דף הבית » דרום אלבניה

דרום אלבניה

איזור דרום אלבניה נחשב גאוגרפית להמשך של מחוז זגוריה ביוון אבל נכון להיום הוא פחות מתוייר ממנו ולא פחות יפה. בדרום אלבניה יש הרים, נהרות, ערים עתיקות, אתרים היסטוריים וכפרים שבהם הזמן כאילו עצר מלכת ושמחכים להתגלות.

חוף באיזור ולורה - דרום אלבניה
חוף באיזור ולורה – דרום אלבניה

האוכלוסייה בדרום אלבניה היא ברובה נוצרית אורתודוקסית ומיעוטה מוסלמית המשתייכת לזרם הבקטשי, אבל הכנסת האורחים, האוכל הטעים, המורשת התרבותית, היינות העדינים מחד והראקי החזק מאידך משלבים את שני העולמות, וזה מה שהופך את דרום אלבניה לאיזור מאסט מבחינתכם.


תכנון טיולים באנר

ההיסטוריה של דרום אלבניה

דרום אלבניה יושבה כבר בתקופת הברונזה ע"י ה-Bryges והחל מהמאה ה-8 לפנה"ס ע"י האילירים. במאה השניה לפנה"ס נכבשה דרום אלבניה ע"י הרומאים, במאה ה-9 סופחה לבולגריה ומהמאה ה-11 הייתה חלק מהאימפריה הביזנטית.

airalo ad

בסוף המאה ה-18 דרום אלבניה הייתה חלק מממלכתו של עלי פאשה – שליט עותמאני שמרד בשלטון המרכזי והקים ממלכה משלו בחבל אפירוס, ממלכה שכללה את צפון יוון ואת דרום אלבניה. בתקופת שלטונו אזור דרום אלבניה התפתח ופרח, למשל המבצרים העתיקים שופצו והערים הפכו להיות מרכזי סחר.

בדרום אלבניה כמו בצפון, המשפחה המורחבת הייתה היחידה החברתית החשובה ביותר, אף כי הסמכות הפטריארכלית פחתה בגלל התנאים הפיאודאליים שהטילו הלורדים המוסלמים, מה שהביא בסופו של דבר לפירוק האחזקות הגדולות, העצמאיות והמשפחתיות. אלה הוחלפו באחוזות עצומות בבעלות מוסלמים אריסטוקרטים רבי עוצמה, כאשר לכל אחד מבצרים משלו ואיכרים במעמד נחות ומדוכא שעיבדו את אדמותיו. כבר בשנות השלושים של המאה ה-19 השתייכו שני שלישים מהאדמות הטובות ביותר בדרום אלבניה לבעלי אדמות גדולים.

גאוגרפיה

דרום אלבניה מופרדת מצידה הצפוני של המדינה באמצעות נהר שקומבין, נהר שמחלק את אלבניה גם מבחינה לשונית: תושבי צפון אלבניה דוברים ניב בשם גאג ואילו תושבי הדרום דוברים את הניב טוסק. יש לכך גם משמעות תרבותית, למשל בדרום אלבניה (בעיקר במערב) התרבות היא יותר ים-תיכונית מאשר בצפון המדינה, מה שאומר שרוב הסיכויים שתרגישו כאן לגמרי בבית.

בדרום אלבניה נמצא רכס Krahina Malore Jugore – אחד מארבעת האזורים הגאוגרפיים של אלבניה לצד רכס ההרים הצפוני, השפלה המערבית ורכס ההרים המרכזי. רכס זה גובל בצפון בהר טומור ובמערב בהר Çika ובהרי Ceraunian. רכס זה כולל הרים גבוהים שביניהם מעט עמקים ומישורים וכן שתי שרשראות הרים: Trebeshinë-Dhëmbel-Nemërçkë ו-Shëndelli-Lunxhëri-Bureto.

רכס הרים נוסף בדרום אלבניה הוא רכס Nemërçka – רכס  קצר בגבול בין אלבניה ויוון המשתרע מצפון-מערב לדרום-מזרח. מצפון הרכס מופרד מהרי Pindus על ידי נהר Vjosë, הנהר השני באורכו באלבניה, ואילו בדרום הוא מגיע לגבול האלבני-יווני.

ערים מרכזיות בדרום אלבניה

ג'ירוקסטרה – Gjirokaster

ג'ירוקסטרה היא אחד משלושת המקומות באלבניה שהוכרו כאתרי מורשת עולמית ע"י אונסק"ו, בעיקר בשל היותה מוזיאון חי שמשמר את התקופה העותמאנית של אלבניה כולה.

