דף הבית » מסע בעקבות יהדות אלבניה – מחורבן בית המקדש דרך השואה ועד היום

מסע בעקבות יהדות אלבניה – מחורבן בית המקדש דרך השואה ועד היום

אנדרטה לזכר 6 המליונים בפארק טירנה
אנדרטה לזכר 6 המליונים בפארק טירנה

ראשיתה של קהילת יהודי אלבניה בחורבן בית המקדש בשנת 70 לספירה. אז הגיעו למדינה יהודים כשבויים של הכובשים הרומיים. קהילה זו גדלה במאה ה-16 אז הגיעו למדינה גם יהודים מגורשי ספרד, פורטוגל ויהודים מסיציליה. חלקם התיישבו לאורך החוף (למשל בעיר סרנדה שם נמצאו שרידיו של בית כנסת מהמאה ה-5) , אבל רובם התגוררו בערים שונות ברחבי המדינה כמו בראט, אלבסן, דורס ועוד.

באותה תקופה בית הכנסת היחידי באלבניה היה בולורה והקהילה המקומית מנתה 609 בתי אב (נכון למפקד שנערך ב-1520). למרות שההיסטוריה טוענת אחרת, יש כאלו שמאמינים עד היום שבבראט נמצא קברו של שבתאי צבי.

עם השנים קהילת יהודי אלבניה רק הצטמצמה למרות יהודים שהיגרו אליה מרחבי הבלקן. למשל, בשנות ה-30 של המאה ה-20 היו באלבניה כ-200 יהודים בלבד שהתגוררו בעיקר טירנה ובולורה.


תכנון טיולים באנר

בשנת 1937 הכירה ממשלת אלבניה בקהילה היהודית המקומי בצורה רשמית. הקהילה היהודית מנתה אז כ-300 איש, אבל ערב תחילת מלחמת העולם השנייה מספרה עמד על 200.

airalo ad

השואה באלבניה

בתקופת השואה אלבניה הייתה אולי המדינה היחידה באירופה שבה מספר היהודים לא רק שלא פחת, אלא גדל פי 7 בעיקר הודות לכ-2000 פליטים יהודיים שהגיעו אליה מגרמניה, יוון, מקדוניה, צ'כוסלובקיה, אוסטריה, קרואטיה וסרביה שהיו אז חלק מיוגוסלביה.

חלקם הגיעו הודות לכך ששגרירות אלבניה בברלין הייתה היחידה באירופה שהנפיקה ויזות כניסה ליהודים.

לאחר שאלבניה נכבשה ע"י גרמניה הנאצית ב-1943 נשלחו כמה מאות יהודים לברגן בלזן, רובם ככולם ע"י דיוויזיית ה- SS ההררית ה-21 (דיוויזייה שנודעה גם בשמותיה הנוספים "דיוויזיית סקנדרבג" ו"הדיוויזיה האלבנית הראשונה").

אמנם דיוויזיה זו הורכבה מתושבים מוסלמים של השכנה קוסובו ולא מתושבים מקומיים, אבל מוצאם היה אלבני. רק כ-100 יהודים אלבנים מתוך ה-600 שרדו את השואה.

יהודי אלבניה אחרי השואה

בתום המלחמה התגוררו באלבניה כ-1800 יהודים ורובם עזבו את המדינה, כך שבשנת 1946 היו באלבניה כמה מאות יהודים (בין 150 ל-400, תלוי את מי שואלים) בלבד והיא חזרה לממדיה שלפני המלחמה.

במהלך השלטון הקומוניסטי באלבניה גם הקהילה היהודית המקומית סבלה לצד התושבים המוסלמים והנוצרים במדינה. לא מאנטישמיות אלא בעיקר בשל האיסור לקיים פולחנים דתיים מכל סוג שהוא. במקביל, יהודי אלבניה לא הורשו לצאת מהמדינה בגלל חוקי ההגירה האלבניים הנוקשים. התוצאה הייתה קהילה יהודית קטנה ומבודדת במיוחד.

בתחילת שנות ה-90 נשארו באלבניה כ-300-500 יהודים בלבד אבל עם נפילת הקומוניזם מרביתם היגרו (רובם לישראל), כך שהחיים היהודיים המאורגנים (גם אם מעטים) במדינה הופסקו לחלוטין. נכון לשנת 2017 התגוררו באלבניה כ-50 איש, רובם ככולם בבירה טירנה.

