דף הבית » צפון אלבניה

צפון אלבניה

';

ad nimrod yaron albania

צפון אלבניה

צפון אלבניה נחשבת למקום המרהיב ביותר מבחינת נוף באלבניה כולה. זהו חבל ארץ הררי שופע במים וביערות מחטניים, אבל לא רק. אמנם באזור זה יש 3 פארקים לאומיים (הפארק הלאומי עמק ולבונה, הפארק הלאומי נייקאי-מרטור והפארק הלאומי ת'ת'), אבל יש הרואים באזור שמורת טבע אחת גדולה.

באזור יש טבע בראשיתי ובתולי שכולל אגמי קרח צלולים כבדולח, עושר אינסופי של צומח החי, אזורים בעלי היסטוריה עתיקה ומסורת, אוכל מקומי טעים להפליא ובעיקר אפשרות ליהנות מהכנסת אורחים חמה, לבבית ואותנטית.

לכן לביקור בצפון אלבניה (בעיקר באזור מפגש הגבולות עם מונטנגרו וקוסובו השכנות) יש משמעות אחת –אפשרות ליהנות מהמיטב של אלבניה יחד עם תרבות, נוף, אוכל טוב, מזג אוויר נפלא ומפגש בלתי אמצעי עם הלב הרחב של התושבים.


תכנון טיולים באנר

היסטוריה

צפון אלבניה הייתה חלק מהממלכה האילירית שכללה שטחים שהיום משתייכים למונטנגרו ובוסניה-הרצגובינה. בירת הממלכה הייתה העיר שקודרה שנחשבת עד היום לבירת צפון אלבניה. במאה ה-7 לספירה פלשו לאזור זה שבטים סלביים, במאה ה-10 הרפובליקה הוונציאנית, במאה ה-14 הסרבים ובמאה ה-15 האזור היה בשליטת האימפריה העותמאנית כמו שאר אלבניה.

airalo ad

באזור זה התגוררו בחמולות אנשי ה-Geg שעסקו במרעה – מה שהיא לכך שהאזור נקרא לעתים Gegëria. החמולות היו מבוססות על משפחה מורחבת אחת שהיוותה יחידה כלכלית אחת. כל בני המשפחה (כ-60-70 אנשים) התגוררו בצריפים סביב ביתו של אבי המשפחה שהיווה את הסמכות הפטריארכלית כך שהוא זה שהיה אחראי על פתרון סכסוכים, הקצאת משימות ועוד.

גאוגרפיה

צפון אלבניה הוא כל השטח שנמצא מצפון לנהר שקומבין שמאופיין בעיקר ע"י האלפים האלבניים – החלק הגבוה והפראי של רכס האלפים הדינרים שמשתרע על 7 מדינות ומגיע לשיאו בפסגת הר Jezerca –  2694 מטר מעל פני הים.

אלפים אלו מאפשרים ליהנות מנופים עוצרי נשימה, מהרפתקאות ייחודיות ומהזדמנות לחוות מקרוב את ההרים הגבוהים באירופה. הודות לייחודיות שלהם אלפים אלו זכו לחשיבות. למשל, הנהרות גאשי (Gashi) ו-ראייצ'ה הוכרזו כאתרי מורשת עולמיים של אונסק"ו.

בנוסף, באלפים האלבניים נמצאים שני פארקים לאומיים (הפארק הלאומי עמק ולבונה והפארק הלאומי ת'ת') שבהם ניתן ליהנות מפעילויות ספורטיביות כמו דיג, טיפוס הרים, טרקים ועוד. בשניהם ניתן לחוות באופן האותנטי ביותר את צפון אלבניה לרבות קבלת הפנים המפורסמת של תושביה.

פארק לאומי נוסף בצפון אלבניה הוא הפארק הלאומי נייקאי-מרטור (Nikaj-Mërtur) שמאופיין בנופים אלפיניים, עמקים עמוקים שבהם זורמים נהרות, צוקים שקוראים תגר על חוקי המשיכה, יערות צפופים ואגמים מיניאטוריים שנראה כאילו יצאו מספרי אגדות.

בשל מזג האויר הקשה באזור חלק מההרים במקום נקראים Bjeshkët e Namuna ("ההרים הארורים" באלבנית). המשמעות היא שטיול באזור צפון אלבניה חייב להתאים לעונות השנה. למשל, החודשים נובמבר-מרץ נחשבים קרים מדי, אבל חודשי הקיץ נחשבים לאידאליים במיוחד למעוניינים בטיולים רגליים ובטיולי ג'יפים.

טיול ג'יפים בצפון אלבניה
טיול ג'יפים בצפון אלבניה

ערים מרכזיות בצפון אלבניה

שקודרה – Shkodër

עיר נוספת היא שקודרה -העיר הרביעית בגודלה באלבניה. העיר נוסדה המאה ה-4 לפנה"ס ע"י שבטים איליריים ומשמשת עד היום כמרכז תרבותי, דתי, אמנותי ומסחרי של צפון אלבניה. העיר מאופיינת ברחובות צרים שנסללו בין קירות אבן גבוהים והתפרסמה בעולם הודות למספר אטרקציות.

