דף הבית » הדרך הרומית טרק ויה אגנטיה – הקטע שבין דורס לגולם

הדרך הרומית טרק ויה אגנטיה – הקטע שבין דורס לגולם

דרך ויה אגנטיה ליד פקין שבאלבניה
דרך ויה אגנטיה ליד פקין שבאלבניה

חלק גדול מאזור החוף של דורס ועד גולם עד בשנת 2000 היה מרופד בעצי אורן וחופים חוליים נקיים אבל תודות לשחיתות האדירה בממשל כל פיסת נדל"ן מובחרת נתפסה ועליה נבנו רבי קומות מגוחכים. היום רצועת החוף מדורס ועד גולם די בנויה והבניינים ממשיכים להיבנות, למרות שרוב הדירות בהן ריקות או עומדות למכירה. מתחת לפיתוח העירוני המוגזם הזה עוברת ויה אגנתיה.

ויה אגנתיה היא דרך רומית עתיקה שמתחילה מדורס (דירכיום העתיקה), ממשיכה דרומה לאורך החוף עד גולם ומשם היא פונה מזרחה אל אלבסן ואגם אוחריד ולאחר מכן ממשיכה דרך צפון מקדוניה ויוון אל ביזנטיון העתיקה, איסטנבול שבטורקיה. ויה אגנתיה קיימת מאז המאה השנייה לפני הספירה. במקור היא שימשה לתנועת חיל המצב הרומי באימפריה הביזנטית מאיטליה, שם הם שטו מנמל ברינדיזי (ברונדיזיום העתיקה) ועד לתחילת המסלול בדורס.

אורכה של הויה אגנתיה היה אז בערך 1120 קילומטרים ורוחבה כ-6 מטרים (בדומה לדרכים רומיות אחרות).הדרך נבנתה מאבנים גדולות או מעפר ועם הזמן היא הפכה לנתיב סחר חשוב שמקשר בין מזרח למערב. קראו כאן עוד על ההיסטוריה של הדרך כולה כי בפוסט זה נתמקד במסלול העובר בחלקה של אלבניה בלבד.


תכנון טיולים באנר
מפת ויה אגנטיה - המסלול בסגול מסמן את השביל באלבניה
מפת ויה אגנטיה – המסלול בסגול מסמן את השביל שעובר באלבניה

מידע חשוב על המסלול של הויה אגנטיה היום

הקטע הראשון של הדרך, 475 קילומטרים מדורס לסלוניקי נפתח מחדש בשנת 2015, אך יש מעט מידע עליו ברשת. למרות שאלבניה קידמה את הויה אגנתיה כאטרקציה תיירותית, מדובר יותר בדיבורים מכל דבר אחר. השביל לא תמיד מסומן, אין מפה מסודרת של משרד התיירות האלבני ושם גם אומרים במפורש שלא ניתן ללכת לאורך כל הדרך.

airalo ad

למרבה המזל זה לא לגמרי נכון. השביל באמת לא מסומן אך באתר של קרן Via Egnatia יש מסלולי GPS וגם ספר מפורט על המסלול שניתן להזמין בדואר וגם מדי פעם ניתן לפגוש בסימוני צבע כחול אדום לבן. למרות זאת אין כמעט סיכוי להישאר על השביל בלי המסלול של הקרן. ההליכה דרך Via Egnatia שונה מאוד ממסלולים דומים באירופה. אין שום סימנים ברורים שמאפשרים להתקדם בביטחון קדימה לאורך המסלול ואין לאורכה נקודות ציון ברורות.

בנוסף, בררו לפני היציאה שמזג האוויר לא הולך להיות גשום כי חלק מהדרך בוצית מאוד ובכל מקרה, הצליבו מידע עם כמה מקורות כדי להיות בטוחים בכל צעד ושעל שלכם. בהצלחה וספרו לנו איך היה.

ציוד חובה!

טרק ויה אגנטיה – יום 1 מדורס לגולם (20 ק"מ)

אופציה לטיול יום: המסלול הזה יכול להיות גם להוות בסיס לטיול יום אם אתם נמצאים בדורס או בגולם.

בין בנייני בטון לרחובות העמוסים של דורס עדיין ניתן להציץ לעברה העתיק של העיר. האמפיתיאטרון של דורס, חומות העיר העתיקות והמגדל הונציאני הם הסימנים הברורים ביותר למה שהיה כאן לפני יותר מאלפיים שנה.

מעבר לפינת המגדל הונציאני נמצא תחילת המסלול ברחוב Rruga Egnatia אם כי רוב המטיילים מתחילים את המסלול שלהם בגולם, דרומית לדורס.