טפלנה – Tepelene

עיר זו היא המקור לתעשיית המים המינרלים אלבניה הודות למעיינות הגדולים שזורמים בקרבתה. בכיכר העיר נמצאים שרידיה של המצודה המקומית ופסלו של עלי פאשה – שליטה העצמאי של דרום אלבניה בתחילת המאה ה-19.

פרמטPermet

עיר זו נמצאת בגובה 1000 מטר מעל פני הים על גדות נהר ויוסה. אמנם סמל העיר הוא סלע ענק בצורת מרובע שנמצא על אי בלב הנהר, אבל היא יותר מזה. פרמט נמצאת במיקום הכי יפה שיש: רכס הסכין מדרום, רכס הרים מצפון שבמרכזו הר טומור שנחשב ל"אולימפוס של אלבניה" ועמקים מרהיבים ביופיים מסביב. בעיר מתגוררים כמה אלפי תושבים שמתפרנסים מגידול תפוחים ומפורסמים במסורת מוזיקלית ייחודית – שירה פוליפנית (שירה בכמה קולות בו זמנית) שמבוססת על שירי רועים מהתקופה האילירית לפני כ-3000 שנה.

קרוב מאוד לעיר נמצא קניון לנגריצה. קניון טבעי ובו בריכות מים תרמיות, מצוקי אבן אדירים ואווירה של טבע בראשיתי.

העיר פרמט - Permet
העיר פרמט – Permet

בראט – Berat

בראט היא אחת הערים החשובות מבחינה היסטורית ותרבותית בדרום אלבניה – מה שהקנה לה הכרה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. אחד המקומות שבהם העבר קם לתחייה בעיר הוא המתחם הבקטאשי שנמצא ברחוב Rruga Kurt Pasha. מתחם זה כולל את מסגד המלך, טקה (בית תפילה) מקושט ומרפסות מגולפות מעץ – שלושה אלמנטים שמהווים תזכור למרכזיותה של העיר בתקופת האימפריה העותמאנית:

  • המסגד שנבנה במאה ה-15 נחשב לאחד העתיקים בעיר ומאופיין בעיצוב פנים ייחודי – גילופי עץ שמעשירים את האווירה במקום והופכים אותה למרגיעה, כפרית ופסטורלית.
  • Halveti Tekke – מבנה אדריכלי מהמאה ה-15 שנחשב לאחד מהמעניינים בעיר. מדובר במקום נדר ביופיו עם ציורי קיר מדהימים, תקרה צבעונית ועבודות עץ מרהיבות.
  • מרפסות מעץ – מרפסות אלו מוחזקות ע"י מספר עמודים ומהוות מעין חדרי לימוד קטנים.

בנוסף, בעיר נמצאת כנסיית השילוש הקדוש (Holy Trinity) שמהווה את אחת הדוגמאות הטובות ביותר באלבניה לאדריכלות ביזנטית, בעיקר לטכניקת השזירה של אריחים ואבן שמילאה תפקיד הגנתי מכריע במלחמות השונות במהלך השנים. הכנסייה היא אמנם אחת העתיקות בבראט (נבנתה במאה ה-14), אבל נחשבת לכנסייה שנשתמרה בצורה הטובה ביותר בעיר. הקירות הפנימיים של הכנסייה מעוטרים בציורי קיר שמתארים סצנות מקראיות ויש לה כיפה יפיפייה, אבל הנוף הפנורמי שנשקף ממנה נחשב למרהיב לא פחות.

אתרי חובה בדרום אלבניה

הכפר Dardha

כפר זה שנמצא כ-20 ק"מ דרום-מזרחית לקורצ'ה (Korca) נחשב למקום האידאלי לפעילויות חורף. הכפר העתיק ממוקם בגובה של 1344 מטר מעל פני הים בין הרים ויערות, אבל הוא הרבה יותר מנוף נפלא, אוויר רענן ויעד קלאסי וקסום של התחדשות לגוף ולנשמה.

הכפר נבנה לפני כ-300 שנה ליד עץ אגס (Dardha באלבנית) ע"י מורדים שסירבו להתאסלם בתקופת האימפריה העותמאנית – מה שמוסיף אלמנט נוסף של חופש וקסם לכל שהייה במקום. הכפר שומר על המסורת הן בתחום האדריכלות והן בתחום הקולינריה, למשל מארובות הבתים המקומיים עדיין יוצא עשן כמו בספרים, המאכלים המסורתיים שמוגשים במקום נחשבים לטובים ביותר באלבניה ועוד.