  • טירת רוזפה שנמצאת ממזרח לעיר ונחשבת לאחד המבנים האדריכלים הבולטים בצפון אלבניה
  • אגם שקודרה – האגם הגדול ביותר באזור הבלקן שבו ניתן לבצע פעילויות ספורטיביות מגוונות כמו שיט, דיג, ספורט ימי ועוד.
  • הבזאר התורכי המשוחזר שנחשב לפנינה אדריכלית.

קרויה Krujë

קרויה נמצאת כ-30 ק"מ צפונית לטירנה ונחשבת לאחת הערים היפות בצפון אלבניה ובאלבניה כולה. בעיר יש מצודה ובה מוזיאון לגיבור הלאומי סקנדרבג, =בזאר תורכי שהוא אחד המקומות הטובים במדינה לקניית מזכרות, מוזיאון אתנוגרפי שנמצא בבית עותומאני משוחזר מהמאה ה-17 וטאקה – מקום להתייחדות, תפילה והתכנסות שמשמש את בני הדת הבקטשית.

קרויה
קרויה

מלונות בצפון אלבניה



Booking.com

אתרי חובה בצפון אלבניה

הכפר ת'ת'Theth

הכפר מוקף מכל צדדיו בהרים שגובהם מעל 2000 מטר: הר רדוהימה (Radomira) במערב, הר אראפי ופופלוקה בצפון והר יזרצה במזרח – מה שהופך אותו לנקודת מוצא אידאלית לטיולים ולטרקים באזור. בנוסף, בכפר יש כנסיה רומיות-קתוליות מרשימה, בתי אבן עתיקים, מקומות מקלט שנקראים "המגדלים הנעולים" ומסורות עממיות אותנטיות, כך שכל אחד יוכל למצוא בו את מבוקשו ולהשביע את רצונו.

גם חובבי השופינג יוכלו להשביע כאן את רעבונם הודות לקיומו של שוק אותנטי. במקום אמנם נמכרים מוצרי אומנות מקומית כמו בגדים מסורתיים ושטיחים, אבל גם מזכרות שמתאימות לדרישות של התייר המערבי בכלל והישראלי בפרט.

האי Shurdhah

אי זה נמצא לאורך נהר דרין (הנהר הארוך באלבניה) כ-15 ק"מ מ- Vau i Dejës. האי הקטן (כ-400 מטר סה"כ) נמצא באגם מלאכותי שנוצר כתוצאה מבניית סכר הידרואלקטרי, כך שהעיר הימי-ביניימית סרדה (Sarda) למעשה עלתה על שרטון.

האזור אמנם התחיל להיות מיושב במאות ה-7 או ה-8, אבל בתקופה הרומית הוא הגיע לשיאו וכאן שולבו התרבויות של Malësia, Mirëdita ו-Zadrima. בין המאות ה-12 ל-15 האזור היה מרכז דתי והכנסייה המקומית נחשבת למרשימה מכולן.

בנוסף, אי זה נחשב כמקום הולדתו של הגיבור הלאומי Lekë Dukagjini שמשני בחשיבותו רק לסקנדרבג. למעשה, ביקור במקום משלב ערכים היסטוריים ותרבותיים ומאפשר ליהנות מיופי טבעי של האגם והגבעות שסביבו.

חורבות העיר הימי-ביניימית סרדה (Sarda) באי Shurdhah
חורבות העיר הימי-ביניימית סרדה (Sarda) באי Shurdhah

לג'ה (Lezhë)

עיר קטנה שנמצאת כ-65 צפונית לבירה טירנה ומפורסמת בזכות דבר אחד – המאוזולאום של סקנדרבג שנמצא בה אבל לא רק. בעיר נמצא מבצר לג'ה (Castle of Lezha) שנחשב לאחד מהיפים באלבניה כולה, יש בה את המסעדה (Mrizi i Zanave) שנחשבת לטובה במדינה ועוד.

בנוסף, העובדה שהעיר נמצאת על שפת הים האדריאטי מאפשרת ליהנות מחופים יפים, מרווחים ומבודדים ולא פחות חשוב – חופים שבהם אפשר לנפוש לא רק בקיץ אלא לאורך השנה כולה. בזכות הנוף הציורי, האוכל הנפלא, הטבע הבתולי והעושר האינסופי של החי והצומח בה העיר נחשבת לעיר נופש פופולרית ע"י תושבי אלבניה.

חוף Shëngjin

אחד המקומות המפורסמים בעיר הוא Shëngjin – חוף ונמל שפשוט ממוסגרים ע"י הלגונה שמקיפה אותם. חוף זה מוקף ביערות אורן ובגבעות ציוריות, נחשב נגיש הודות לכביש הלאומי שנמצא בסמוך, כולל מספר אפשרויות לינה, פאבים ומסעדות שמאפשרים לכולם ליהנות מהיופי הטבעי ומלילות הקיץ הנפלאים של המקום.

חוף Shëngjin ממעוף הציפור
חוף Shëngjin ממעוף הציפור

חוף טאלה – Tale Beach

חוף חולי זה משתרע מהלגונות לתחילת הדלתא של נהר מאט (Mat) והוא יפה כל השנה. הודות לכבישים החדשים, המלונות והמסעדות העונתיות של פירות הים הוא נחשב לאחד החופים הפופולריים בלג'ה בתקופת הקיץ.

