליהנות מהתיירות ההולכת ומתגברת בשנים האחרונות על ידי רכישת מקצוע חדש כמו מדריכי טיולים מקומיים, אחרים יכולים לייצר ולמכור מזכרות כמו עבודות יד מסורתיות.

אמנות מקומית - צילום - משפחת בן שדה
אמנות מקומית – צילום – משפחת בן שדה

הפארק הלאומי ט'ת הוקם בשנת 1966 והוא מכסה שטח של 2630 דונם בגבהים שנעים בין 1200 מטרים מעל פני הים ועד 2568 מטרים (פסגת הר רדוהימה). הוא ממוקם כ-45 ק"מ מ-Koplik ו-72 ק"מ משקודרה והוא משתרע בעיקר על השטח שסביב ולאורך נהר ת'ת.

אמנם יש בפארק 3 אזורים שנועדו  להגן על חיי הצומח ובעלי החיים באזור (A, B ו-C. באזור A אסורה כל פעילות אנושית, ב-B היא אסורה חלקית וב-C אפשר לטייל באופן חופשי) אולם כרגע הפיקוח כמעט ולא קיים וחבל.

הדרך לט'ת - צילום - משפחת בן שדה
הדרך לט'ת – צילום – משפחת בן שדה

פסגות ההרים ומעברי ההרים החשובים בפארק הלאומי טת

  • פסגת הר יזרצה Jezerca שהיא הפסגה הגבוהה ביותר באלבניה, שוכנת ממש מחוץ לפארק בצפון העמק (2679 מטר גובה).
  • מעבר Peja בגובה 1776 מטרים
  • פסגת הר Çikës הצחיח בגובה 2044 מטרים
  • מעבר ההרים  Lugu i Valit
  • אוכף Zhapora
  • פסגות Papluka בגובה 2569 מטרים
  • הפסגות של Alije בגובה 2471 מטרים
  • אוכף וולבונה 1876 מטרים
  • הר וולבונה בגובה 1966 מטר במזרח
  • הר Zorgji בדרום (1663 מטר)
  • הר Arapi  בגובה של 2217 מטרים
  • הר Boshi  בגובה 2415 מטרים
  • Shtegu i Dhenve (טרק העיזים) בגובה 2104 מטרים
  • הר Radohima  בגובה 2567 מטרים במערב

כמעט שני שלישים מהפארק מכוסים עצים. במקומות רבים השטח המיוער תלול כל כך עד שרגל אדם לא דרכה שם מעולם (יער ראשוני).

העמקים החשובים באיזור ט'ת והסביבה

  • עמק ט'ת
  • עמק וולבונה
  • עמק גרונאש
  • עמק אוקול
  • עמק Nanrreth
  • עמק Rrogam
שלט מידע של הפארק הלאומי טת - צילום - משפחת בן שדה
שלט מידע של הפארק הלאומי טת – צילום – משפחת בן שדה

נהר ט'ת

את האזור חוצים נחלים וערוצי מים הזורמים לרוב מהמורדות המזרחיים והמערביים של העמק. מקורותיו של נהר ת'ת מגיעים מכמה מקורות ונחלים מעל Okol. כיוון הזרימה של הנהר הוא מצפון לדרום. בגשמים עזים הוא נוטה להתפשט ולהציף באופן פתאומי ומהיר את האיזור מה שגורם לעיתים להרס של גשרונים, נקודות מעבר והגשרים האיריים החוצים אותו.

מפלי השיש - צילום - משפחת בן שדה
מפלי השיש – צילום – משפחת בן שדה

קניון גרונאס (Grunas Canyon)

המפורסם ביותר בין הגשרים שעל הנהר הוא גשר העץ הצר שמעל נקיק קניון גרונאס (Grunas Canyon) בגובה 40 מטרים וברוחב מטר.

במורד נהר ט'ת

כשממשיכים מזרחה על השביל מגיעים למפל מדורג. במורד הזרם בסביבות Ndërlysa הנהר מתמזג עם הנהר השחור Lumi i Zi שבחלקו העליון הוא קוצף ושוצף דרך הסלעים על פניהם הוא עובר עד ההתמזגות שלו עם נהר ט'ת. לאחר כמה קילומטרים במורד הזרם הנהר הופך לנהר שאלה (Shala) שבסופו של דבר זורם אל נהר דרין (Drin). במקומות מסויימים נהר ט'ת הוא נקי וצלול ובמקומות מסויימים הוא קצת שוצף.

תעלת מים - מראה טיפוסי בכל איזור ט'ת - צילום - משפחת בן שדה
תעלת מים – מראה טיפוסי בכל איזור ט'ת – צילום – משפחת בן שדה

המים פה זורמים בקצב של 1000-1300 ליטרים בשנייה וטמפרטורת המים הממוצעת של הנהר היא 7 מעלות צלזיוס. אחד המאפיינים המובהקים ביותר של הנהר הוא שפע דגי הפורל שחיים בו.

מעיינות אגמים, מפלים ונחלים בפארק ט'ת

בת'ת יש מעל 80 מקורות מים ושלושה מפלים וכולם זורמים לנהר. יש גם מעיינות רבים כמו Okol, Nikgjonaj ועוד. מפל גרונאס ומפל Gjeçaj הם המרהיבים ביותר בפארק הלאומי ט'ת מקורותיהם נובעים משכבות הסלע של ההרים סביב הפארק ובל נשכח את העין הכחולה, האגם והמפל היפהפיים אליהם מגיעים במיוחד מטיילים מכל רחבי העולם.