זהו המקום המושלם להגשים בו את כל פנטזיות החורף שלכם אבל לא רק. המקום נחשב יפה לאורך כל השנה והוא שימש השראה והשפיע על הנוף האלבני התרבותי, למשל זהו מקום הולדתם ויצירתם של בני משפחת Zengo, Kostandin Zografi והסופר Teodor Laço.

נופי הכפר Dardha
נופי הכפר Dardha

הפארק הארכאולוגי Byllis

בפארק זה נמצאת העיר האילירית הגדולה ביותר בדרום אלבניה שהוקמה במאות ה-4-5 לפנה"ס. עיר זו חולקה לשלושה אזורים נפרדים ונבנתה ע"פ תכנית אדריכלית של היפודמוס ממילטוס, אדריכל יווני מפורסם שידוע גם כאב התכנון העירוני האירופי. למשל, בעיר היו בתי מלאכה משלה בתחומי הקדרות, הבנייה, הפיסול, חרשות המתכת וכן מטבעות משלה בהן היו מיוצרות מטבעות העיר. כיום ניתן לראות במקום את החורבות של מבני העיר השונים.

  • תאטרון בן 7500 מושבים ב-40 שורות.
  • אצטדיון שכולל 19 מדרגות ושנחשב לאחד האצטדיונים שנשתמרו בצורה הטובה ביותר באלבניה.
  • 5 כנסיות פליאו-נוצריות.

כמו כן, יש במקום מאגרי מים, אולם התעמלות, טיילות ובנייני מגורים. הפארק פתוח לקהל כל יום בחודשים אפריל-ספטמבר בין השעות 9:00-18:00 והכניסה אליו כרוכה בתשלום.

האגמים של אזור Dumrea

באזור זה יש 86 אגמים קרסטיים בגדלים שונים שלכל אחד מהם תכונות ייחודיות, כך שהם שילוב יוצא דופן של נוף מרהיב ומיקום מושלם. האגמים הבולטים ביותר הם The Dega Lake, אגמי Çestije ו-Merhoje והאגמים של Seferan ו-Belsh.

Labova e Kryqit or Labova e Vogël

כפר שבו נמצאת אחת הכנסיות הביזנטיות העתיקות והיפות ביותר באלבניה כולה. הכנסייה נקראת ע"ש הצלב ששכן בה בעבר – צלב שגולף מחתיכת העץ ששימשה כצלב שעליו נצלב ישו. הצלב ניתן כמתנה לכנסייה ע"י הקיסר הביזנטי יוסטינאינוס הראשון, אבל נעלם ממנה בנסיבות מסתוריות.

Labova e Kryqit
Labova e Kryqit

טירת אלבסן

טירת אלבסן משלבת את ההיסטוריה, התרבות והשפה האלבנית, כך שהיא נחשבת לאתר חובה לכל מי שרוצה להכיר את המדינה לעומק. טירות כמו טירת אלבסן לא קיימות יותר באירופה – מה שהופך אותה למקום נדיר מכל הבחינות.

הטירה מבוססת על בנייה רומאית מהמאה ה-3 לפנה"ס שהשתרעה על 10 דונם. טירה זו נהרסה כמעט לחלוטין במלחמות במאות ה-4 וה-5 והוקמה מחדש ע"י הקיסר יוסטיאנוס, הן כדי לשמש כמקלט צבאי והן כדי לפקח על ויה אגנטיה – הדרך הראשית שנמתחה לאורך האימפריה הרומית.

בתקופת האימפריה העותמאנית הסולטן מהמט השני התכוון להשתמש במקום כבסיס לפעולותיו הצבאיות כנגד סקנדברג, הגיבור האלבני הלאומי, אך במקום זאת הטירה הפכה להיות מעוז של הלאומיות האלבנית.

בתקופת ימי הביניים המקום כלל מוסדות דת של אמונות שונות – תופעה שלא הייתה קיימת בערים אחרות ברחבי האימפריה העותומאנית, כך שטירת אלבסן היא גם הבסיס לסובלנות הדתית שקיימת באלבניה מאז.