אחד ממוקדי המשיכה של החוף הוא העובדה שהוא עשיר ביוד ובחול שחור דק וייחודי – שניהם בעלי תכונות מרפא. המשמעות היא שבחוף זה אפשר ליהנות מכל העולמות: גם נוף פראי שנמתח מאופק לאופק, גם תשתיות תיירותיות מפותחות וגם ריפוי לנפש ולגוף.

חוף Rana e Hedhun

חוף בתולי זה שנמצא כ-3 ק"מ מ- Shëngjin נחשב לאחד החופים המרתקים של לג'ה. משמעות שם החוף בניב המקומי הוא "שפיכת חול" והוא מתייחס לתצורה הייחודית שלו – דיונות בקצהו של מדרון הר Rencc שמגיעות עד קו המים.

החול הכהה והגוון הכחול העמוק של המים מקנים לחוף נוף ים תיכוני, כך שקשה להחליט מה גרם למה: האם החול שירד מההר יצר את החוף או שהמים עיצבו את ההר. בכל מקרה מדובר במראה דרמטי. העובדה שהחוף מוקף בעצי אורן הופכים אותו ליעד פופולרי לקמפינג ופיקניקים.

חוף Rana e hedhun
חוף Rana e hedhun

דיברה (Dibra)

אזור הרמות של מחוז דיברה נחשב ע"י רבים ל"גג של אלבניה". אזור זה שהוא אחד האזורים הגדולים במדינה מאופיין בגיוון גאוגרפי. הרים גבוהים, עמקים נמוכים ובתווך נוף סלעי. באזור זה יותר מ-50 אתרי טבע מרהיבים, אינספור מערות, אגמים קטנים, מעיינות עשירים במינרלים ויערות אלפינים. היעדים הבולטים באזור זה הם:

הר קורב (Korab)

הר זה מתנשא לגובה של 2751 מטר מעל פני הים ונחשב פופולרי מכמה סיבות: הוא יעד פופולרי בקרב מטפסי הרים, הוא ביתם של בעלי חיים וצמחים נדירים ומוגנים כחלק משמורת הטבע Korab-Koritnik ומעל הכל – יש לו מראה מלכותי שלא ניתן להתעלם ממנו.

קניון Gropa e Panairit

במבט ראשון הקניון דומה לחרוט הפוך שבמרכזו לגונות בגדלים שונים שמנקדות את העמק הירוק. למעשה, זהו קרחון גדול שאורכו 800 מטר ורוחבו 200 מטר שמוקף בצוקים סלעיים – מה שאומר שמדובר במקום אלפיני לכל דבר ועניין. למשל, הגובה של המקום הוא 2000 מטר מעל פני הים, כך שיש לקחת זאת בחשבון מבחינת לבוש, אוכל וכו'.

האגם השחור Bulqiza

מדובר באגם אלפיני שעומקו כ-60 מטר ומעניק למבקרים בו את אחד הנופים היפים בסביבה: בריכה עם מים צלולים בינות עצי אשור ואורן צפופים. התמונה המתקבלת שיוצרים היא אידילית ובלתי נשכחת ונדמה כאילו היא יצאה מתוך גלויה.

האגם השחור של Bulqiza
האגם השחור של Bulqiza

האגם השחור Radomira

אגם זה הוא אחד מסמלי אזור דיברה והוא מוקף בנוף אלפיני יפיפה. חשוב לזכור שמכיוון שהאגם נמצא בגובה של 2200 מטר מעל פני הים – הוא הופך לקרח במשך 4 חודשים בשנה. המעוניינים בטיול עם נוף מרהיב במיוחד מוזמנים לצעוד יום שלם מ-Peshkopi ל-Radomira.

אטרקציות ופעילויות בסביבה

טרק פסגות הבלקן

הטרק הזה חוצה כמה מדינות וביניהן גם את אלבניה. הטרק הארוך והמעגלי הזה עובר באזוריים ההרריים והפראיים של מערב חבל הבלקן. בחלקו האלבני הוא מחולק לכמה מקטעים והוא מתאים לחובבי טבע ואתגר מיטיבי לכת.

טרק פסגות הבלקן באלבניה
טרק פסגות הבלקן באלבניה

המסלול מתחיל מאיזור ט'ת ועמק וולבונה וממשיך מזרחה לכיוון קוסובו דרך הרי האלפים האלבניים. מידע נוסף על טרק פסגות הבלקן יש כאן.

העין הכחולה (Syri I Kalter)

זהו אחד מאתרי התיירות הפופולריים בצפון אלבניה (נא לא להתבלבל עם מקום באותו שם במערב אלבניה) למרות שמדובר במקום צנוע – בריכה בגודל של 30*40 מטר שנמצאת בלב יער שאליה נופל מפל בגובה 12 מטר.

למעשה, זוהי התוצאה של המפגש בין נביעה קרירה והמים החמים יחסית של נהר ביסטריצה. עם זאת, דבר אחד בטוח – ההגעה לבריכה מצריכה ירידה של 900 מטר ששווה כל טיפת זיעה. האגדה מספרת שמי שטובל במי הבריכה שהם אמנם צלולים וזכים אבל גם קרים להפליא (7 מעלות צלסיוס) מבטיח את מקומו בגן עדן.