יהודי אלבניה כיום

כיום, במיוחד עקב פתיחת קו טיסות ישיר מישראל לטירנה התיירות הישראלית למדינה גואה. כמו כן, חיים במדינה באופן קבע מאות יהודים ואף מתוכנן לקום בה בית חב"ד. לפני מספר שנים נחנך בטירנה בית כנסת ומרכז לקהילה היהודית העתידית שתוקם מחדש במקום. בית הכנסת מופעל ע"י בית חב"ד ביוון.

בינואר 2020 צפוי להיערך בטירנה טקס לזכר השואה בחסות נשיא אלבניה איליר מטה. בשנה זו צפויה להיפתח בבירת אלבניה שלוחה של ארגון ההסברה "בית ישראל". מאמינים שבזה יעלו רמת הקשרים בין אלבניה, ישראל והעולם היהודי, תוגבר ההסברה הישראלית במדינה ולימודי אנטישמיות ושואה ייכנסו לאוניברסיטאות.

בהקשר הזה אמר חילק בר, לשעבר סגן יו"ר הכנסת : "אלבניה היא אחת המדינות החשובות בבלקן וידידה טובה מאוד של ישראל. לאלבניה היסטוריה חשובה מאוד במלחמת העולם השנייה בהקשר של הצלת יהודים ולמעשה היא אולי המדינה היחידה שהיו בה יותר יהודים לאחר השואה מאשר לפני השואה מה שמדבר בפני עצמו".

‏הוא הוסיף : "לישראל ולאלבניה יש פוטנציאל עצום ‏להגדלת שיתוף הפעולה ביניהן בכל התחומים האפשריים ויש לחזק היחסים ושיתוף הפעולה בין המדינות. כמו כן ממשיך חיליק בר, ש‏זה לא מובן מאליו שמדינה בעלת אוכלוסיה מוסלמית מקיימת קשר כל כך חם ואוהד לישראל וכאשר מדובר במדינה מוסלמית הרי שהדבר מקבל משמעות עמוקה אף יותר"

מוזיאון סולומון בבראט – Solomon Museum

המוזיאון הקטן הזה נמצא בעיר בראט עוסק בהיסטוריה היהודית באלבניה ובדו הקיום בין היהודים, הנוצרים והמוסלמים בחמש מאות השנים האחרונות. המוזיאון נחנך בתחילת 2018 ויש בו מוצגים ותיאורים של הצלתם של יהודי אלבניה בשואה.

מידע נוסף

שאלות ותשובות

מתי הגיעו יהודים לאלבניה?

ראשיתה של קהילת יהודי אלבניה בחורבן בית המקדש בשנת 70 לספירה. אז הגיעו למדינה יהודים כשבויים של הכובשים הרומיים. קהילה זו גדלה במאה ה-16 אז הגיעו למדינה גם יהודים מגורשי ספרד, פורטוגל ויהודים מסיציליה. חלקם התיישבו לאורך החוף (למשל בעיר
סרנדה, שם נמצאו שרידיו של בית כנסת מהמאה החמישית), אבל רובם התגוררו בערים שונות ברחבי אלבניה כמו בראט, אלבסן, דורס ועוד…

מה קרה ליהודי אלבניה בשואה?

בתקופת השואה אלבניה הייתה אולי המדינה היחידה באירופה שבה מספר היהודים לא רק שלא פחת, אלא גדל פי 7 בעיקר הודות לכ-2000 פליטים יהודיים שהגיעו אליה מגרמניה, יוון, מקדוניה, צ'כוסלובקיה, אוסטריה,קרואטיה וסרביה.

האם יש קהילה יהודית כיום באלבניה?

כיום חיים באופן קבע מאות יהודים ואף מתוכנן לקום באלבניה בית חב"ד. לפני מספר שנים נחנך בטירנה בית כנסת ומרכז קהילתי יהודי.

האם יש מוזיאון יהודי באלבניה?

כן, מוזיאון סולומון הוא מוזיאון להיסטוריה יהודית באלבניה והוא נמצא בעיר אלף החלונות בראט.

פורסם ב:

מתוייג ב:
| | | | | | |

Scroll to Top
דילוג לתוכן