הנחלים העיקריים בעמק הם Shan Deda, נחל הכבש, נחל Ded Lula, נחל Gurra, נחל Shkafi, נחל Vali ונחל Belona. נחלים אלו זורמים בשטח ההררי ומקבלים תוספת מים מהגשמים שזורמים בחורף. אפשר לומר שמים לא חסרים בט'ת ולכל מקום אליו תפנו כנראה שתיתקלו בנחל זורם, מעין או מקור מים מתאימים לשתיה. הנחלים זורמים מההרים וחשוב גם לומר שעקב תנאי השטח המחורצים הם גם שומרים על מיקומם בכל עונות השנה. למים שמגיעים מההרים יש טמפרטורות נמוכות מאוד וקצב הזרימה שלהם נע בין 0.2-10 ליטרים בדקה.

העין הכחולה - צילום - משפחת בן שדה
העין הכחולה – צילום – משפחת בן שדה

מזג האוויר בפארק הלאומי ובהרים שסביב ט'ת

מזג האוויר בהרים האלה הוא מורכב והמגוון הביולוגי שיש כאן הוא גדול. האלפים הדינריים פועלים כיחידה אקלימית עם מזג אוויר בין ים תיכוניים (חופי) ומזג אויר יבשתי מתון.

כמויות של אוויר חם ולח מצטברות על ההרים הקרירים והגבוהים, מה שמוביל לרמות משקעים גבוהות יחסית. בפארק יש אקלים אלפיני בחורף עם הצטברות שלג בגובה של מטר וחצי בחלק התחתון ועד 3 מטרים בחלקו העליון של הפארק. בפארק יורדים 2900-3000 מ"מ של מים בשנה. באביב יורדים 21% מכמות המשקעים, בקיץ 9%, בסתיו 32% ובחורף 38%. לרוב המשקעים הם שלג שנערם על הקרקע ויוצר שמיכה לבנה יציבה שנשארת לכמה חודשים.

הטמפרטורות נעות בין 20 מעלות צלזיוס ל-26 מעלות צלזיוס בחודשי הקיץ ויורדות למינוס 14 עד מינוס 20 מעלות צלזיוס בחורפים הקפואים. השלג מצטבר יותר במורדות המערביים של הפארק עליהם השמש יוקדת פחות במהלך היום. בט'ת יש כ-110 ימי שמש בשנה.

הצומח בפארק ט'ת

האקלים ההררי-ים תיכוני יצר במשך מאות שנים מגוון עשיר של צומח וחי באזור ת'ת. מחקר שנערך לפני מספר שנים תיעד את קיומם של לפחות 1650 מיני צמחים בתחומי הפארק הלאומי. 85 מינים נדירים בסכנת הכחדה, מתוכם 4 אנדמיים לט'ת ו-16 הם תת אנדמיים. ארבעת הצמחים האנדמיים הם: Wulfenia baldaccii, Petasites doerfleri Hayek, Lilium albanicum, Viola ducaginica.

מצד שני, הצמח גנציאנה (Gentiana) נפוץ כאן וממשיך להיקרא בשם שניתן לו בעת העתיקה אז הוא היה נפוץ במיוחד באיליריה העתיקה. Genthios היה שמו של המלך האחרון באיליריה, שהובס על ידי הרומאים בשקודרה בשנת 168 לפני הספירה. אומרים שהמלך היה הראשון שהשתמש בצמח Gentiana asclepiadea למניעת מגיפות. באיזור ט'ת גדלים פרא מעל 130 צמחי מרפא. מהם 50 אכילים וכ-50 משמשים בתעשיית הצבע. עד גובה של 900 מטרים מעל פני הים תמצאו גם עצי רימון ותאנה.

היערות כאן מורכבים בעיקר מעצי אלון, אורן, אלה לבנה, ערבה ועוד. בתקופות בהם יערות הפארק הלאומי מתוחזקים היטב, הם יכולים לייצר כמות עצומה של עץ ובכך למלא את צרכי החימום של התושבים.

ט'ת והצוקים שמעליו - צילום - משפחת בן שדה
ט'ת והצוקים שמעליו – צילום – משפחת בן שדה

בעלי החיים בפארק

המינים העיקריים של היונקים שנתקלים בהם כאן כוללים צבאים, זאבים, שועלים, דובים חומים, שונרים, לוטרות, חזירי בר, ארנבות בר, עיזי בר, תנים, קיפודים, יעלים, גיריות ואווזים. הדוב החום האירופי הוא יצור מאוד ביישן ונראה לעיתים נדירות באיזור הזה אבל אבנים שהוא הופך במהלך ציד של בעלי חיים קטנים מספקים מדי פעם רמז לנוכחותם. צפיר האלפים (סוג של יעל) נמצא בעיקר במצוקי ההרים הגבוהים. בנהר ט'ת ניתן למצוא את הפורל המנוקד, מהדגים היפים ביותר שיש באלבניה.

מינים רבים של פרפרים נמצאים באיזור מה שהופך את ת'ת לאחד האזורים העשירים ביותר באירופה בפרפרים.

ציפורים

בין הציפורים בפארק חיים העיט הזהוב, חיוויאי הנחשים, איית הצרעים, הבז הנודד, השכווי הענק, חוגלה יוונית, שעיר, אוח מצוי ושלגית.