העין הכחולה ליד ת'ת'
העין הכחולה ליד ת'ת'

מערת הנטיפים Puci

המערה נמצאת בכפר בוגה (Boga) באלפים האלבניים. המערה משתרעת לאורך 5 ק"מ שכוללים חדרים שונים בצורת מבוך – מה שהופך אותה למערת הנטיפים הגדולה באלבניה ולאחת מהגדולות והמעניינות באירופה.

הכפר Shishtavec

כפר זה שנמצא בגובה 1400 מטר מעל פני הים נחשב לאחד מאתרי הסקי הטובים באלבניה. האזור מאופיין ביערות מחטניים יפים, מסתוריים וריחניים אבל למרות העובדה שהוא מוקף ברכסי הרים הטמפרטורות בו נוחות.

עובדה זו מאפשרת לגדל במקום תפוחי אדמה ושיפון – מה שמבטיח שלא רק תיהנו מיעד אידאלי לספורט חורף, מהדרכה מקצועית אלא לא פחות חשוב –  ממטבח עשיר שמבוסס על האירוח האלבני האותנטי המפורסם.

עמק ולבונה – Valbone Valley

עמק ולבונה נמצא כ-300 קילומטר צפון מזרחית לבירת אלבניה טירנה ובכ-60 ק"מ (שעה נסיעה) משקודרה. הפארק הלאומי עמק ולבונה נחשב לגולת הכותרת של צפון אלבניה. הפארק שבליבו זורם נהר שושנית (Shoshanit) משתרע על 80,000 דונם וכולל כ-200 ק"מ של שבילי הליכה, חלקם מיועדים למיטבי לכת כמו טרק פסגות הבלקן הידוע וחלקם קצר ומתאים גם למשפחות עם ילדים.

רוב השבילים כוללים בתוכם חוויות מפעימות: הליכה לאורך נהרות ובמעבי יערות, צפייה בפסגות מושלגות של רכסים אלפיניים, שכשוך במים קרירים וצלולים במפלים בגדלים שונים, ביקור בכפרים מבודדים ובבקתות קיץ של רועים, הליכה, טיפוס על ההרים ועל סלעי הדולומיט בעלי הצורות השונות או סתם הליכה בחיק הטבע.

עמק ולבונה בצפון אלבניה
עמק ולבונה בצפון אלבניה

נהר גאשי (Gashi)

נהר זה (שהוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו) בעמק ולבונה משמר לגדותיו את יער האשור הבתולי האחרון באלבניה. שמורת הטבע במקום שמשתרעת על 3000 דונם הוכרזה ע"י הרשויות האלבניות ב-1996, אבל היא הרבה יותר מעצי אשור אלא טבע בראשיתי שלא הופרע ע"י בני האנוש. הסיבה לכך פשוטה – ההגעה למקום אפשרית אך ורק ברגל.

השמורה כוללת ביצות ותעלות ששימרו את המגוון המיוחד והנדיר במינו של צמחים וחיות, למשל 64 מינים שנמצאים בסכנת הכחדה. בתי הגידול בשמורה של הדוב החום, הצבאים, הזאבים, חזירי הבר נחשבים כטריטוריה מוגנת.  בנוסף, ניתן למצוא פה עצים מחטניים נוספים כמו אורן מקדוני, אורן בוסני, אשוח נורווגי, אשוח מוכסף ועוד.

אמנם השמורה נמצאת בצפון אלבניה במקום שמושפע מאקלים סוב-ארקטי (למשל יש בה שני אגמים קרחוניים שעונים לשמות  Dobërdolו-Sylbica, אבל האקלים בה הוא ים תיכוני לחלוטין והשמיים בה לרוב בהירים ונטולי עננים. בנוסף, יש במקום מסלולי הליכה בדרגות קושי שונות כך שכל אחד ימצא פה משהו לאהוב.

הכפר Curraj i Epërm

כפר זה נחשב לאחד המקומות היפים באלבניה למרות או אולי בגלל קשיי ההגעה אליו. אמנם ניתן להגיע לכפר באמצעות כביש גישה, אבל מכיוון שהיא מתפתלת בין צוקים הרריים תלולים – רבים מעדיפים להגיע אליו ברגל.

כדי לעשות זאת בהצלחה תדרשו להקדיש לכך מספר ימים, להצטייד בבגדים מתאימים, באוכל ובמדריך מיומן אבל ההשקעה כמובן תשתלם ובגדול. לא רק שהדרך לכפר מרהיבה ביופייה אלא גם הנופים שנשקפים ממנו ובעיקר – קבלת הפנים החמה שלה תזכו הודות לעובדה שהמקומיים הסתגלו לחיים המבודדים במקום.

המשמעות היא שלא רק שתחוו את החיים הכפריים האותנטיים אלא גם תיהנו משקט אינסופי, מאוכל מסורתי משובח (בעיקר מוצרי חלב), ממים טריים שנובעים במעיינות ההרים, מאויר צח, מנוף בתולי ומהטבע שיקיף אתכם וישמש כחברכם החדש והטוב מכולם.

ביארם צורי – Bayram Curi

עיירה זו משמשת כבסיס ליציאה לפעילויות שונות בצפון אלבניה (בעיקר בעמק ולבונה) ומפורסמת הודות למגדליה (Bajram Curri Mill). אלו נבנו לפני יותר מ-120 שנה וכוללים בניינים דו-קומתיים שמאפיינים את האדריכלות האזורית דאז, כך שאפשר להבין למה הם הוכרו כמונומנטים תרבותיים לשימור עוד ב-1979.