זה אולי הגיוני להתחיל בגולם במקום ברחובות העיר העמוסים של דורס. אבל הרומאים התחילו כאן. לכו במסלול לאורך החוף בשביל העובר לפעמים לאורך החוף ולפעמים לצד הכביש. אגב, מעניין לראות כיצד קו החוף משתנה ככל שיוצאים ממרכז העיר. אחרי הנמל, החוף מכוער ומלוכלך ומלא בבניינים מכוערים. בשלב מסוים מגיעים לאזור צבאי וצריך ללכת לאורך הכביש כדי לעקוף אותו. האזור הצבאי הזה שימש את האליטה של ​​אלבניה במהלך שנות שלטון הקומוניזם. לאחר שעוברים אותו, החוף נעשה שקט יותר, נקי ומהנה הרבה יותר לצעוד לאורכו. אמנם בונים כאן כמה מתחמי מגורים גדולים אבל זה עדיין נסבל. בהמשך הדרך עדיין עומדים עצי אורן עתיקים והבניינים מתחלפים בווילות יקרות מוקפות חומות עד שמגיעים לגולם. כאן מומלץ לישון לילה ולמחרת להמשיך לקבאייה (Kavajë), אחת הערים שנמצאת על דרך אגנטיה המקורית כי המלונות שבקבאייה אמנם זולים אבל הרבה פחות מותאמים לתיירים.

הכיכר המרכזית בקבאייה - Sheshi Demokracia
הכיכר המרכזית בקבאייה – Sheshi Demokracia

ויה אגנטיה – יום 2 מגולם ל-Memzote (כ-18 ק"מ)

מגיעים ל-Kavajë ומשם ממשיכים על השביל. הדרך עוברת דרך שדות חקלאיים. אם תביטו אחורה תראו את קו החוף הולך ומתרחק. לאורך הדרך צצים מתוך האדמה מדי פעם פירים של בונקרים מהעידן הקומוניסטי. אם צפוי מזג אוויר בעייתי ורטוב אל תמשיכו אחרי Helmas כי את השביל חוסם שדה, לאחר מכן יש שיחי בר כולל פטל שחור קוצני, שדות ונחל והמדרון עלול להיות חלקלק. לאחר מכן מגיעים לכפר נידח בשם Memzote ולנים בו באכסניה.

ויה אגנטיה – יום 3 מ-Memzote לפקין (22 ק"מ)

יוצאים מ-Memzote (קחו איתכם אוכל לצהריים) ומתחילים לעלות אל הגבעות ואל הסבך שפולש אל הדרך. מטעי זיתים חדשים שניטעים כאן משנים חדשות לבקרים את המסלולים והשבילים מה שהופך את חלק מההליכה לאיטית במיוחד כי כל הזמן צריך לעקוב אחרי המסלול בטאבלט או בטלפון. מכיוון שאנו צריכים להמשיך לבדוק את ה- GPS ולעבור שדות חרושים. חלק מהמסלול לאורך הרכס גדוש בצמחים דוקרניים, ענבים, פטל שחור ועוד הפתעות כמו עיזים רועות. תכינו את ארסנל הקללות שלכם וכמה פלסטרים…

בדרך נשקף נוף יפהפה על העמק והאדמה הפוריה. עוברים על פני כמה כפרים נטושים ומעבר לעמק הרים שנראים דרמטיים במיוחד. אפשר לעצור להפסקת צהריים ליד הכפר הנטוש ברובו Memolaj בצל כמה עצי זית ישנים. המון מטעי זיתים חדשים נטועים כאן אבל גזעי הזיתים העתיקים הענקיים (לעיתים שני אנשים לא מסוגלים להקיף גזע אחד בידיים פרושות) מדהימים ביופיים.

עץ זית עתיק
עץ זית עתיק

וממשיכים לאחר מכן על הרכסים. הגשם והסחף יצרו כאן קטעים תלולים מאוד שנראים מתאימים מאוד כמסלול אקסטרימי לרוכבי אופני שטח. לאחר מכן כבר רואים את פקין (Peqin) באופק והאדמה מתחילה להתמלא בעצי תפוח.

החלק האחרון של ההליכה לפני פקין עובר לאורך פסי רכבת והרבה המקומיים הולכים לאורך המסילה, בסך הכל עוברות כאן רכבות ספורות ביום. שימו לב ואל תלכו על הפסים אלא רק אם אין ברירה אחרת.

השביל של ויה אגנתיה ליד פקין
השביל של ויה אגנתיה ליד פקין

את ההגעה לפקין מסמלים המסגד ומגדל השעון שבכיכר המרכזית. מלון מומלץ כאן הוא Maci שנמצא כקילומטר אחד לאורך הכביש הראשי מעבר למסגד בקצה העיר אבל אם הוא מלא תוכלו למצוא עוד מלונות פה.

