דף הבית » דורס, Durrës, העיר העתיקה ביותר באלבניה

דורס, Durrës, העיר העתיקה ביותר באלבניה

דורס, ביתו של הנמל הימי הגדול במדינה, נמצאת 34 ק"מ מטירנה בירת אלבניה. זה המקום להזכיר שדורס שימשה בעבר, גם אם לתקופה קצרה, בירתה של המדינה. זוהי העיר העתיקה ביותר באלבניה עם כמעט 3000 שנות היסטוריה. היא הוקמה בשנת 627 לפני הספירה כאשר הקורינתים ומתיישבים מקורפו פלשו לטריטוריה האילירית של הטאולנטים. בדורס יש אתרים וממצאים ארכיאולוגיים עתיקים רבים אבל האטרקציה התיירותית הבולטת ביותר בדורס היא האמפיתאטרון של הקיסר הרומי אדריאנוס שבו 15,000 מושבים. זהו האמפיתיאטרון השני בגודלו בבלקן.

הנמל של דורס Durrës
הנמל של דורס Durrës

במהלך המאה ה-9 נבנתה בסמוך לעיר כנסייה קטנה עם קירות מכוסים פסיפס. תוכלו לראות גם את בתי המרחץ מהמאה השנייה ואת הפורום הביזנטי הסמוך של המאה החמישית-שישית עם עמודי השיש המהודרים שלו. שליש מהקיר המקורי של טירת העיר עדיין עומד על תילו ואפשר אפילו ללכת באותו השביל בו קיסר עצמו טייל אז. המוזיאון הארכיאולוגי של דורס ממוקם בבניין חדש בכביש Taulantia. הוא אחד המוזיאונים החשובים מסוגו ויש בו המום מוצגים ארכיאולוגיים מעניינים. הפריט הארכיאולוגי הידוע ביותר שנמצא בדורס הוא "Bukuroshja e Durrësit", פסיפס מהמאה ה-4 לפנה"ס. כיום הוא מוצג במוזיאון ההיסטוריה הלאומי בטירנה.

המוזיאון האתנוגרפי בדורס הוא ביתו של השחקן המפורסם האיטלקי אלכסנדר מויסיו שנולד ליד דורס. הגלריה לאמנות של העיר ממוקמת בכיכר המרכזית Illyria.


תכנון טיולים באנר

airalo ad

בנוסף להיסטוריה שניבטת כאן מכל פינה, דורס היא גם מקום נהדר לעצור בו בגלל החופים החוליים (רצועה של כ-10 ק"מ), המלונות הטובים והאווירה האורבנית שבו. תוכלו למצוא הרבה אופציות מעולות לאוכל ולינה לאורך שפת הים. בדורס יש אווירה ים תיכונית מקסימה ברגע שמגיעים לאיזור חוף הים שיכול להיות צפוף, רועש וקצת דביק בחודשי הקיץ החמים.

אטרקציות ודברים לעשות בדורס

האמפיתאטרון הרומי

ללא ספק הוא אחד היצירות הגדולות ביותר של האדריכלות העתיקה באלבניה, אם לא בבלקן כולו. האמפיתאטרון של דורס נבנה בשנת 100 לספירה על ידי אדריאנוס קיסר ונחשף רק בשנות השישים. הוא הציג בערך 300 שנה ובשיאו הכיל 20,000 צופים.

אמפיתיאטרון דורס
אמפיתיאטרון דורס

גודלו העצום הופך אותו אמנם למיוחד אך ארכיאולוגים מציינים גם את האופן בו המבנה מדגים את המעבר של רומא לנצרות. בתוך אתר נמצאת קפלה יפה עם פסיפסי קיר מדהימים של קדושים נוצרים המציגים את המעבר אל הדת הנוצרית עם השנים.