כפרי רמת Kelmend

כפרים אלו נמצאים בצד הצפוני של האלפים האלבנים ונחשבים ליפים במיוחד. ניתן להגיע אליהם באמצעות נסיעה משקודרה בכביש מפותל מלא פניות ותצפיות נוף, למשל תצפית ללגונת Cemi, תצפית להר Mështjerra שמתנשא לגובה של 1447 מטר מעל פני הים ועוד.

ברמה זו נמצאים 7 כפרים: Vermosh, Lepushë, Tamare, Vukël, Selcë, Nikç ו-Brojë, אבל שניים מהם מהווים אטרקציות תיירותיות בשל הנוף הטבעי המרהיב במיוחד, Lepushë ו-Tamare, מה שיכול להשפיע על מחירי השהייה בהם.

עם זאת, הכפר Vermosh נחשב למקום הטוב ביותר לתיירים מבחינת תשתיות. אמנם הכפר מכוסה שלג 100 ימים בשנה, אבל יש בו בתי הארחה, אתרי קמפינג וכמובן מקומיים שישמחו להראות לכם את יופיו של המקום.

הכפר Vermosh ברמת Kelmend בצפון אלבניה
הכפר Vermosh ברמת Kelmend בצפון אלבניה

נהר הדרין השחור – Black Drin River

יובל זה של הנהר הארוך באלבניה נחשב לאחד היעדים הפופולריים במדינה בתחום ספורט המים. נהר דרין נובע ממעיינות אגם אוכריד במקדוניה, חוצה את מחוז דיברה (Dibra) עד לעיר קוקס (Kukës) זורם ברחבי צפון מזרח אלבניה ומגיע לים האדריאטי במערב. בסמוך לעיר קוקס בצפון אלבניה שני הנהרות מתמזגים ויוצרים נהר אחד גדול שאידאלי לפעילויות שונות כמו רפטינג בטוח, לדוג קרפיונים, פורלים וצלופחים ועוד.

בריכות  המים הטבעיות Ndërlysa’s Marble

בריכות אלו נמצאות בתחומי הפארק הלאומי ט'ת (Theth National Park) ונחשבים לאחד האתרים היפים ביותר בו. הבריכות הן תצורות סלע גאומטריות נדירות שנחצבו במשך מאות שנים ע"י מי הפשרת שלגים, כך שהן המקום האידאלי להתקרר, להתרענן ולהירגע בימות הקיץ החמים.

הבריכות אמנם נמצאות בפריפריה של עמק ת'ת', אבל ההגעה אליהן קלה במיוחד הודות לשביל שמסומן לכל אורכו. השביל עובר בינות צמחייה שופת ונופים הררים נפלאים – מה שמבטיח חוויה לכל אורך הדרך ולא רק בסופה.

מסלולים בטבע

טיפוס להר רוסיט (Rosit)

הר רוסיט הוא ההר השני בגובהו באלבניה (2694 מטר מעל פני הים) וניתן להגיע אליו מהכפר רגמי (Ragmi) במסלול שאורכו 13 ק"מ. במעבר ההרים שנמצאת למרגלות ההר נמצאת אבן הגבול שמפרידה בין אלבניה למונטנגרו. המסלול כולל טיפוס לפסגה באמצעות מדרגות סלע במדרון ההר, הליכה ביער עבות לאורך הצד הצפוני של העמק, ביקור בבקתות נטושות של רועים ואפשרות לחוות כרי אחו נרחבים.

טיפוס להר Rosit
טיפוס להר Rosit

טיול הליכה מהכפר בוגה (Boga) לכפר תת'

טיול זה מצריך כ-7 שעות הליכה בשביל צר בתוך יער מחטני שגובהו 1600 מטר. לאורך השביל ניתן לראות עצים עתיקים של דולב, לבנה ואלון ולהתרשם מפסגות ההרים המושלגות ממול שגובהן מעל 2000 מטר מעל פני הים. מדי פעם המסלול נכנס לקרחות יער שבתוכן צמחיית בתה ופרחים שונים כמו סייפן, עולש ובעיקר הרבה תלתן.

טיול הליכה מהכפר תת' למעבר ההרים פג'ס (Pejes)

מסלול זה מצריך עלייה של 1000 מטר (מהכפר תת' שגובהו 700 מטר למעבר ההרים שגובהו 1700 מטר), כך שלמרות שאורכו הוא 8 ק"מ מומלץ להקדיש לו כ-3 שעות. ההליכה נעשית בתוך יער של עצי מחט (בעיקר ארז) וחלקו מצריך מעבר על דרדרות של אבנים. הנוף בפסגה כמובן שווה הכל.

הנוף בסיום המסלול - הכפר Pejës
הנוף בסיום המסלול – הכפר Pejës

הליכה למפל Grunas

מפל זה הוא אחד ממקורות המים של הכפר ת'ת' והוא מקבל את מימיו מ-Shala – הר שמושלג כל ימות השנה. מי הפשרת השלגים של ההר יוצרים בתחתי המפל בריכה צלולה, כך שמדובר בתופעת טבע מרהיבה ביופייה. המפל מתנשא לגובה 30 מטר והמים בו נעים לאורך סלעים שפוסלו במהלך השנים באמצעות המים.