ויה אגנטיה – יום 4 מפקין לבורשקה (19 ק"מ)

אחרי ארוחת בוקר וצידה לדרך (צהריים וערב אוכלים בשטח) ממשיכים במסלול ומכאן ההליכה היא בעיקר ליד פסי הרכבת. המקומיים רועים בסמוך את הצאן, העזים ותרנגולי הודו ובעלי חיים אחרים שמשוטטים לאורך פסי הרכבת זה לא מחזה נדיר. יש רק כמה רכבות איטיות שעוברות על הפסים הללו מדי יום מדורס לאלבסן.

רגע אחרי שעוזבים את מסילת הרכבת, ולפני שחוצים את נהר Skhumbin אפשר לעצור בבר נחמד שנקרא "Bujar haka" על שם בעליו, זה מקום נחמד עם שירותים נקיים ובו נערכים מדי פעם אירועים כמו חתונות וכדומה. אין כאן תפריט מסודר ואוכלים מה שיש – לרוב מאכלים אלבניים מסורתיים כמו Pastice – פסטה מבושלת עם חמאה וביצים, ראקי תוצרת בית, Speca me gjize – פלפלים צהובים ארוכים וגדולים עם רוטב יוגורט, גבינה לבנה מקומית, עגבניות טריות, זיתים ועוד. הכל טרי ומוכן במקום.

ממשיכים ללכת לאורך פסי הרכבת אבל עכשיו מהצד השני לאחר שעוברים על הגשר שמעל נהר Skhumbin. מדי פעם תראו בונקרים אבל זו כנראה לא הפעם הראשונה שלכם…

בונקר טיפוסי

המסלול כעת מאוד יפה ונוף נשקף מסביב. צועדים לא הרחק מהנהר בשולי אדמות חקלאיות בהם המקומיים מגדלים שיחי טבק. בנקודה מסויימת במסלול יש בליטות מוזרות שבוקעות מהסלע שלצד הדרך בצורת "ביצים" ענקיות. לאורך הדרך תפגשו רועי צאן כנראה ומקומיים שעוסקים בחקלאות ובעבודות אדמה שונות.

אחרי השדות מתחילים לראות את פאתי הכפר Broshka אבל חוץ מאתר קמפינג פשוט שנמצא ליד החנות שבמרכז הכפר, אין כאן מלון. אם הגעתם בלי ציוד ללינה ואוהל, חצו את הגשר שעל הנהר לכיוון הכביש הראשי וקחו מונית או אוטובוס לאחד המלונות שבאלבסן וחזרו לכאן בבוקר. מלון מומלץ במיוחד הוא מלון Real Scampis שנמצא בתוך טירה עתיקה. לחלק מהחדרים יש נוף מהמרפסת אל הגן שבתוך חומות הטירה. פשוט מקסים.

ויה אגנטיה – יום 5 מבורשקה אל Mirakë מיראקה (21 ק"מ)

הגבעות ביציאה מאלבסן
הגבעות ביציאה מאלבסן

יוצאים מברושקה או מאלבסן וממשיכים לכיוון הגבעות. יש המון דוכנים ברחוב Rruga Thoma ביציאה מאלבסן שאפשר להצטייד בהם במזון לדרך אבל גם במזכרות מעניינות. כשמתקדמים הלאה רואים בדרך הרבה משקים כפריים, כרמי ענבים, שדות וגבעות ירוקות ירוקות ונחלים קטנים ומעיינות טבעיים. באחד המעיינות שסומנו במדריך יש עצים עתיקים ומסקרנים, כולם עם חורים גדולים בגובה אדם בגזעים.

פונים בדרך סלולה טובה יחסית לכיוון הכפר Shushica. הכפר מלא בחוות חקלאיות קטנות ועמוסות עבודה. ממשיכים הלאה ועולים אל הגבעות המלאות צמחי תבלין וצמחי מרפא ומשם נשקף נוף נהדר של כל העמק, הנהר ואלבסן. לאורך הרכס יש לא מעט בונקרים נטושים.

צמח בר פרח יפה באלבניה

 אחרי קו הרכס יורדים בהדרגה במורד הגבעה לעבר נהר Skhumbin והשביל מתקדם לעבר הכפר Polis I Vogel תוך שהוא עולה על גשר וחוצה את הנהר. מגיעים אל Mirake וכאן אפשר לבחור בין ליטות אוהל וללון בקמפינג או לקחת מלון.