טירת דורס

טירת דורס
טירת דורס

טירת דורס מורכבת מחומה ומגדל ונציאני שמתוארך לשנת 400 לספירה בתקופת שלטונו של הקיסר הביזנטי אנסטסיוס הראשון שנולד בעיר. מאז הקמתה, טירת דורס ראתה אירועים היסטוריים רבים ומשמעותיים, אחד  מהם הוא קרב בין הוונציאנים לעות'מאנים רגע לפני כיבוש העיר על ידי העות'מאנים. בשנת 1939 התכנסו בה פטריוטים אלבנים שניסו לעכב את התקדמות הצבא האיטלקי. כ-360 מקומיים החזיקו את אדמתם בהצלחה עד שהיחידות האיטלקיות המשוריינות כבשו את הנמל והשתלטו על העיר.

החופים של דורס

היעד הפופולרי ביותר באלבניה הוא כמובן הים. חופיה של דורס משתרעים על פני יותר מעשרה קילומטרים לאורך קו המים של העיר. החופים של העיר עצמה והטיילת עמוסים בקיץ והם מלאים באנשים ותיירים. על החוף קורה המון, ממשחקי כדורגל ועד ספורט ימי.

חוף הנמל בדורס
חוף הנמל בדורס

לעולם לא תצטרכו לעזוב את המקום בו התיישבתם כי רוכלים ומוכרים מסתובבים בין מיטות השיזוף ומציעים מגוון עצום של משקאות ומאכלים. כשנגמרת להם האספקה הם חוזרים לשקים שעל החמורים שהם מובילים על החול.

הווילה המלכותית של דורס

הוילה המלכותית בדורס
הוילה המלכותית בדורס

השלטון האלבני המלוכני שנמשך בין השנים 1928-1939 כבר לא קיים אך הבניין הזה על הגבעה בדורס מהווה תזכורת לתקופה ההיא. הוילה המלכותית הזו נבנתה בשנת 1937 עבור המלך זוג (Zog) הראשון, שרק שנה נהנה מהמעון הרשמי. לאחר שהתפרקה הממלכה הפכה הווילה הזו לבניין קבלת פנים מפואר בו התקבלו אנשים רמי דרג וביניהם ניקיטה חרושצ'וב וג'ימי קרטר בביקוריהם הרשמיים באלבניה. מאז שאלבניה חוותה התקוממות אזרחית זמנית בשנת 1997, הווילה נזנחה, והיא עומדת בשיממונה עד היום.

המוזיאון הארכיאולוגי של דורס

הוא המוזיאון הארכיאולוגי הגדול ביותר באלבניה. כאן תוכלו לראות את אשר השאירו אחריהם כל התרבויות השונות שישבו באזור. המוזיאון הוקם בשנת 1951 והוא נמצא רק כמה צעדים מחוף הים. בתוכו יש אוספים רבים מהמון תקופות. החל מהתרבות האילירית העתיקה, דרך התקופה הרומית, התקופה הביזנטית ושלטון האימפריה העות'מאנית. הפריטים הרומיים מסקרנים במיוחד וכוללים פסלונים מיניאטורים של ונוס וסרקופגי אבן.

הפורום הביזנטי

כיכר השוק הביזנטית בדורס
כיכר השוק הביזנטית בדורס

בלב דורס נמצא אוסף העמודים הצנוע אך מעורר העניין של פורום Macellum לאחר התקופה הרומית. הוא מתוארך לשנים 600-800 לספירה ומרוצף באבני שיש. פעם היה פסל במרכז הרחבה לכל קיסר ביזנטי שהיה בשלטון באותה תקופה. בסמוך לפורום נמצאים המרחצאות התרמיים הרומיים של דורס, שהתגלו יחד עם האמפיתיאטרון בשנות השישים. מה שנשאר היא מערכת של הסקה מרכזית שהיתה אז בבניין שייצרה והפיצה אוויר חם מתחת לרצפת המבנה בסדרת צינורות דרכם עבר האוויר החם וגם בריכה בגודל 35 מ"ר.