דו חיים

במחלקת דו-החיים תמצאו סלמנדרה שחורה (הדרומית ביותר בתפוצה), סלמנדרת האש, בומבינה ובּוֹמְבִּינָה צְהֻבַּת גָּחוֹן.

זוחלים בפארק

בגזרת הזוחלים נמצאות בפארק לטאות מסוגים שונים, לְטָאָה אִזְמָרַגְדִּית, צבי יבשה ונחשים צפעוניים כמו עֲכַן החַרְטֻמִּים והצפע האירופי.

תחזית מזג האוויר בט'ת Theth

טווח הטמפרטורות בט'ת לאורך השנה לפי חודשים

Average min and max temperatures in Theth, Albania

כמות משקעים ממוצעת חודשית לאורך השנה (גשם ושלג)

Average precipitation (rain/snow) in Theth, Albania
ממוצע ימי גשם בחודש לאורך השנה בט'ת
Average rainy days (rain/snow) in Theth, Albania

המנהגים היחודיים והמסורת המעניינת של ט'ת

מבט אל הכפר ט'ת - צילום - משפחת בן שדה
מבט אל הכפר ט'ת – צילום – משפחת בן שדה

עד לאחרונה האלפים האלבניים שבצפון אלבניה היו מבודדים לא רק מבחינה גיאוגרפית אלא גם בענייני משפט. באיזור שרר ממש חוק בפני עצמו. סמכות השיפוט העות'מאנית מעולם לא תפסה כאן. במקום זאת נעשה על ידי הקהילה המקומית שימוש בקוד של Lekë Dukagjin, מערכת חוקים מסורתיים שהועברו מדור לדור ונכתבו והודפסו לראשונה רק בשנת 1933. חוקי קאנון ההרים שמורים בחלקם על ידי האוכלוסייה המקומית עד היום. 12 פרקי הקוד של Lekë Dukagjin מכסים את כל תחומי המפתח בחיים, כולל נישואין, העברת רכוש, כבוד, נקמת דם ומשפט פלילי כשהמסגרת המשפטית מבוססת על מושגי הכבוד המשפחתי.

המבנה החברתי הפטריארכלי מעניק לראש המשפחה סמכויות נרחבות כולל ענישה. הקאנון גם משקף את המציאות האתנית הצנועה והגופנית של תושבי ההרים, אשר היבטים שלהם נראים עד היום לעיתים לעין המבקרים. שורשיהם של מנהגים רבים טמונים בתקופה הקדומה שלפני הנצרות.

מפת מקומות לינה ומלונות בפארק



Booking.com

מוקדי עניין ואתרים בט'ת

הדברים המעניינים שתמצאו בעמק ט'ת נמצאים בכל פינה בעמק. אתם תתחילו לראות אותם ברגע שתעברו את הכפר Boge. הנקודה הראשונה שתפגשו היא פסגת Qafa e Thorës שמתנשאת לגובה 1800 מטר ובקתה עתיקה שמשמשת כמזנון קטן בו ניתן לעצור, להירגע ולהביט בנוף של הפסגות באזור.

לאחר נסיעה של כ-3 ק"מ ת]גשו באנדרטה לזכרה של אדית דורהאם ממנה נשקפים שני עמקים. עמק ט'ת ועמק שאלה וגם נחל ואלבונה, נחל Pejse ועוד אתרים עליהם נפרט בהמשך.

מגדל Nikoll Koçeku

מגדל Nikoll Koceku - צילום - משפחת בן שדה
מגדל Nikoll Koceku – צילום – משפחת בן שדה

במגדל הוכרעו יותר מ-300 מחלוקות שהגיעו לכאן מכל איזור שאלה (Shale). המגדל הוקם לפני 400 שנים ושימש כמעין בית משפט ליישוב סכסוכים. כאשר אדם ביצע רצח הייתה לו הזכות לקרוא לזקן כדי שיגן עליו. הזקנים מילאו את תפקיד העורך דין של המשפחה שבחרה בהם. הנאשמים הורשו להישאר סגורים במגדל במשך 15 יום, כאשר במהלך הימים האלה ניסו למצוא סנגור ולהסביר לו את נסיבות עיקרי הרצח. מגדל זה לא היה כמו מגדל Mirdite בו שוכנו הרוצחים כל החיים אך זה היה מגדל בו נערכה הפגישות ליישוב הסכסוכים.

העין הכחולה של ט'ת

מפל העין הכחולה - צילום - משפחת בן שדה
מפל העין הכחולה – צילום – משפחת בן שדה

היופי הזה נמצא על Kaprre, אחד הכפרים היפים ביותר בהרי האלפים האלבנים. בסביבות העין הכחולה תצפו במפלים ובריכות יפהפיים (עם טמפרטורת מים קפואה להחריד) שנוצרו כתוצאה משחיקת המצוק ליד הנהר. כמעט כל מטייל (בכל גיל) יכול ללכת לעין הכחולה מכיוון שהדרך נמצאת בעמק פשוט. לאורך הדרך עליכם לזכור לעקוב אחר השילוט שהניחו תושבי המקום.

בקצרה, המסלול (כשלוש שעות) לעין הכחולה עובר בין כמה נקודות עניין באיזור. הראשונה נמצאת הליכה של חצי שעה בערך מגסטהאוס Guesthouse Shpella והיא למעשה מפל גדול. קחו תמיד את השביל הימני, לאחר הגשר האדום, קחו את הנתיב השמאלי העולה מעלה. לאחר מכן, המסלול ממשיך הלאה בו תראו המשך של הנחל, הקניון הסלעי והרבה ירוק עד לכפר Vaskat Nderlysaj היפהפה עם קניון ומים כחולים הנשפכים אליו ומשם לעין הכחולה, שעה נוספת של עליה. הטרק ברובו מסומן היטב. (לבן/אדום/לבן). ישנם כמה גשרים רעועים אך הם די בטוחים למעבר.