תור הזהב של הטירה היה במאה ה-17. בתקופה זו היא כללה יותר מ-2000 בתים ו-900 בתי מלאכה בתחום העור, טווית המשי וחרשות של מתכות יקרות ובראשן כסף שרוב מוצריהן יובאו לחו"ל. מהטירה המקורית שנבנתה במאה השלישית נותר רק השער הדרומי, אך במקום זה עדיין נמצאים  מונומנטים רבים אחרים שנבנו לאורך המאות שלאחר מכן: הכנסייה האורתודוכסית של סנט ניקולאס, בית הספר הישן של הטירה, מסגד המלך וחמאם הנשים.

למעשה, כל בית וסמטה בתוך טירה זו מכילים קטעים משמעותיים מההיסטוריה המרתקת של העיר אלבסן. בצד המזרחי של שערי הטירה ניצב מגדל השעון המלכותי מהמאה ה-9 ואשר הוכרז כמונומנט תרבותי כבר ב-1963. בנוסף, במקום נמצאים מבנים נוספים שמתארים באופן אדריכלי את סיפורה של אלבניה לאורך הדורות: בתים בסגנון עותמאני האופייניים לדרום אלבניה, דירות בסגנון איטלקי של המאות ה-19 וה-20 ובניינים מהתקופה הקומוניסטית כמו גם הפוסט-קומוניסטית.

עוד על אלבסן

אדריאנופוליס – Hadrianopolis

שריד ארכאולוגי זה מהתקופה הרומית נמצא כ-15 ק"מ מג'ירוקסטרה ונחשב יעד חובה לכל היסטוריופיל. אתר זה משמר את חורבותיה של אחת הערים החשובות בדרום אלבניה בתקופת האימפריה הרומית. העיר הרומית הזו נבנתה אסטרטגית בעמק נהר הדרין בסמוך לכפר סופרטיקה (Sofratikë) והגיעה לגודל עצום יחסית לזמנה, כ-16 דונם.

האזור יושב במקור ע"י ה-Chaonians כחלק מאפירוס הקדומה – ממלכה שהשתרעה על שטחה של אלבניה דהיום. המקום נבנה במהלך המאה השניה לספירה ע"י הקיסר הרומי אדריאנוס (שהעניק לו את שמו) לאחר שריפתה והריסתה של אנטיגוניה (Antigonea). במאה השישית לספירה ייסד הקיסר הביזנטי יוסטיניאנוס את אדריאנופוליס מחדש כג'וסטיניאנופוליס (Justinianopolis). זה היה האתר הראשון שנחשף ע"י מפולת בשנות השבעים והביא לחפירות ארכאולוגיות במקום כולו. כיום אדרינאנופוליס נחשב לאחד המונומנטים התרבותיים החשובים ביותר באלבניה

גולת הכותרת במקום הוא התיאטרון, מה שהביא לכך שהמקומיים קוראים לאדריאנופוליס כולה "התיאטרון של סופרטיקה". התאטרון מעוצב בסגנון אדריכלי רומאי טיפוסי, מוקף במדרגות אבן מעוגלות ובקירות מגן קטנים, כולל גם מבנה גדול של חדרי הלבשה ורחצה ויכול לאכלס מאות צופים. כיום אדריאנופוליס היא חלק מהפארק הארכאולוגי אנטיגוניה – פארק שבו ניתן לראות גם את החומות הגבוהות שהקיפו את העיר בעבר, פסיפס ייחודי, עמודים ומדרגות אבן לצד נוף מרהיב של גבעות והרים.

שעות פתיחה

  • בחודשים אפריל עד ספטמבר כל יום מ-09:00 ל-18:00.
  • בימי חול (ימים שני-שישי) בחודשים אוקטובר עד מרץ כל יום חול מ-08:00 עד 16:00
  • בסופי שבוע (ימים שבת וראשון) מ-08:30 עד 15:30

עלות הכניסה

  • הכניסה כרוכה בתשלום של 200 לק אלבני, אבל לילדים, סטודנטים ונכים יש הנחה של 50%.
  • הכניסה חופשית בכל יום ראשון האחרון של כל חודש מלבד בחודשים יוני, יולי ואוגוסט.
אדריאנופוליס - Hadrianopolis
אדריאנופוליס – Hadrianopolis

אטרקציות ופעילויות מומלצות בדרום אלבניה

רפטינג בנהר ויוסה (Vjose)

כמויות המים האדירות שזורמות במקום והזרם החזק מאפשרים לעשות בו רפטינג לאורך כל השנה. אמנם הנהר מתחתר בצוקים משני הצדדים שיוצרים תחושה מיוחדת, אבל במקום אין תשתיות תיירותיות והזמנת הרפטינג לרוב נעשית דרך חברות תיירות בטירנה.

