אלבסן נמצאת במרכז אלבניה, יש בה הרבה אטרקציות לתיירים ובקלות תוכלו למצוא סיפורים ואתרים מהתקופה הרומית ועד ימינו אנו. בנוסף עובר כאן נהר ציורי ומסביב לעיר יש נופים בתוליים הרריים וכן כנסיות ומסגדים ישנים ומודרניים. במחוז אלבסן באופן כללי יש נופים שונים ומגוונים.
שמה של אלבסן היה בתחילה Skampis ובהמשך שונה ל-Hiskampis, עיר מסחר של דגן ועורות. היום, העיר העתיקה של אלבאסן נמצאת באיזור טירת אלבסן (Kala), שם שוכנות, בלתי ניתנות להריסה כמעט, חומות העיר העתיקות שנבנו על חורבות הביצורים הרומאים והביזנטיים על ידי מהמט השני, סולטאן האימפריה העות'מאנית. הוא גם זה שהעניק לעיר את השם Eli Bashan (בתרגום לעברית "הנחתי את היד"). בשנת 2003 החל פרויקט לשחזור המצודה הישנה שהושלם בהצלחה. אפשר לראות עדיין את מגדלי הפינה ששמרו על הטירה וכן את חומת המגן והכניסה המבוצרת.
בתוך המצודה שהיא למעשה אתר התיירות העיקרי בעיר, אפשר לראות את המסגד המלכותי המתוארך למאה החמש עשרה, את הכנסייה האורתודוכסית סנט מרי שנבנתה בשנת 1650 ואת הכנסייה הביזנטית. העיר היא אחת מבירות התרבות של אלבניה ובה גם כמה מוזיאונים חשובים.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה באלבניה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- מטירנה: טיול רגלי בהר Gamti ובאגם Bovilla
- מוולורה אל מערת Haxhi Ali ושייט בסירת מנוע מהירה בחצי האי Karaburun
- סיור רגלי בטירנה ובמוזיאונים.
- טיול יום מטירנה אל בראט
- שייט בסירת מנוע ושנורקלינג באיים Sazan ו-Karaburun
- מטירנה בטיול יום אל אגם קומאני ונהר שאאלה
- מבראט אל קניון אוסומי ומפלי Bogove
- טיול יום מטירנה אל העיר בראט כולל סיור באגם Belshi
- טיול יום (היסטוריה ואוכל אלבני) מטירנה אל הערים דורס וקרויה
מה יש לעשות באלבסן?
מצודת אלבסן
סקמפיס, כפי שכונתה בעבר עיר המבצר של אלבסן נוסדה בשנת 1466 על ידי שני מנהיגים שונים ומדהימים: הקיסר הרומי יוסטיניאנוס הראשון והסולטן מהמט השני. טירת אלבסן הקיפה פעם את העיר כולה שהיתה פרושה על שטח של כ-10 דונם. לאחר שהושמדה כמעט כליל במלחמות במאה ה-4 וה-5, חומות הטירה הוקמו פעם נוספת על ידי יוסטיניאנוס כדי לשמש כבסיס צבאי וכדי לפקח על דרך ויה אגנטיה המפורסמת. מאוחר יותר, בתקופת האימפריה העות'מאנית, מהמט השני, התכוון להשתמש בטירה גנקודת יציאה לפעולותיו הצבאיות נגד סקנדרבג, הגיבור האלבני הלאומי שנלחם כדי להשיג את עצמאותה של אלבניה מהאימפריה העות'מאנית. בהמשך, הטירה הפכה למרכז הלאומיות האלבנית.
התקופה המפוארת ביותר של מצודת אלבאסן הייתה במהלך המאה ה-17 ובתוך חומותיה היו יותר מאלפיים בתים. אלבסן דאז התהדרה בתעשייה משגשגת של ייצור עורות, משי ומתכות יקרות, כמו כסף שיוצאו לחו"ל. רק מאה שנה לאחר הפלישה העות'מאנית החלה העיר לצאת אל מעבר לחומות הטירה. כיום, "העיר" שבחומות נקראת "שכונת הטירה", אחת הבודדות באלבניה שעדיין הבתים בה חיים בהרמוניה עם העבר. מהטירה המקורית שנבנתה במאה השלישית נותר רק השער הדרומי אך במקום המבנים המקוריים עדיין נותרו מונומנטים רבים אחרים שנבנו לאורך המאות שלאחר מכן. כל אחת מהאנדרטאות שבתוך המצודה, כמו הכנסייה הקתולית, הכנסייה האורתודוכסית, בית הספר הישן של הטירה, מסגד המלך וחמאם הנשים, מגדל השעון והסמטאות, צפונות בחובן סיפורים משמעותיים מההיסטוריה המרתקת של העיר הזו. בצד המזרחי של שערי הטירה, ניצב מגדל השעון המלכותי.
בערים האלבניות של ימי הביניים המאוחרות, נבנו אנדרטאות ציבוריות ומוסדות דת בסמיכות, תופעה שלא הייתה קיימת בערים אחרות באימפריה העותמאנית. במרכז שכונת הטירה נמצאת כנסיית סנט מרי ולצידה בתים רבים של מוסלמים המבקרים בקביעות במסגד המלך. באותה תקופה הערים האלבניות היו סמל לסובלנות דתית חסרת תקדים שנמשכת עד היום.
בטירת אלבסן יש זכר גם לדמויות הבולטות בתרבות האלבנית כמו המתרגם קוסטנטין קריסטופורידי שתרגם בראשונה את התנ"ך לאלבנית.