כעיקרון יש 2 דרכי הגעה, דרך כורכר (המיועדת לרכבים) או את המסלול עצמו לפי סימני הדרך (בינינו, גם המעניין יותר).

הכפר Vaskat Nderlysaj

לגבי ההגעה לכפר Vaskat Nderlysaj, לאחר שתחצו את הגשר, פנו שמאלה, כשתראו שילוט למתחם הקמפינג "Samuel" פנו שוב שמאלה (אל תמשיכו ישר לכפר Nderlysaj) משם זו הליכה של פחות מ-10 דקות עד שתראו את המקום. לעיתים ישנם הסעות למקום תמורת 10/16 אירו היוצאים צמוד למרקט במרכז ת'ת.

לחצו על הלינק להרחבה על העין הכחולה והדרך לשם.

מפלי ט'ת בגרונאס

מפלי גרונאס - צילום - משפחת בן שדה
מפלי גרונאס – צילום – משפחת בן שדה

אחד היפים הטבעיים והנדירים ביותר בהרי האלפים האלבניים הוא מפל גרונאס, שעל פי החלטת הממשלה האלבנית הוכרז כאנדרטה טבעית. מפל גרונאס הדקיק שנופל מגובה 30 מטרים, יחד עם האיזור שסביב טחנת הקמח, מהווים את אחד המקומות המעניינים ביותר בביקור בט'ת. כל מימיו נובעים ממי שלגים שנופלים מתוך הסלע, מאפיין יחודי שלא נמצא כמותו באף מקום באירופה מה שמושך לכאן מטפסי הרים מכל העולם.

קניון גרונאס Grunas

קניון גרונאס נמצא בצד הדרומי של פארק ת'תי ובו יש תצורות פחמן אדירות. אורכו של הקניון כשני קילומטרים, עומקו 60 מטר ורחובו משתנה בין 2-40 מטר. חובבי שייט בקאנו ייהנו כאן מאוד רק קחו בחשבון שהמים הצלולים קרים מאוד כל השנה. הביקור במקום לא מומלץ בלי מדריך מקומי כי הקניון מסוכן ויש צורך להכיר אותו היטב.

טרק הסלעים ב-Nderlysa

שדה הסלעים של נדרליסה הן כמה תצורות סלע שנוצרו עקב הזרימה החזקה של מי הנהר השחור היורדים מהכפר Kaprre שבעמק ט'ת. בכפר קפרה אותה זרימה היא מה שיוצרת את העין הכחולה. הצורות של הסלעים כאן מאוד יחודיות (מזכירות מדבריות) ובצבעי אדמה מגוונים. רוב הסלעים מעוגלים ונראים כמו קערות שנעשו ביד אומן עם טעם מושלם.

בעונת הקיץ הם משמשים גם כנקודת עצירה והתרעננות. קרוב אל הסלעים יש בריכת מים צלולה טבעית בה תוכלו לשחות מתחת לגשר עץ בין שני צוקי סלע גבוהים. הקפיצה כאן היא לאמיצים בלבד!

ניתן להגיע לכאן בתוך שעה וחצי של הליכה או 20 דקות ברכב החל ממרכז הכפר ט'ת. אם תמצו מהר ותרצו להמשיך בטיול עוד כ-50 דקות תוכלו להגיע אל העין הכחולה באותו היום.

טרק אגמי הקרחונים בפץ' Pejë

כדי לבקר באגם פץ יש לצאת מוקדם במסלול להולכי רגל ממנו נשקף יופי שאין כמוהו. כשתעברו את Okol בפאתי ט'ת, בצד שמאל תראו את פסגת הר רדוהימה, ובצד ימין את פסגת Alis ומערת פץ. כשתעברו את המערה ותעלו מעלה שוב יפרש לפניכם נוף מדהים ומשמאל אגמי פץ הקרחוניים. בהמשך אותו יום תוכלו לטפס לפסגת Harapi בגובה 2217 מטר מעל פני הים ותוכלו לראות את כל הפסגות היפות של הבלקן.

מערות וטיפוס

מטבע הדברים באיזור ההררי של ט'ת יש הרבה מערות שחלקן יפהפיות. ביניהן: מערת הקוקיה, מערת עמק Shakujve, המערה ה"אדומה", המערה שבין הסלעים מעל Ulaj, מערת Pepes ב-Okol ובור המים שבפץ. בור המים הזה פולט מים בעונה הגשומה מתוך אגמי קרח תת-קרקעיים: אגמי Jezerca ו-Vuthaj.

פתח אל השמים מתוך מערה

המערות שהכי משכו את תשומת ליבם של מומחים , מטפסים, ספליאולוגים, גיאוגרפים וגיאולוגים, הם המערות העצומות של Harapi מעל אוקול ומערת המעגלים מעל Ulaj. הגודל העצום והתופעות המעניינות שניתן לראות במערות האלה כמו אגמים תת קרקעיים, סיפונים, זקיפים ונטיפים וכו' היוו במשך מזה מאות שנים קרקע פורה לאגדות שסופרו כאן על ידי התושבים.