קניון פטראן (Petran) והכפר פטראן

קניון זה שמתחתר בין גבעות של אבן חול נמצא כ-15 ק"מ צפונית-מזרחית לפרמט. בקניון יש מעיינות חמים טבעיים לאורך הערוץ שחביבים על המקומיים ואטרקציה אדריכלית היסטורית, גשר עות'מאני מקושת בגודל מפלצתי שנחשב לאחד מהגשרים היפים באזור הבלקן כולו. בכפר פטרן יש טברנה יפהפיה עם אוכל מצוין.

פארק Viroi

פארק זה נחשב לאחד ממשאבי המים העשירים בג'ירוקסטרה וכולל אגם באורך 6-8 מטר, בעומק של 22 מטר וברוחב של 4 מטר. האגם נובע ממקור מים קרסטי שיוצרת תופעה גאולוגית בשם סיפון, כך שהוא מלא בחורף ובאביב ויבש בקיץ ושומר על טמפרטורה קבועה של 13-14 מעלות צלזיוס לאורך כל השנה.

האזור מוקף בצמחיה עשירה שיצרה במהלך השנים בית גידול טבעי ומיוחד במינו, הן מחוץ למים והן בתוכן. ביקור במקום הוא גם חוויה ביולוגית ולא רק אפשרות להתרענן. ניתן להגיע למקום דרך הטיילת מג'ירוקסטרה, הן באופניים והן בהליכה.

קניון Holta

קניון זה נוצר בשל שחיקתו של הנהר באותו השם כ-3 ק"מ מהכפר Bardhaj וזה יוצר צוקים בגובה 100-150 מטר, מים צלולים שעומקם כ-3 מטר ומפלים קטנים לכל אורך הדרך. במקום יש גם מערות קרסטיות שנוצרו ע"י סלעי גיר, נטיפים וזקיפים בעלי יופי נדיר ואפילו בריכות של מים תרמיים.

הזמן הטוב ביותר לבקר במקום הוא בתקופת האביב-תחילת הסתיו (כאשר יורד הגשם מפלס המים עולה ומקשה על העלייה בקניון), אבל דבר אחד בטוח – קניון זה נחשב לאחד הסודות השמורים של דרום אלבניה.

הליכה לאגם השחור

האגם נמצא כ-4 ק"מ דרומית -מזרחית לכפר Lenie במיקום הכי טוב שיכול להיות: בגובה 1634 מטר מעל פני הים, בין טבע פראי ובתולי ובינות עצים בני מאות שנים. מי האגם שאורכו כ-1000-1200 מטר הם בצבע כחול עמוק ומאמינים שיש להם כוחות ריפוי. אמנם אין לכך עדיין אישור מדעי, אבל המקומיים מגיעים לכאן בהמוניהם בחודש אוגוסט, בעיקר לצורך שיפור הבריאות וריפוי ממחלת השיגרון. ביקור באגם נחשב אידאלי לכל מי שרוח פיוטית וחופשית באפו ודבר אחד בטוח – אתם תיהנו עד כדי כך שלא תרגישו איך הזמן בורח לכם מבין האצבעות.

בדרך לאגם השחור ב-Lenie
בדרך לאגם השחור ב-Lenie

מפלי Sotira

מפלים אלו מנקזים את המים מהר טומור דרך מצוקי אבן גיר במהירויות ובגבהים שונים (20-100 מטר). בטיול תראו מראות טבעיים מרהיבים ביופיים ויש האומרים שהם המהפנטים באלבניה כולה. הטיול למפלים מתחיל בעיירה Gramsh ומומלץ לבצע אותו ברכב 4X4. כדאי גם לארוז לדרך אוכל ולעצור לפיקניק בחיק הטבע.

הליכה בנתיב ההיסטורי Nivica

נתיב זה מקיף בצורה מעגלית את קניון Nivica לאורך כ-7 ק"מ, כארבע שעות הליכה. במהלך הדרך תראו את חורבותיה של טירת Nivica, תבקרו במפלים ותראו מקדש עתיק ביער אלונים שעדיין משמש את המקומיים.