ההגעה למפל נעשית בין נהרות, שדות מרעה ומדרונות הרים ונחשבת בינונית מבחינת דרגת הקושי, בעיקר החלק האחרון של המסלול בן השעה שמצריך הליכה בדרך חלקלקה למשך 15 דקות. המפל נחשב למונומנט טבעי אלבני מוגן החל מ-2002 וליעד חובה למבקרים באזור. עם זאת, ההגעה למעיינות שמזינים את המפל במעלה הצוק מתאימה רק למטפסי הרים מנוסים.

שיט באגם קומאן (Komani)

השיט נעשה במעבורת באגם קומאני – אחד האגמים הפופולריים באלבניה למרות שהוא מלאכותי לחלוטין ונוצר כתוצאה מהקמת סכרים הידרואלקטריים. השיט מתחיל בעיירה קומאני ומסתיים בנקודת המפגש של אגם קומאני עם אגם פיארדזה (Fierzë).

במהלך השיט בן 3 השעות תגלו את נפלאות המקום: צוקים תלולים, מצוקי אבן שיצרו קניון שנחשב לאחד מהיפים באלבניה וצמחייה עבותה. כל אלו יצרו בתי גידול ייחודיים, כך שסביר מאוד שבמהלך השיט תראו חיות שונות על גדות האגם.

שיט במעבורת בנהר Koman
שיט במעבורת בנהר Koman

חגיגות ופסטיבלים

פסטיבל סופרא דרדנה – Sofra Dardane

פסטיבל זה נערך כל שנה באמצע יוני באזור טרופיה (Tropojë) שבלב האלפים האלבניים. מטרת הפסטיבל היא לשמר את ערכי הפולקלור והאתנוגרפיה של צפו אלבניה והוא כולל מופעי מוזיקה, מחול ותרבות עממיים שמייצגים את התרבות המקומית של התושבים באזור.

פסטיבל הקציר

פסטיבל זה נערך כל שנה באוקטובר בעיר Peshkopia ומוקדש לאוכל המקומי. בפסטיבל ניתן לטעום ולרכוש סוגים שונים של גבינה, דבש, ממתקים, משקאות אלכוהוליים שמיוצרים מפירות שונים (שזיפים, חבושים ועוד), פירות אורגניים ועוד – הכל תוצרת מקומית.

פסטיבל Za

פסטיבל זה נערך במשך 3 ימים בחודש יוני בכפר ת'ת' ובבסיסו המחול והמוזיקה אלבנית. כמו כן, בפסטיבל נערכים מופעי מוזיקה בינלאומית בסגנונות שונים, שירה, קולנוע, טיולים ויוגה – מה שמושך אליו אלפי תיירים כל שנה.

שם הפסטיבל נובע מהמילה "זא" (Za) באלבנית שמשמעה "קול" או "צליל" בניב Gheg הצפוני. מילה זו היא גם השורש של המילה "זאנה" (zana) שמשמעה "פיות" או "קולות מרובים" – שתי מילים שמגדירות באופן מושלם את האווירה בצפון אלבניה.

מכיוון שהגישה לכפר ת'ת' נחשבת מוגבלת ולרוב הכפר אינו נגיש במשך 3 חודשים בשנה – הפסטיבל מהווה הזדמנות פז להכיר את אורח החיים המקומי המבודד, לפגוש את התושבים ולהכיר לעומק את המקום האגדי הזה.

תרבות בצפון אלבניה

נהר שקומבין שמחלק בין צפון אלבניה לדרום אלבניה מפריד את המדינה גם מבחינה תרבותית, למשל מבחינת השפה. בצפון אלבניה נפוץ דיאלקט שנקרא גאג ואילו בדרום אלבניה – דיאלקט שנקרא טוסק. הבדל נוסף הוא העובדה שלמרות שאלבניה היא מדינה מוסלמית – בצפון המדינה ניתן למצוא שבטים קתולים מבודדים וכנסיות רבות, בעיקר באזור האלפים האלבניים והכפר ת'ת'.

נהר שקומבין - הנהר שמפריד בין צפון אלבניה ודרום אלבניה
נהר שקומבין – הנהר שמפריד בין צפון אלבניה ודרום אלבניה

מחול

הריקודים העממיים המסורתיים של צפון אלבניה נחשבים ליפים ולמתוחכמים ביותר מבחינה טכנית באלבניה, בעיקר בזכות העובדה שהם משלבים אומץ מצד אחד וכוח מצד שני.

ריקוד Tropojë’s Folk

למרות השם ריקוד זה לא מאפיין רק את העיר Tropojë אלא את אזור Gjakovë כולו. הריקוד כולל מנגינה דרמטית ותנועות אלגנטיות של נשים, אבל גולת הכותרת שלו הן תנועות הידיים של הגברים. תנועות אלו אין מחקות את הנשר שהוא סמל אלבניה – מה שהעניק לריקוד קונוטציות פטריוטיות והפך אותו לפופולרי באלבניה כולה.