מפל Gjeçaj

אחרי הכניסה לתת והירידה למרכז, מעל הכביש הלאומי נמצא מפל Gjeçaj היפה והמיוחד. גובהו כ-25 מטרים.

כנסיית ט'ת

הכנסייה בכפר ט'ת - צילום - משפחת בן שדה
הכנסייה בכפר ט'ת – צילום – משפחת בן שדה

בשנת 1917 הכומר האתנולוג Shtjefën Gjeçovi פתח את בית הספר הראשון בכפר בשפה האנגלית. הכנסיה היפה שנבנתה בשנת 1892 נמצאת עדיין באותו מקום על יסודות אותו בית ספר. במהלך תקופת הבנייה צמוד לקיר המזרחי היה גם מקום בו נהג הכומר להתגורר. במקור, תושבי תת היו רומאים קתולים  אז אחד הבניינים הראשונים כאן שנבנו כאן היה הכנסייה. אחד הכמרים האגדיים ביותר, לא רק בת'ת אלא בכלל בתרבות האלבנית היה אותו Shtjefën Gjeçovi.

הוא פתח את בית הספר בשנת 1917 ולימד את הילדים קריאה וכתיבה באלבנית. מסורת זו המשיכה הלאה גם כאשר החליפו אותו. עם השנים, עקב התחזקות המשטר הקומוניסטי באלבניה המקום הפך להיות מרפאה אך לאחר נפילתו של המשטר ובעיקר בעזרת תרומות שהתקבלו מתט'ים שהיגרו לארצות הברית, הכנסייה שוחזרה היום והיא משמשת באופן מלא את תושבי הכפר.

המוזיאון האתנוגרפי של ת'ט – ביתו של Lulash Boshi

לאורך עמק ט'ת ניתן לראות מבנים עשויים אבן, עומדים גבוהים וחזקים, הידועים בסגנון ה"מבצרי: שלהם. אחד המגדלים הייחודיים יותר הוא מגדל Lulash Keq Boshi שנבנה בראש סלע משונן בגובה 9 מטרים. המבנה מחובר לסלע כך שנדמה שהם נוצרו יחד וסביבו יש אדמה פוריה בלי חצר מסודרת.

המגדל בנוי בסגנון יחודי, חצי קומה עם התרחבות אופקית של 87 מ"ר. בצד הצפון-מערבי יורדים אל הקומה התת-קרקעית בה מוחזק הבקר. בקומה הראשונה נמצאת הרצפה בה נכנסים לבניין דרך כמה מדרגות אבן. בצד הדרום-מערבי של הקיר נמצא חלון קטן שנקרא Frangjia. החלון הזה הוא קונסטרוקציה יציבה על סלע מפוסל שיוצא מקירות המגדל.

בקומה שמעל לקומה התחתונה בה גרו בני המשפחה נמצא גם חדר האורחים. אלמנט יוצא דופן בחדר האירוח הוא העובדה שיש בו אח ותקרת עץ שטופלו במסירות. החדר הזה נחמד יותר מאזורים אחרים בבניין ודרכו אפשר להרגיש את המסורת החמימה של הכנסת האורחים המקומית.

פעילויות ואטרקציות בט'ת

טרקים בט'ת – בין הנאה להרפתקה

מי שאוהב מסלולים בטבע לא יתאכזב. בט'ת ובעמק יש המון שבילים ומסלולי טיול עם נופים טבעיים עוצרי נשימה זרועי פרחים וציוצי ציפורים אבל בינינו, אתם לא חייבים דווקא להיצמד למסלול מוכר, קחו תרמיל ומקל וצאו החוצה מהמלון ותתחילו להסתובב. מי שמטייל בטבע יכול ממש לחוש את הטבע הטהור והפראי כמו שהיה בשאר העולם לפני המהפכה התעשייתית, לגלות תרבות חדשה, להחלים את הנפש ולהרפות את הגוף בלי יותר מדי קליטה סלולרית. אם אתם מחפשים את הלא נודע בואו לעמק ט'ת, מבוגרים וצעירים, אנשים נשים וטף, אוהבי ספורט או דווקא אנשי השאנטי והרוחניקים. לכולם יש כאן מקום.

טיולים לילדים בט'ת ולכל המשפחה

אפילו הילדים הולכים כאן בהנאה, מכיוון שהעמק פורש בפניהם את החלום הלא ממומש, העונג שבחיבור עם הטבע. נראה שהריצה בזרועות פתוחות לעמק המרהיב גורמת להם להגיע לשמיים. ילדים אוהבים לשחק. הם רוצים להיות גיבורים והאפשרות לחקור את הטבע הופכת את החופשה שלהם לבלתי שגרתית. אין דבר מלהיב יותר עבור ילדים מהטיולים בעמק ובהרים. במהלך ההליכה בין המדרונות הירוקים, תשומת הלב של הילדים מתמקדת בסלעים בצורות שונות והם מרגישים שהם חיים באגדה. עם הפרחים והעלים שלצד השבילים תוכלו להכין איתם כתרים ועל גשרונים צרים או גזעים שנפלו תוכלו ללמוד לשמור על שיווי המשקל. ילדים עפים כאן לשמים.

גשר צינורות בט'ת - צילום - משפחת בן שדה
גשר צינורות בט'ת – צילום – משפחת בן שדה

טיפוס הרים בט'ת

בחלק מפסגות ההרים שמסביב אפשר לטפס רק אם אתם מטפסים מנוסים. שבילי טיולים אלפיניים אמיתיים דורשים הכרות טובה של ההרים והסלעים והתנהגות נכונה בעיתות מצוקה. בת'ת יש לכם הזדמנות לצאת לטיולים אלפיניים בליווי מדריכים אלפיניים מוסמכים שילמדו אתכם כללי טיפוס וטיול נכונים בסביבה אלפינית וזה רק במרחק של שעתיים וחצי טיסה מישראל.