הליכה בנתיב של Major Bill Tilman

נתיב זה משתרע על 20 ק"מ ומצריך כיום הליכה , אבל בסיומו מגיעים לקניון Nivica . נתיב זה שימש עד שנות ה-60 כדרך הראשית לעיר טפלנה ולאורכו אטרקציות ייחודיות, למשל אמת המים המפורסמת של עלי פאשה מטפלנה ונהרות שמימיהם ראויים לשתייה.

טיפוס להר KËNDREVICA

זהו ההר הגבוה ביותר בדרום אלבניה שמתנשא לגובה של 2102 מעל פני הים. טיפוס אליו מתחיל ב-Nivica ונמשך לאורך של כ-20 ק"מ בהליכה של 14 שעות. ביום בהיר ניתן לראות מפסגתו את הים היווני.

מלונות בדרום אלבניה



Booking.com

פסטיבלים בדרום אלבניה

יריד האביב של קורצ'ה

יריד זה מתקיים כל שנה בחודש אפריל למשך שבועיים בטיילת המרכזית של קורצה וכולל תערוכות, שווקי חוצות שבהם ניתן לרכוש מזכרות כמו מוצרי חרס שנעשו בעבודת יד, ליהנות מקונצרטים וממוזיקה חיה לכל המשפחה ולחגוג בצורה האותנטית ביותר שיש.

קורצ'ה מתקשטת לפסטיבל האביב
קורצ'ה מתקשטת לפסטיבל האביב

הקרנבל של קורצ'ה

קרנבל זה הוא אחד מהחגיגות הפופולריות והמפורסמות ביותר באלבניה כולה. שורשי הקרנבל העירוני אמנם פגניים, אבל הוא הופך לחלק מהמסורת של קורצה החל מתחילת המאה שעברה. הקרנבל מתקיים כל שנה בחודש יוני ומושך אליו אלפי מקומיים ותיירים עוטי תלבושות ומסכות, מצעד שנערך ברחבי העיר ובמה שעליה מופיעים אמנים מקומיים.

פסטיבל הבירה

פסטיבל זה מתקיים כל שנה בחודש אוגוסט בעיר קורצה. הפסטיבל מהווה את אחד הדרכים הטובות ביותר להתרעננות בקיץ ובו ניתן לטעום בירות מקומיות, אבל לא רק. מכיוון שהמטבח המקומי נחשב לטעים במיוחד – זו הזדמנות פז להכיר אותו לעומק תרתי משמע.

Lakror Fest

פסטיבל זה נערך בקורצ'ה כל שנה בסוף יולי ומוקדש למאכל מקומי בשם Lakror – הבורקס המקומי שכולל מגוון של מילויים ושמוכן ע"ג אש פתוחה באמצעות סאג (saç) , מה שמעניק לו טעם מעושן ייחודי. מטרת הפסטיבל היא לחגוג את המסורת הקולינרית המקומית ולשמר אותה – מה שמומחש בצורה הטובה ביותר ע"י ה-Lakror – גבינת פטה שפוגשת שמן זית זך.

ימי Mio

קורצה הייתה ביתם של כמה מהאמנים האלבנים הגדולים ביותר ובראשם הצייר Vangjush Mio. פסטיבל שמוקדש לאמנות (בעיקר אמנות חזותית וציור) ושנושא את שמו נערך כל שנה בקורצ'ה בחודש אוקטובר.

פסטיבל קוקו – Koko Fest

זהו פסטיבל הקומדיה הבינלאומי שנערך כל שנה בתיאטרון Andon Zako Çajupi בקורצ'ה. במהלך הפסטיבל מועלות קומדיות של אמנים מאזורים שונים שדוברים את השפה האלבנית: אלבניה, קוסובו ומקדוניה.

פסטיבל התפוחים

פסטיבל זה מתקיים כל שנה בשבוע הראשון של אוקטובר בחוות מקומיות בקרבת קורצ'ה. במהלך הפסטיבל ניתן להכיר את הגידולים החקלאיים של האזור ואת מגוון המוצרים שמכינים מתפוחים: יין תפוחים, ריבות והמרקחת המקומית Gliko שכוללת פרי שלם וסירופ עשיר.

פסטיבל הפולקלור העממי של ג'ירוקסטרה – Gjirokastër National Folklore Festival

פסטיבל זה נערך כל 5 שנים (2010, 2015, 2020, 2025 וכן הלאה) בטירת ג'ירוקסטרה ונחשב למקום הטוב ביותר למוזיקה אלבנית מסורתית, בעיקר שירה פוליפונית שנפוצה באזור זה ושיש לה תפקיד כפול: מדיום לביטוי פטריוטי וככלי להעברת הנרטיב ההיסטורי המקומי.