טיול בשאר רחבי המצודה חושף וריאציות מדהימות של ארכיטקטורה יפהפייה: בתים בסגנון עות'מאני, האופייניים למרכז אלבניה, דירות בסגנון האיטלקי שהיה מקובל במאות ה-19 וה-20 ובניינים מהתקופה הקומוניסטית והפוסט-קומוניסטית. טירת אלבסן הצליחה לשמור על כל התקופות, הקיסרים, הסיפורים, התרבויות והדתות ששכנו בתוך חומותיה.
מגדל השעון Sahati
מגדל שעון ישן ונחמד. בזמן בנייתו הוא היה הבניין הגבוה ביותר בעיר. השעון המלכותי שבראשו עדיין מתפקד והוא הוכרז כאנדרטת תרבות לאומית בשנת 1963.
מסגד המלך
מסגד זה נבנה ב-1482 על ידי הסולטאן באיזיט השני, הסולטאן השמיני של האימפריה העות'מאנית. מה שהופך אותו לאחד המסגדים העתיקים ביותר בבלקן אך הוא קטן מאוד ולא כל כך מעניין. פשוט לכו אליו והביטו בו על הדרך כשאתם במבצר.
אצטדיון אלבאסן ארנה
אצטדיון נחמד מאוד עם ארכיטקטורה מודרנית. אוהדי הכדורגל יהנו פה, בטח אם נערך כאן משחק בזמן הביקור שלהם באלבסן.
הפארק הלאומי Shebenik-Jabllanicë
הפארק הלאומי Shebenik-Jabllanicë הוא פארק לאומי יפהפה מצפון מזרח לאלבסן ובו תוכלו לנשום את האוויר הצח של ההרים וליהנות מהטבע, היערות והאגמים שרק לאחרונה נפתח למבקרים. הכניסה לפארק הייתה אסורה בהחלט במהלך השנים בהם שלט באלבניה הקומוניזם וזה למעשה מה ששמר על הפארק. 34,000 דונם מכוסים כולם ביערות, כרי דשא ופרחים פורחים לחלוטין ולא הרוסים. איזה כיף שהמקום היפה הזה סוף סוף פתוח לכולם.
בתוך הפארק נמצא כפר Rrajca, כיום אתר מורשת תרבותית של אונסק"ו. האזור כולו מכוסה ביערות אשור עתיקים וגדולים והוא בית לחתול ההרים הנדיר Balkan Lynx.
המגוון העצום של רכסי ההרים וגופי המים שבפארק פשוט מדהים. רכסי ההרים הרבים בפארק כוללים בין היתר את הר Shebenik (בגובה 2253 מ'), את הר Kallkan בגובה 2189 מטרים ואת פסגת Katrafil בגובה 1760 מטרים. יש כאם בריכות, מעיינות ואגמים כולל 14 אגמים קרחוניים ו-3 אגמים מלאכותיים שרק מגבירים את היופי המרהיב של הפארק.
בטח תופתעו לדעת שבפארק צומחת יותר משליש מהצמחיה של אלבניה כולה.
יש כאן גם לא מעט מערות נזירים שפזורות ברחבי הפארק. מערה אחת מיוחדת לה גם ערך אמנותי והיסטורי היא זו של Koshorishti. בתוכה נמצאים ציורים ישנים עם מוטיבים מקראיים.
אל הפארק יוצאים טיולים מאורגנים וטיולי יום מאלבסן. אם אתם נמצאים פה יותר מכמה ימים – אל תפספסו ואם אם מיטיבי לכת – תוכלו לעשות בפארק טרק נהדר.
המוזיאונים של אלבסן
מצפון למבצר, בבית בו נולד וגדל Alexander Xhuvani, נמצא מוזיאון המוקדש לו: הוא היה פעיל מאוד בפוליטיקה, בתרבות, בבלשנות האלבנית ובחינוך והפך לאחת הדמויות הקשורות לתחייה הלאומית של אלבניה.
במרכז העיר אלבסן, בתוך בניין מהמאה השמונה עשרה נמצא המוזיאון האתנוגרפי שנוסד בשנת 1982. המוזיאון האתנוגרפי משמר את המורשת הארכיאולוגית של בתי אלבאסן.
החינוך האלבני המסורתי מיוצג בצורה טובה במוזיאון בית הספר.
תיאטרון סקמפה
(Theatre Skampa) הוא התיאטרון העירוני הגדול בו מוצגים קטעי תיאטרון, הופעות וקונצרטים בהתאם לעונה.
מלונות באלבסן
איך מגיעים לאלבסן?
להגיע לאלבסן זה די פשוט. העיר רחוקה כארבעים דקות מטירנה וניתן להגיע אליה ברכב שכור או באוטובוס. אם אתם נוסעים ברכב שכור היזהרו מכיוון שחלקים מהדרך צרים ומפותלים ואם אתם קצת רגישים עדיף שלא תסעו בתחבורה ציבורית. האלבנים ידועים בנהיגה האיך לומר, לא ממש זהירה שלהם.
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
Eli Bashan | Shebenik-Jabllanicë | אלבסאן | אלבסן | אלבשאן | אלבשן | דרך ויה אגנטיה | ויה אגנטיה | טירת אלבסן | כפר Rrajca | מוזיאונים-באלבניה | מערות באלבניה | מצודת אלבסן | שבניק-ג'בלניצה