ריקוד Kukës’ Folk

ריקוד זה מאופיין בתנועות מהירות ואנרגטיות ולכן נפוץ בעיקר בחתונות מסיבה אחת – הוא נחשב לריקוד האולטימטיבי שמעלה את רמת ההתלהבות של המשתתפים באירוע. ריקוד זה נחשב גם כטקס מעבר אלבני, כך שהרקדנים שמסוגלים לעמוד בקצב ההולך וגדל שדורש הריקוד זוכים ליראת כבוד ולהערצה.

ריקוד Dibra’s Double

ריקוד זה מבוצע ע"י שני גברים ומשלב באופן היסטורי מחול מסורתי ותאטרון. באמצעות ריקוד זה גברים הציגו את כוחם שהיה נחוץ באזור רווי מלחמות זה. ריקוד זה מבוצע תמיד כשהרקדנים לובשים ריקוד מסורתי (אפוד וכובע צמר) ומנופפים בממחטה אדומה.

אדריכלות בצפון אלבניה

המגדלים של Kukës

מגדלים אלו שימשו כבתי מגורים פונקציונליים ואפשרו למקומיים לשרוד את החורפים הקשים באזור. המגדלים כוללים שתי קומות: קומת הקרקע שיועדה לבעלי החיים והקומה הראשונה שנועדה לאנשים. כדי להבטיח תנועה חלקה לשתי קומות המבנה המגדלים כוללים גרמי מדרגות פנימיים וחיצוניים.

הצורה המסורתית של מגדלי צפון אלבניה היא ריבועית והוא עשוי בדרך כלל מאבן. פנים המבנה מורכב בעיקר מעץ, כולל גגות, תקרות, מחיצות רצפות וחלונות קטנים רבים – אלמנטים שנחשבים אופייניים לבתי מגורים בצפון אלבניה.

מגדל מיק סוקולי – Mic Sokoli Tower

מגדל זה נמצא בכפר Bujan ויש לו חשיבות אדריכלית והיסטורית, כך שהוא נחשב לסמל תרבותי של תושבי המקום. המגדל שהוקם במאה ה-18 מתנשא לגובה של 3 קומות (קומה לבעלי חיים, קומה לנשים וקומה לגברים) וכולל אלמנטים ייחודיים, למשל גג בצורת פירמידה וכ-90 חלונות מסורתיים קטנים (Frëngji) שנמצאים בארבע הפאות של המבנה.

עם זאת, המגדל מפורסם בעיקר הודות לעובדה שהגיבור המקומי סוקולי (אחד המתנגדים החריפים ביותר לשלטון העותמאני באלבניה) נולד וגדל כאן. המשמעות היא שלמגדל זה יש ערך פטריוטי לא רק עבור המקום אלא לאלבניה כולה – מה שהביא לכך שהוא הוכרז כמונומנט לאומי תרבותי ב-1978. כיום יש במגדל מוזיאון שמציג את ההתקוממות המקומית כנגד העותמאנים.

מגדל מיק סוקולי בכפר Bujan בצפון אלבניה
מגדל מיק סוקולי בכפר Bujan בצפון אלבניה

מגדל סאלי מאני – Sali Mani

מגדל זה נמצא אף הוא בכפר Bujan, אף הוא נבנה במאה ה-18, אף הוא הוכרז כמונומנט לשימור (ב-1977) ואף לו יש חשיבות פטריוטית. עם זאת, מגדל זה שונה מקודמו בכמה מובנים, בעיקר הודות לעובדה שהוא כולל חלונות מקושתים מסורתיים ושהוא היה ביתו של סאלי מאני – דודו של מיק סוקולי ומנהיג ההתנגדות לשלטון העותמאני ב-1912.

מגדל זה מאפיין את הבנייה באזור ואת התאמתה לאורח החיים המקומי, למשל:

  • הפרדה בין קומות לצרכי מגורים וקומה לבעלי חיים.
  • הפרדה בקומות המגורים בין ראש המשפחה לנשים.
  • שני גרמי מדרגות: גרם פנימי בין שתי קומות המגורים וגרם חיצוני לקומה הראשונה באמצעות דלת עץ מקומרת.

עבודות יד

העיר המפורסמת ביותר בצפון אלבניה מבחינת עבודות יד ומזכרות היא לג'ה. במקום נמצא מרכז הטקסטיל Artistike Zadrima Qendra e Artizanatit שמייצר בגדים, צעיפים, ארנקים ותיקים שמיוצרים באמצעות נול מסורתי ומוצעים לתיירים בתור מזכרות אותנטיות.

ליצירת קשר

  • שעות פתיחה – כל יום בשעות 08:30-18:30
  • כתובת – רחוב Franz Josef Strauss, ליד בית הספר Rrogacionistet, Lezhë
  • טלפון – 355682264532
  • אתר אינטרנט

אוכל ושתייה

אזור צפון אלבניה נחשב לחלוץ תנועת הסלואו-פוד במדינה כולה, כלומר אוכל שמבוסס על חומרי גלם טריים ואורגניים, תוצרת של בעלי חיים מקומיים וקואופרטיבים חקלאיים מקומיים. הודות לאקלים הצפוני הצונן תושבי האזור ידועים בהיותם בעלי "שן מתוקה", כך שיש מקום של כבוד בתפריט המקומי לממתקים ולמאכלים עתירי סוכר.