משתתפים בפסטיבל המוזיקה העממית של ג'ירוקסטרה
משתתפים בפסטיבל המוזיקה העממית של ג'ירוקסטרה

תרבות בדרומה של אלבניה

המוזיאון הלאומי לאמנות ימי הביניים

מוזיאון זה בעיר קורצ'ה משמר בצורה מופלאה עבודות אמנות מפוארות מימי הביניים באלבניה, בעיקר כאלו ששרדו באופן פלאי את מכשולי התקופה הקומוניסטית במדינה. המוזיאון שנמצא במרכז העיר נבנה בשנת 1980 ושופץ בשנת 2016 והוא המוזיאון החדש ביותר באלבניה כולה.

במקום מוצגות כ-7000 יצירות אמנות מעץ, מתכת, אבן וטקסטיל שמתארות את ההיסטוריה של האיקונוגרפיה האלבנית. ביקור במקום הוא כמסע בזמן בעולם מסתורי שהיה ואיננו עוד. המוזיאון מחולק לאולמות בצבעים שונים שמשמשים תפאורה לחפצים בני מאות שנים ובכל פינה במקום נוצר משחק של צבעים שהוא חוויה ויזואלית אחת גדולה.

  • קיר הזהב מציג אוספים מרשימים מהמאה ה-16.
  • המרפסת הלבנה שבה מוצגות יצירות מהמאה ה-14 שנחשבות לישנות ביותר במקום., למשל, אייקון סימבולי נדיר מכנסיית Saint Mary שמציגה את הקדוש Michael Shën Mëhill כשבידו האחת גלובוס שעליה חרוטים ראשי התיבות של ישו ובשנייה חרב.
  • המבוך השחור שבו מוצגות יצירות מהמאה ה-16 וה-18, בעיקר עבודותיו של האמן האלבני המפורסם Onufri
  • החדר האדום שבמרכזו איקונסטזיס מהמאה ה-18 עם מוטיבים אפוקליפטיים.
  • חדר המצעדים שבו נמצאת יצירת מופת של האחים Zografë שמתארת את מסעם של הקיסר קונסטנטין הגדול וחייליו לעבר הצלב – מה שמסמל את היותו הקיסר הראשון שאימץ את הנצרות כדת האימפריה.

העובדה שהמוזיאון נמצא בחלל מודרני הופכת אותו לתערובת נפלאה של ישן וחדש, כך שנוצר מרחב נצחי יחיד ומיוחד במינו שמשתלב בצורה הרמונית עם הסביבה החיצונית.

שעות פתיחה

  • שעות פתיחה – חודשים אפריל-ספטמבר כל יום בשעות 09:00-19:00
  • חודשים אוקטובר-מרץ בימים שלישי-ראשון בשעות 09:00-14:00 ו-17:00-19:00

יצירת קשר

עבודה פרי יצירתו של האמן האלבני Onufri
עבודה פרי יצירתו של האמן האלבני Onufri

מוזיקה בדרום אלבניה

המוזיקה העממית של אזור דרום אלבניה היא בעיקר מוזיקה באופי פוליפוני, למשל בלוויות מושמעות קינות מפי מקהלה ושני סולנים בעלי קולות חופפים. עם זאת, מוזיקה זו אינה מקשה אחת ויש הבדלים לפי המוצא האתני של אנשי האזור, למשל:

  • אנשי הטוסק שמתגוררים באזור זה ידועים בהרכבים המוזיקליים שלהם שכוללים כינורות, קלרינטים, אקורדיונים, lahutë (כלי נגינה מקומי דמוי עוד, לאוטה או נבל) ותופי מרים שיוצרים מוזיקה אינסטרומנטלית שהיא רעננה מחד ועתיקה מאידך, כך שהיא משלבת תשוקה ואיפוק בהצלחה.
  • המוזיקה של תושבי דרום אלבניה שמוצאם יווני דומה למוזיקה של מחוז אפירוס ביוון.

אדריכלות בדרום אלבניה

הסגנונות האדריכליים בדרום אלבניה מתחלקים לשניים. ערים מבוצרות כמו בראט וג'ירוקסטרה וערים ששוכנות בשטחים תלולים כמו אלבסן.