המסגדים של דורס

המסגד הגדול, דורס
המסגד הגדול, דורס

ישנם שני מסגדים מרשימים שאפשר לראות בדורס ומכיוון שהיחסים בין אלבניה לבין הדת הופרעו בתקופות הקומוניסטיות, לכל מסגד יש סיפור משלו. המסגד הגדול הוא הצעיר מבין שני המבנים, הוא נבנה בשנת 1931 על ידי המלך זוג הראשון על מבנה עותמאני קדום. אחרי 1967 נהרס צריח המסגד והבניין שימש כמרכז לארגוני נוער מקומיים. קטן יותר ועתיק ממנו בהרבה הוא מסגד פתיח, המתוארך לשנת 1503, בעשורים הראשונים לשלטון העותמאני. גם הוא נסגר במהלך שנות שלטון הקומוניזם אך הוכרז כאנדרטה תרבותית אלבנית בשנות השבעים.

חוף Spille

חוף Spille
חוף Spille

כמה קילומטרים דרומית לעיר, קצת אחרי Kavaje, נמצא החוף הטבעי Spille שעומד בניגוד מוחלט לחוף הים הרועש והתוסס של דורס. Spille מיועד למי שרוצה לבלות יום רגוע יותר בים ויש בו הרבה פחות נופשים, כל הזמן, כל השנה. למרות המרחק שלו מהעיר הוא חוך יחסית מסודר – תוכלו לשכור כסאות ושמשיות ולאורך כל היום מוכרי הפירות יסתובבו וימכרו לכם פירות טריים מהשוק.

טירת קרויה

טירת קרויה
טירת קרויה

אם תרצו לראות את זירת האירוע החשוב ביותר בתולדות אלבניה, סעו צפונה אל העיר קרויה, אל טירת קרויה, הנקראת על שם האייקון הלאומי של אלבניה סקנדרבג. למרות שהאימפריה העות'מאנית כבשה את האזור שמסביבו, מבצר זה עמד איתן, כשהוא מחזיק מעמד כנגד צבאותיו של מוחמד השני בשלושה מצורים רצופים בסביבות שנת 1400. כדי לתת לכם מושג על חשיבותו הלאומית, הטירה נמצאת בגב השטר של 500 לק של אלבניה. בתוך הבניין הגותי נמצאת תערוכה המוקדשת לסקנדרבג, וכדאי גם להקדיש רגע להנות מהיופי מסביב הנשקף מגובה של 550 מטר מעל פני הים.

בזאר קרויה

בזאר קרויה
בזאר קרויה

הבזאר של העיר קרויה הוא מסע אחורה בזמן ולמרות הותק רב השנים שלו, הוא נשמר בקפידה וממשיך לשגשג. השוק הטורקי הישן, הבזאר, משתרע לאורך כל שביל האבנים משערי המבצר למרכז קרויה ולאורכו רוכלים מציגים את מרכולתם בדוכני עץ. כשאתם מטיילים בבזאר תוכלו לראות אפילו בעלי מלאכה שמכינים דברים בסדנאות שלהם. מזכרות מעניינות יכולות להיות קישוטים מעץ מגולפים ביד, בקבוקי ראקי מזוקק, שטיחים ודברי טקסטיל ארוגים ביד ועוד ועוד.

טירנה

כיכר העיר טירנה

מדורס קל לתפוס אוטובוס מזרחה לבירת אלבניה טירנה, שם מתנגשים העבר וההווה של המדינה. אם אתם רוצים לראות ארכיטקטורה סובייטית אמיתית תגיעו לפירמידה שנותרה ריקה מאז תום עידן הקומוניזם ונבנתה כאנדרטה לדיקטטור אנוור הוג'ה. להוכחה נוספת ליחסי האהבה שנאה של אלבניה להוג'ה, תוכלו לבקר בקברו שהושחת לא מעט פעמים. ה-Bunk’Art הוא גם אתר יחודי מעניין. זהו בונקר גרעיני משנות השבעים המורכב ממאה חדרים שונים, מה שיוצר בו אווירה אפלולית/מטרידה של עיר תת-קרקעית. להרחבה על טירנה.