בהקשר זה חשוב לציין שכדאי לרכוש מראש ולהגיע לכאן עם ציוד טיול מתאים מכיוון שאין חנויות ציוד טיולים מסודרות בט'ת.

חלק מהיעדים העיקריים אליהם יוצאים לטיפוס מת'ת

אל היעדים הללו אפשר להגיע רק אם אתם מטפסים מקצועיים עם ציוד טיפוס מלא. התשתית התיירותית בת'ת צנועה מאוד. קחו בחשבון שאין בקתות לעצירה בהרים ובמסלולים השונים מסביב לט'ת. קבוצות שרוצות לטפס על הפסגות מסביב במסלולים שאורכים יותר מיום, צריכות להצטייד באוהלי קמפינג, שקי שינה, שקיות חימום וכל מה שנדרש לשהות ארוכה בשטח. כמה מהמסלולים ליעדים המוכרים אמנם מסומנים (כמו Valbona ו-Pech) אך עם זאת, מומלץ לצאת לדרך עם מדריך מהכפר.

פעילויות במים כמו דייג, שחייה ושייט

ישנם כמה מקומות מתאימים לדייג של פורל. שניים מומלצים הם גשר Kolaj וגשר Gerla. האחרון הוא גם מקום מדהים לשחות בו. ב-Nderlysa אפשר לדוג גם דגים גדולים וליהנות במים הצלולים של הנהר, מקום מעולה למי שאוהב לשחות.

באמצעות קייאק תוכלו להגיע לפינות החבויות ביותר של נחלי ט'ת.

רכיבה על אופני הרים

גם רוכבים יהנו פה. טיול האופניים מ-Koplik לת'ת דרך גסט האוס Buni שבמעבר ההרים Qafë thore (1773 מטרים מעל פני הים) וזה שמט'ת במורד הנהרות Shala ו-Kir ומשם חזרה לשקודרה הוא אחד מהסיורים הכי מומלצים לרוכבי אופני הרים. המסלול הוא באורך כמאה ק"מ של דרך הררית לא סלולה (Boga, ת'ת, Breglumi, Shosh, Kir ושקודרה) דרך הנופים הדרמטיים ביותר שיש לאלבניה להציע. שימו לב שאין אופניים להשכרה בט'ת ולכן כדאי להביא אותם איתכם.

סקי והליכה על שלג

הרפתקה אמיתית היא להיות בחורף בהרי האלפים של אלבניה. באמצע החורף השלג בט'ת והסביבה מגיע לגובה של שני מטרים והתושבים משתמשים ב-Rrathe מעץ. בעזרתם אפשר ללכת מבוגה לת'ת ואחרי שהייה בתת אפשר להמשיך לעמק וולבונה או לחזור לבוגה. אפשר ללכת מאוקול לאוכף Pech, עד אגמי Jezerca ו-Vuthaj. הטיול הזה יכול להיעשות גם על מגלשיים.

באופן כללי להליכה על שלג וקרח מומלץ ללבוש גרביים מצמר עיזים או נעליים דומות מכיוון שהן מבודדות מעולה קור ולחות.

מסלולי טיול

מת'ת תוכלו ללכת עם מדריך לאורך שבילי ההליכה מסביב לכפר במסלולים שאורכם נע בין כמה שעות לכמה ימים. יקח לכם פחות או יותר 3-5 שעות לראות את המקומות הכי חשובים ומעניינים בט'ת, על רובם פירטנו לעיל.

  • כנסיית הכפר (פירטנו עליה למעלה).
  • בית המוזיאון Lulash Keqi ב-Ulaj
  • מגדל Nikoll Koceku ב-Kolaj
  • קו פרשת המים Grunas שהוכרז ע"י אלבניה כאנדרטת טבע לשימור.
  • קניון גרונאס

מקומות לינה, גסטהאוסים, בתי הארחה ומלונות בט'ת והסביבה

גסטהאוס פשקו Pashko - צילום משפחת בן שדה
גסטהאוס פשקו Pashko – צילום – משפחת בן שדה

בט'ת תוכלו למצוא מקומות אירוח שונים. גסטהאוסים די נחמדים ומשפחתיים (כמו גסטהאוס פשקו המומלץ) ומלוניות ואם תרצו לחלוק עם התושבים את חיי הכפר, תוכלו ללון בבתיהם אשר חלקם נבנו מחדש עבור התיירים. יש גם בית מלון שהיה פעיל בתקופת הדיקטטורה אך שוחזר בשנים האחרונות והותאם לתיירות. מגוון מלונות ומקומות לינה בט'ת והסביבה יש כאן או על גבי המפה הבאה:




Booking.com

חגים מסורתיים מיוחדים בט'ת

בט'ת נחגגים גם 2 חגים גדולים ויחודיים לפי המסורת האלבנית.

16 באוגוסט הוא חג העליה של מרי

16 באוגוסט הוא חג העליה של מרי והוא מוקדש לבנות הנשואות שגרות מחוץ לכפר. בתאריך זה הן חוזרות למשפחה שבה גדלו יחד עם ילדיהם.