בתקופת ימי הביניים התפתחו באזור זה מגוון של סגנונות אדריכליים, הן של מבני מגורים, הן של מבנים לצרכי הגנה ופולחן. עם זאת, כאשר האימפריה הרומית התחלקה למזרח ומערב, אלבניה בכלל ודרום המדינה בפרט נותרו תחת האימפריה הרומית המזרחית (הקיסרות הביזנטית), לכן, הארכיטקטורה באזור זה הושפעה מאוד מהביזנטים ובאותה תקופה נבנו כנסיות ומנזרים רבים בדרום אלבניה – כולם בסגנון ביזנטי.

למרות נוכחותם הארוכה של העותמאנים באלבניה ולמרות שדרום אלבניה היא ברובה נוצרית, דווקא באזור דרום המדינה נותרו מרבית האלמנטים האדריכליים העותמאניים כמו מסגדים.

אלמנט אדריכלי עותמאני נוסף שרווח בדרום אלבניה הם ה-Kullas – מגדלים מבוצרים מעץ ו/או מאבן מהמאה ה-13 ששימשו למגורים ושמכילים חלונות קטנים וחרכי ירי.

Kulla - מגדל מגורים והגנה טיפוסי לדרום אלבניה
Kulla – מגדל מגורים והגנה טיפוסי לדרום אלבניה

קולינריה אלבנית בדרום

אזור דרום אלבניה מתמחה ביינות והמקום הטוב ביותר ליהנות מהיינות המקומיים והארציים נמצא בבראט. בעיר נמצאת חנות בשם Lodge of Wine שבה קיים מגוון היינות הגדול ביותר באלבניה.

המקום אמנם נפתח רק ב-2018, אבל הספיק לצבור מוניטין הודות למלאי שלו שכולל יינות מ-40 יקבים מרחבי המדינה, למשל היקבים האזוריים Nurellari, Çobo ו-Luani לצד היינות Kallmeti i Arbërit (קלמט נחשב לענב היין הטוב ביותר באלבניה) ו-Kantina Bardha.

כמו כן, במקום ניתן לרכוש בתור מזכרות בקבוקי ראקי בגדלים שונים ואת Konjak Skënderbeu – קוניאק שנקרא ע"ש הגיבור הלאומי האלבני סקנדרבג.

החנות נמצאת ב-Hotel Berat – בניין בן 300 שנה ששימש כאכסנייה (בשם Skrapar Inn) לסוחרי האזור והוסב למלון לפני 15 שנה. המשמעות היא שאתם צפויים לאירוח שמבוסס על מסורת ולחוויה שמערבת את כל החושים.

הגעה לדרום אלבניה

הדרך הטובה ביותר להגיע לדרום אלבניה היא באמצעות טיסה לטירנה ומשם נסיעה בתחבורה הציבורית או ברכב שכור לערים השונות בדרום.

אל דרום אלבניה אפשר להגיע גם מיוון: מקורפו שמהווה נקודת מוצא מצוינת למעוניינים בטרקים באזור או מיואנינה למי שמתמקם באזור ג'ירוקסטרה.

כתבות נוספות על דרום אלבניה

שאלות נפוצות

איפה עדיף לבקר, בדרום אלבניה או בצפון אלבניה?

תלוי מה אתם אוהבים. אם אתם בעניין של נופים אלפיניים בתוליים ופראיים, טרקים וכפרים מסורתיים מבודדים- מומלץ שתסעו לצפון אלבניה. אם אתם אוהבים בטן-גב ואווירת חופשה אמיתית – דרום אלבניה הוא האזור בשבילכם. קראו כאן עוד על הריביירה האלבנית ומה שיש לה להציע לכם.

למה כדאי לבקר בדרום אלבניה?

בדרום אלבניה יש הכל. הרים, נהרות, ערים עתיקות, אתרים היסטוריים וכפרים שבהם הזמן כאילו עצר מלכת ושמחכים להתגלות. וכמובן – שיש כאן אינספור אפשרויות לחופשת בטן-גב איכותית. קראו כאן על מסלול מומלץ לטיול בדרום אלבניה שנחשב אידיאלי למי שיש לו רק וויקנד.

האם זול לטייל בדרום אלבניה?

מאוד. אלבניה נחשבת לאחת המדינות הזולות לתיירים, כך שלמרות שהאזור הדרומי שלה מלא באטרקציות שונות למטיילים – הוא עדיין נגיש לכל יד וכיס. חשבו כאן כמה תעלה לכם חופשה בדרום אלבניה.

פורסם ב:

מתוייג ב:
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Scroll to Top
דילוג לתוכן