בזיליקת Shën Mëhill

ב-Arapaja, פרבר דרום-מזרחי לדורס, נמצאים חורבות בזיליקת סנט מיכאל, כנסיה פליאית-נוצרית משנת 400 לספירה. הבזיליקה התגלתה מחדש במהלך חפירות ארכיאולוגיות בשנת 1974 ובה נחשפו כמה ממצאים מדהימים. גולת הכותרת כאן היא הפסיפס הגדול והמדויק של הכנסיה המשתרע על פני 54 מ"ר (!) ואשר בזכות שנותיו הרבות תחת האדמה הוא נשמר כמעט ללא רבב.

דרך ויה אגנטיה – Via Egnatia

דרך ויה אגנטיה - Via Egnatia
דרך ויה אגנטיה – Via Egnatia

בתקופה הרומית, כמו גם היום, דורס (או Dyrrachium דאז) היוותה שער לדרום אירופה למי שהגיע מאיטליה. באותם הימים, כדי להגיע לביזנטיון (איסטנבול היום) היה אפשר לעבור בדרך רומאית שהתחילה בדורס והובילה ליעד כך שאם מתחשק לכם לשלב בטיול שלכם באלבניה גם מעט היסטוריה, תוכלו ללכת על עקבות הסוחרים והלגיונרים של ימי קדם דרך ויה אגנטיה. אמנם רוב הדרך מדורס לסלוניקי ביוון ממופה אבל אל תצפו לעבור את כל המסלול בזמן החופשה, קטע מהדרך יספיק לכם לחוות את החוויה – תוכלו לקחת את המסלול המתאים לכם מפה.

טירת Rodoni

טירת רודוני
טירת רודוני

כאשר הטירה המפורסמת בקרויה עמדה במתקפתה הראשונה מול העות'מאנים, שליטי אלבניה ניצלו את ההזדמנות לחזק את ההגנה על חופי האיזור. הטירה נבנתה בשנת 1452 והגנה על רוב הכף. העות'מאנים אכן חזרו בשנות השישם של המאה העשרים, וסקנדרבג השתמש בטירת רודוני וברח משם אל ברנדיזי באיטליה.

הפארק הלאומי Shtam Pass

לשמחתכם תוכלו להנות מהנוף ההררי של הפארק הלאומי העצום הזה ממתוך מקום מושבכם במכונית. הכביש מקרויה אל Burrel מתפתל דרך הפארק ומגיע לגובה של 1250 מטר מעל פני הים. אתם תעברו דרך דונמים רבים של יער אורנים בתולי ותוכלו גם לעצור ליד המעיין הטבעי Kroi i Nenës Mbretëreshë (מי האם המלכה) ולמלא את בקבוקי המים שלכם. השם Kroi i Nenës Mbretëreshë הגיע מאגדה אלבנית משנות השלושים של המאה הקודמת שלמשפחת המלוכה האלבנית לא היה מקור מים אחר חוץ מזה.

לינה ומלונות מעולים בדורס



Booking.com

איך מגיעים לדורס?

טיסה – מגיעים בטיסה מישראל לטיראנה ומשם, האוטובוס מטירנה לדורס יוצא מתחנת האוטובוס הדרומית. בערך 5 ק"מ ממרכז העיר וכדי להגיע לשם צריך לקחת אוטובוס מקומי. תחנת האוטובוס ממוקמת משמאל למשרד התיירות שמאחורי המוזיאון הלאומי להיסטוריה בכיכר סקנדרבג. תבקשו לרדת בכיכר Dogana. יש תחנה ממש ליד הכיכר מצד ימין. תחנת האוטובוסים אל דורס (בין היתר) נמצאת מעבר לכביש.

את האוטובוס לדורס ניתן לזהות בקלות כי יש עליו שלט עם המילה DURRES. האוטובוסים יוצאים כל 30 דקות בשעות השיא ואם אתם חוזרים באותו יום רק בררו מתי יוצא האוטובוס האחרון משם חזרה לטירנה.

הנסיעה אורכת כ-45 דקות לאורך 35 ק"מ על הכביש המהיר וכרטיס עולה כ-150 לק.

פורסם ב:

מתוייג ב:
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Scroll to Top
דילוג לתוכן