מסעדת Mrizi i Zanave

אחת המסעדות שמייצגות את סגנון המזון האיטי האלבני היא Mrizi i Zanave – מסעדה אורגנית שהוקמה בכפר Lëpushë שבמחוז לג'ה ב-2016. המנות במסעדה אמנם מקבלות השראה מכל רחבי העולם, אבל התפריט מבוסס על תוצרת עונתית ועל מוצרים אלבניים מקומיים טריים ואורגניים. כמו כן, במקום ניתן לקיים אירועים שונים הודות לקיומם של 2 חדרים פרטיים.

  • חדר ANDRRA E JETES שכולל מרתף יינות בטמפרטורה מבוקרת ומתאים לאירוח עד 100 איש.
  • חדר ZADRIMA – חדר שצופה לנוף מרהיב ויכול לארח 75 אורחים בישיבה או 130 איש בעמידה (למשל בקבלת פנים).

להזמנות

פנקייק Flija

מאכל אזורי אופייני נוסף הוא Flija – סוג של פנקייק שנחשב לגרסה המקומית של ה-Byrek (הבורקס האלבני). מאכל זה מוכן באמצעות מחבתות נחושת גדולות שנקראות סאג' (באלבנית Saç ) -מה שמעניק לו טעם צלוי ומעושן. המאכל מוגש בלוויית גבינת עיזים או כבשים, יוגורט טרי, דבש או ריבות.

Flija - הפנקייק המקומי
Flija – הפנקייק המקומי

Jufka עם עוף

זוהי מנה מסורתית של אזור Dibra – האזור הצפון מזרחי של אלבניה. הקלילות של הפסטה עם העוף הטרי מבטיחים שני דברים: מנה משביעה שמוכנה במהירות (תוך פחות משעה) ומנה שכולם אוהבים. מנה זו מוגשת לרוב לצד סלט שכולל חסה, גרגרי רימון, גבינת עיזים ועגבניות כבושות. כוס ראקי (למבוגרים) או מיץ שזיפים (לילדים).

דבש ערמונים

האקלים והתנאים הגאוגרפיים בצפון אלבניה לא מאפשרים לגדל דגנים – מה שהופך את הערמונים למרכיב הקולינרי העיקרי באזור זה. אחת הדוגמאות לכך היא דבש ערמונים שאופן ייצורו הועבר מדור לדור במשך מאות שנים. דבש ערמונים שמיוצר באזור Malësi e Madhe נחשב לטוב מכולם ונושא את החותמת GI (ראשי תיבות של Geographical Indications) – חותמת שמציינת שמדובר במוצר מקומי ואיכותי.

דבש זה מכיל ערמונים אחוזים גבוהים (מעל 80) וידוע בתרומתו לבריאות. בנוסף, דבש זה מכיל מלחי מינרלים בכמויות גדולות במיוחד, טאנין ואחוזים גבוהים של פרוקטוז ששומרים אותו נוזלי לאורך זמן ומבטיחים חומציות נמוכה. דבש זה מאופיין בצבע כהה שנע מחום-צהבהב לשחור בהתאם לעונות השנה, בריח ארומטי ובטעם חריף ומריר שנשאר על הלשון.

טיסות

הדרך הטובה ביותר להגיע לצפון אלבניה (בעיקר לצורך טרקים וטיולי ג'יפים) היא לטוס לפודגוריצה שבמונטנגרו ומשם לחצות לאלבניה.

כתבות נוספות על צפון אלבניה

מה הם אתרי הטיול המרכזיים בצפון אלבניה?

המקומות המרכזיים בצפון אלבניה הם הערים שקודרה, קרויה והכפר ההררי טת'. כמו כן, בצפון אלבניה יש 3 פארקים לאומיים שכדאי לבקר לפחות באחד מהם: הפארק הלאומי עמק ולבונה, הפארק הלאומי נייקאי-מרטור והפארק הלאומי ט'ת.

מה האטרקציות המרכזיות שישי לעשות בצפון אלבניה?

בצפון אלבניה יש מספר אטרקציות שניתן לבחור מהן. למשל, טיפוס על הר קורב מתאים לחובבי אדרנלין, טרק פסגות הבלקן מתאים לטיילים בנשמה וביקור בעין הכחולה, שייט באגם קומאן ורפטינג בנהר הדרין השחור מתאים לכולם.

מה מיוחד בצפון אלבניה?

בצפון אלבניה יש מספר דברים שאין בשאר המדינה. למשל, האדריכלות המקומית שבאה לידי ביטוי במגדלים של קוקס נחשבת אופיינית לאזור.

מה מעניין לאכול בצפון אלבניה?

האוכל בצפון אלבניה הוא ייחודי. האזור נחשב לחלוץ תנועת הסלואו-פוד במדינה כולה והאוכל בו מבוסס על חומרי גלם טריים ואורגניים, תוצרת של בעלי חיים מקומיים וקואופרטיבים חקלאיים מקומיים. הודות לאקלים הצפוני הצונן יש מקום של כבוד בתפריט המקומי לממתקים ולמאכלים ייחודיים עתירי סוכר: דבש ערמונים, פנקייקים שמוגש בתוספת ריבה תוצרת בית ועוד.מידע נוסף על אוכל באלבניה יש פה.

פורסם ב:

מתוייג ב:
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Scroll to Top
דילוג לתוכן