26 בדצמבר הוא החג של סנט ג'ון

26 בדצמבר הוא יום החג על שמו של סנט ג'ון. החג נערך בכל רחבי הכפר ומגיעים אליו תושבים מכפרים אחרים גם כן. זהו אחד החגים החשובים ביותר בעמק Shala.

נוף טיפוסי - ט'ת - צילום - משפחת בן שדה
נוף טיפוסי – ט'ת – צילום – משפחת בן שדה

מה יש לעשות מסביב לט'ת

הכפר וולבונה

בקתות בכפר וולבונה
בקתות בכפר וולבונה

כפר וולבונה (Valbone) נמצא כאלף מטרים מעל פני הים. נכון לעכשיו בכפר יש כ-30 בתים, רובם בני 2-3 קומות עם קירות אבן עבים וגג צפחה אופייני לאיזור האלפיני. מפל Rragamit שמקורו בנהר ואלבונה ונמצא בסמוך לכפר Rragam, הוא עוד פלא טבע שחובה לבקר בו.

הפארק הלאומי וולבונה

נהר וולבונה בפארק הלאומי
נהר וולבונה בפארק הלאומי

הפארק הלאומי וולבונה משתרע על פני שטח של כ-8,000 דונם והוא ממוקם 40 ק"מ צפונית לעיר Bajram Curri. פארק וולבונה הוא אחד מאיזורי הטבע היפים שיש לאלפים האלבניים להציע. אל הפארק אפשר להגיע בנסיעה בת כ-5 שעות מעיר הבירה טירנה ולאחר מכן שייט במעבורת של אגם קומאן.

עמק וולבונה

כבשים בעמק וולבונה ליד Dragobia
כבשים בעמק וולבונה ליד Dragobia

עמק ואלבונה הוא אחד האזורים התיירותיים המתויירים ביותר ב-Tropoja, למעשה אחד אחרי עמק ת'ת. בעמק וולבונה אין רק תיירות פנים אלא גם תיירים זרים שרוצים להכיר את המנהגים והמסורות של הכפרים הצפוניים.

כאמור, עמק וולבונה נמצא 40 קילומטרים מ-Bajram Curri וכדי להגיע אליו צריך לחצות את Dragobia. הכפר Dragobia הוא העתיק ביותר באזור ובו מגדלי אבן בני 100 ו-200 שנה ואפילו יותר. לאורך הדרך ילווה אתכם נהר וולבונה ומימיו הצלולים שמגיעים מהשלג הנמס מפסגות הרי האלפים.

הכפר וורמוש

הכפר וורמושט נמצא קצת פחות ממאה קילומטרים משקודרה בגובה 1100 מטר מעל פני הים. מעבר לסביבה ולנוף הפסטורלי אחד מהם הוא Qafa e Rrapshit בנהר ה-Cem הצלול. למקומות לינה כפריים אותנטיים בוורמוש הקליקו כאן.

הכפר Curraj i Epërm

הכפר Curraj i Epërm נמצא בצומת דרכים בין ת'ת, וולבונה ואגם קומאן. הכפר מוקף על ידי האלפים האלבנים מצפון, מערב ומזרח ואגם קומאן מדרום. זהו כפר מבודד במיוחד. אין אליו גישה ברכב, אין חשמל ואין רשת סלולרית תקינה. מקומות לינה נסו לחפש פה.

נהר שאלה Shala

נהר שאלה נובע בגן הלאומי ט'ת וזורם לאורך עמק שאלה תוך שאליו זורמים מהרבה מקורות מים אחרים מהכפרים שאלה ושושי (Shoshi). לאורך הנהר משתרע אחד העמקים הנפלאים ביותר וכמה מהאיזורים הבתוליים ביותר של אלבניה כמו פסגת התפוח של שושי (Shoshi’s Apple peak)  שנמצא באמצע יער ערמונים וסלע ליקה לינדן (Leka’s Linden Stone).

היעד הזה הפך לאחת האטרקציות המבוקשות ביותר באזור. הבידוד שלו בין פסגות ההרים עם החופים הנסתרים של הנהר שניתן להגיע אליהם רק באמצעות שיט בסירה באגם קומאן הופכים אותו ליעד הרפתקני אמיתי.

ואפשר פשוט להקדיש זמן להירגעות ושחייה בנהר השאלה שליד הגסטהאוס שהוקם על גדת הנהר. מהגסטהאוס יוצאים טיולים מאורגנים עם מדרכים מקומיים בסביבה, מוגשות בו ארוחות חמות ואפילו יש בו מיטות שיזוף (!).

מקומות לינה מומלצים באלפים האלבניים וסביב לט'ת

מידע בנושא מדריכי טיולים בט'ת

בפארק הלאומי ת'ת כמעט כל היעדים מסומנים וניתן להגיע אליהם באופן עצמאי אבל אם אתם רוצים להתמצא בקלות באיזור קחו מדריך דובר אנגלית, גם תושב מקומי (ולא מדריך מקצועי) דובר אנגלית יוכל להדריך אתכם די בקלות. בכל אופן אם אתם מתכננים מסלול ארוך או כזה בן כמה ימים בדקו במקום בו אתם לנים על מדריך מקצועי ומנוסה שאמנם יעלה קצת יותר אבל איתו תוכלו להיות בטוחים הרבה יותר. בחלק מהמקרים יש אפשרות גם לשכור פרדות שיובילו את הציוד האישי והתיקים שלכם בדרך כלל לעמק וולבונה או Vuthaj.