ויה אגנטיה – יום 6 ממיראקה אל Dardhë (כ-18 ק"מ)

היציאה ממירקה אל דרדה מתחילה בעליה אל גבעה אבל, חדשות טובות, החלה מהקטע הזה של הדרך מתחילים סוף סוף ללכת יותר על האבנים המקוריות של ויה אגנטיה. המיקום של חלקים מהדרך בצלע ההר גרם לשחיקה ולהרס בגלל מפולות של חלק מהויה אגנטיה ולכן שימו לב וצעדו בזהירות. יש כאן קטעים צרים מאוד ותלולים. החלק הזה מתאים למיטיבי לכת בלבד.

מדי פעם צץ לו נחל קטן אבל המקום זרוע המון בונקרים הרוסים ומנהרות ישנות.

בונקר אלבני

עוברים בכפר היפה Babje ואפשר לעצור כאן לקפה קטן  וארוחת צהריים קלה בחנות שבכפר.

ממשיכים בצעידה והגבעות מתחילות להיות קצת פחות חשופות ויותר מיוערות. הדרך מסתיימת כצפוי ותודות לסימנים הברורים יותר של הויה אגנטיה ב-Dardhë. בכפר יש בר קטן ובית ספר קטן אבל אין כאן מלונות ולכן חפשו מקום נעים להקים בו אוהל. האנשים כאן לבביים אל תהססו להתייעץ איתם.

ויה אגנטיה – יום 7 מדרדה אל חוות Sabri Kocali (כ-16 ק"מ)

החלק הראשון של ההליכה היום הוא על כביש סלול ונוח. לצידי הדרך יש שדות עם ירקות שונים ובהמשך עוברים מעל גשרון מקסים שעל פי המדריך הוא בנוי על יסודותיו של גשר רומאי עתיק. בהמשך הדרך יש טרסות דומות למה שיש ביהודה ושומרון כדי שלמנוע סחף של האדמה.

אפשר לעצור לקפה וארוחה קלה באחד מבתי הקפה הקטנים שבכפר Qukës Skënderbe ולאחר מכן ממשיכים ללכת. לא נשאר עוד הרבה, היום הזה יחסית קליל. בהמשך הדרך יש כרי דשא שופעים והמון עצי שזיף צהובים ואדומים כמו גם אוכמניות גדלים בצידי המסלול עד שמגיעים לחוות Sabri Kocali שנמצאת על אם הדרך. כאן גם ניתן ללון בתיאום מראש.

ליד Qukës Skënderbe
ליד Qukës Skënderbe

ויה אגנטיה – יום 8 מחוות Sabri Kocali אל לין שעל שפת אגם אוחריד (20 ק"מ)

בעיקרון מכאן ממשיכים מזרחה לכיוון הכפר Prrenjas. אם אתם כאן בסוף השבוע בדקו אם נערך השוק שבכפר Berzeshte. אם כן, שווה לקפוץ לשם לפני היציאה לדרך כי השוק הזה מאוד אותנטי ומיוחד. המקומיים קונים בו בעלי חיים, פרות, עזים, כבשים, פירות וירקות טריים. אם קפצתתיק גב ם לשוק, חזרו חזרה במעלה הגבעה וצעדו לכיוון הכפר Prrenjas בשביל כפרי נוח יחסית. כשתגיעו אל Prrenjas שימו לב שחלק מהבתים נבנו מלבני בוץ. לא כל כך מאפיין את אלבניה.

ממשיכים מזרחה ולמעלה על מרעול צר כשבצד ימין יש ערוץ נחל אכזב עמוק. בראש הגבעה אפשר להביט אחורה אל המסלול שעברתם היום. הנוף כרגיל נפלא אבל עוד מעט הנוף שלפנינו ישתנה, אגם אוחריד תכף מגיע. ממשיכים ללכת בטבע הירוק עוד כמה קילומטרים לאורך העמק עד שרואים באופק את אגם אוחריד.

בעיקרון במהלך החלק הזה הויה אגנטיה המקורית יורדת דרומה והשביל חוצה את הגבול אל מקדוניה. מכיוון ובמאמר הזה אנחנו מתמקדים בחלק שעובר בשטחה של אלבניה אנחנו ממליצים לסיים את היום ואת המסלול כולו בכפר הציורי והיפה לין (Lin) שעל גדות אגם אוחריד.

אנחנו ממליצים על המלון הזה בלין אבל כאן תמצאו עוד מקומות לינה מעולים. חלקם גם כן ממש על החוף.

פורסם ב:

מתוייג ב:
| | | | | | | | | | | | | | | | |

Scroll to Top
דילוג לתוכן