אוכל בט'ת

המים כאן בטמפרטורה של 7 מעלות מה שמביא את הקיוסקים שבצד הדרך לקרר את השתייה בדרך טבעית - צילום - משפחת בן שדה
המים כאן בטמפרטורה של 7 מעלות מה שמביא את הקיוסקים שבצד הדרך לקרר את השתייה בדרך טבעית – צילום – משפחת בן שדה

אוכל ומסעדות בעמק ט'ת

תת הוא עמק די קטן עם כמה עשרות בתי הארחה בסך הכל. כמעט בכל בית הארחה מוגשות ארוחות וכנראה שזה פותר את הבעיה. לפעמים מטיילים שנשארים כאן יותר מכמה לילות הולכים לאכול גם בבתי הארחה אחרים רק כדי לנסות משהו אחר.

באיזור ט'ת תאכלו לרוב אוכל מסורתי עם חומרי גלם תוצרת בית כמו פשטידה אלבנית שנקראת Maza או את הביראק המקומי ומאכלים מבושלים שונים עם ירקות טריים מהגינה. בגזרת השתייה תקבלו משקאות סחוטים טריים, או מיץ פירות תוצרת בית עם פירות האזור כמו פטל שחור או תות וכמובן יש כאן בירה וקוקה קולה.

יש רק מסעדה אחת במרכז הכפר, בסמוך לבית הספר, שנקראת מסעדת Zorgji בה מוגשות מנות פשוטות של בשר על האש או דגים וסלטים. כמו גם קפה ומשקאות טריים.

מסעדת דגים צנועה ממוקמת בכפר Nderlysa, בדרך לעין הכחולה, במרחק של שעה וחצי ממרכז ט'ת למקרה שלא תצליחו לארגן ארוחת צהריים ארוזה מהמלון בו תהיו.

שימו לב: נכון לעכשיו אין חנות מכולת או משהו כזה בט'ת. תבואו מאורגנים מראש עם כל מה שתצטרכו להמשך השהות.

עזרה ראשונה וטיפול במקרי חירום בט'ת

מוקד עזרה ראשונה בסיסית נמצא במרפאה ליד בית הספר, ממש במרכז העמק. במקרים מורכבים יותר ניתן לתאם חילוץ עם רכב שטח בכל רגע ולהגיע לבית חולים תוך 2-3 שעות. יש בעמק ט'ת צוות חירום אזרחי אם מישהו נתקע או נפגע בפסגות.

השכרת ציוד טיפוס הרים

למרבה הצער אין עדיין חנות לציוד הרים להשכרה באיזור ט'ת. אפשר לרכוש ציוד מתאים פה ולהביא אותו איתכם.

כביש טיפוסי באיזור האלפים האלבנים - צילום - משפחת בן שדה
כביש טיפוסי באיזור האלפים האלבנים – צילום – משפחת בן שדה

איך מגיעים לט'ת?

ברכב פרטי או שכור

אם שכרתם רכב 4X4, ג'יפ או סתם מכונית גבוהה, גם אתם נהגים עם ניסיון רב בנהיגת שטח ואתם נוסעים בעונה סעו מאוד בזהירות. קחו בחשבון שנכון להיום (סוף 2019), קצת אחרי הכפר בוג'ה (ישנו כביש אספלט עד ל-Memoriale In Onore all'Albanologo Baron Nopcia) הכביש פשוט נגמר. הדרך משם והלאה לכיוון ט'ת מאוד בעייתית כי היא צרה מאוד, מצד אחד הר ומצד שני תהום וחוץ מזה יש על השביל הזה בורות, אבנים שהתדרדרו ועיקולים חדים מאוד. אם אתם חסרי ניסיון רב בנהיגה בשטח אל תיקחו סיכון, קחו נהג עם רכב מטירנה, משקודרה או מפודגוריצה בירת מונטנגרו שיביא אתכם עד ט'ת.

תחבורה ציבורית

אורכו של כביש הגישה לתת הוא 72 ק"מ, כשחלק מהדרך אפילו לא כבושה. מיניוואנים בני 13 מקומות הם התחבורה היומיומית "היחידה" לאזור והם יוצאים לאיזור ט'ת משקודרה בשעה 07:30 בבוקר וחזרה ב-14:00.

כתבות נוספות על ט'ת

שאלות ותשובות

איך מגיעים לט'ת?

ניתו להגיע לט'ת באוטובוס שיוצא לדרך כל יום משקודרה בשעה 07:30 בבוקר בלבד. מכיוון שמספר המקומות בהם מוגבל ניתן לשכור רכב ולהגיע לט'ת בזמן שנוח לכם מכל יעד שתרצו באלבניה.

האם אלבניה בטוחה לתיירים?

אלבניה נחשבת לאחת המדינות הבטוחות בעולם לתיירים ומספר הפשעים בה נמוך מאוד.

האם כדאי לטייל בט'ת ומה כל כך מיוחד בה?

איזור ט'ת והסביבה משופע בטבע בראשיתי, המוני צמחי מרפא משתרעים על ההרים שבעמק והאוכלוסיה כאילו נתקעה אי שם בתחילת המאה. זה בדיוק המקום לחזור אל הטבע ומי שמעוניין לטייל ולעשות טרקים כאן הולך ליהנות ובגדול.

האם יקר לטייל בט'ת?

אלבניה נחשבת לאחת המדינות הזולות באירופה לתיירים וט'ת אפילו יותר.

פורסם ב:

מתוייג ב:
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Scroll to Top
דילוג לתוכן