מבנים דתיים רבים נמצאים במדינת אלבניה. נוצריים, מוסלמים ואפילו יהודיים. אתם עשויים להיתקל בהם במהלך ביקורכם במדינה אבל מומלץ לקרוא ולתכנן ביקור יזום של כמה שעות בחלק מהם. ההיסטוריה של אלבניה יחד עם האדריכלות, ההיסטוריה וערכי התרבות השזורים בהם יעזרו לכם להבין את התרבות המקומית ואת האמונה הדתית של התושבים האלבנים. דרכם תרגישו את הדו קיום שקיים כאן במשך מאות שנים אחורה.
אתרים קדושים לנצרות האורתודוקסית באלבניה
מנזר הקדושה מריה (Saint Mary’s Monastery) בארדניצה (Ardenicë)
זהו אחד המנזרים הגדולים לו היסטוריה רבת שנים לא רק באזור Myzeqe אלא בכל אלבניה. המנזר נמצא על הכביש Fier-Lushnjë ליד הכפר Kolonjë. המבנה העצום של המנזר נמצא על אחת הגבעות של Ardenicë בגובה של 237 מטרים מעל פני הים ומשם נשקף נוף הררי יפה. המנזר הוא אחד מהאתרים הקדושים לנצרות האורתודוקסית הכי תיירותיים באלבניה.
יסודות המנזר הזה מתוארכים לשנת 1282 מתקופתו של אנדרוניקוס השני פלאולוגוס שבנה אותו לאחר הניצחון על בית פלנטג'נט האנגלי בבראט.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה באלבניה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- מטירנה: טיול רגלי בהר Gamti ובאגם Bovilla
- מוולורה אל מערת Haxhi Ali ושייט בסירת מנוע מהירה בחצי האי Karaburun
- סיור רגלי בטירנה ובמוזיאונים.
- טיול יום מטירנה אל בראט
- שייט בסירת מנוע ושנורקלינג באיים Sazan ו-Karaburun
- מטירנה בטיול יום אל אגם קומאני ונהר שאאלה
- מבראט אל קניון אוסומי ומפלי Bogove
- טיול יום מטירנה אל העיר בראט כולל סיור באגם Belshi
- טיול יום (היסטוריה ואוכל אלבני) מטירנה אל הערים דורס וקרויה
ההיכל מעוטר בציורי קיר מרהיבים שצוירו ע"י הציירים Kostandin ו-Athanas Zografi בשנת 1744. דבר מעניין אמנותי נוסף הם העיטורים האמנותיים הצבעוניים של ההיכל מעץ וזהב וכן האיקונוסטאזיס שמכיל שתי שורות של סמלים קטנים וגדולים שנעשו ביד אמן בשנת 1744 על ידי הצייר Kostandin Shpataraku. באתר הזה נמצאו גם כמה כתובות ביוונית שמתוארכות לשנת 1477.
כנסיית הקדושה מריה (St Mary’s Church) באפולוניה
הכנסייה היפה הזו היא אחד המונומנטים הדתיים היפים ביותר שנותרו מהמאה ה-14 באלבניה והיא נמצאת בפארק הארכיאולוגי של אפולוניה לו שווה להקדיש ביקור שם חצי יום או יום שלם.
כנסיית הקדושה מריה (St Mary’s Church) ב-Labova e Kryqit
הכנסייה נמצאת בכפר St Mary’s בדרום אלבניה ליד העיר הקטנה Libohovë. היא גם אחת הכנסיות האורתודוקסיות היפות ביותר במדינה. הכנסייה העתיקה דומה לכנסיית איה סופיה שבאיסטנבול. בכנסייה היה בעבר שבר מוט עץ שהאמינו שהוא חלק מהצלב שבו נצלב ישו. למרבה הצער נעלם הצלב וכנראה שהוא נגנב במהלך שנות התשעים.
מנזר הקדושה מריה (St Mary’s Church) באי Zvernec
המנזר נמצא באי הקטן ליד הכפר Zvernec, בלגונה נרטה 14 ק"מ מולורה. האי עצמו מכוסה צמחייה ים תיכונית צפופה שהופכת את האי למאוד יפה ומסקרן. גשר עץ מקשר את האי עם אדמת אלבניה. המנזר הוא אחד האתרים הדתיים האורתודוקסים המוכרים ביותר באלבניה. זהו מבנה ביזנטי טיפוסי מהמאה החמישית הידועה בסגנון הייחודי שלה.
בבית הקברות ליד המנזר נמצא קברה של Marigo Pozios, פעילת תנועת התעוררות לעצמאות של אלבניה הידועה גם כאישה שתפרה ורקמה את דגל הלאום הראשון של אלבניה שהוצג על ידי קמאלי איסמעיל ב-28 בנובמבר 1912, יום העצמאות האלבני.
למנזר היתה ספריה עתיקה יוצאת דופן שנשרפה בשנות המאבק נגד הנצרות. האי Zvernec היווה מקום מסתור לאלו שנרדפו בשנות המשטר הקומוניסטי.
בצד השני של האי נמצאת כנסייה ישנה נוספת בשם St Triadha.
משלחות עלייה לרגל מכובדות מגיעות למנזר בכל שנה ב-15 באוגוסט.
כנסיית הקדושה מריה (St Mary’s Church) באלבסן
הכנסייה היום נמצאת בתוך חורבות הטירה הישנה באלבסן מלפני 600 שנה לפני. היא נפתחה לראשונה בשנת 1556. היא נשרפה לחלוטין בשנת 1819 ושוחזרה בין השנים 1826-1833. הציורים הייחודיים שעל כיפת הכנסייה מתוארכים לשנת 1859 והאיקונוסטאזיס העשוי מזהב של הכנסיה נחשב לאחד היפים באלבניה. בערך 40 ציירים מאיזור Dibër עבדו על עיטור הכנסייה במשך 10 שנים.
קברו של קונסטנטין כריסטופורידי שנחשב לאבי השפה האלבנית נמצא על יד הכנסייה.
כנסיות ומנזרים חשובים באזור אלבסן (Elbasan)
- מנזר St John’s Vladimir ליד אלבסן
- כנסיית St Nicholas ב-Shelcan
- כנסיית St Paraskevi ב-Valesh
- כנסיית St George ב-Libofshe
- כנסיית St Nicholas ב-Kurjan
- כנסיית St George ב-Strume
- כנסיית St Paraskevi ב-Hoxhare
- כנסיית St Nicholas ב-Vanaj, Fier
- כנסיית St Mary ב-Bishqethem
- כנסיית St Nicholas ב-Krutje
- כנסיית St Nicholas ב-Toshkez
- כנסיית St Theodore ב-Kadipashaj
- כנסיית St Athanasius ב-Karavasta e Re
אתרים קדושים לנצרות בדרום אלבניה
הכנסיות בכפר ווסקופיה
בעבר ווסקופיה היתה מרכז תרבותי ורוחני חשוב באזור הבלקן. היום הוא כפר הררי בו רבות מהכנסיות עומדות עדיין על תילן. ביניהן:
- כנסיית St Paraskevi
- כנסייה ומנזר St Prodhromis
- בזיליקת St Nicholas
- בזיליקת St Michael’s משנת 1722
- בזיליקת St Athanasius‘ משנת 1724
- בזיליקת St Elijah’s משנת 1751
- כנסיית St Mary מהמאה ה-18
הכנסיות בכפר Vithkuq
בכפר נמצאות כנסיית St Peter וכנסיית St Cosma Damianoi הידועה גם בשם Qimiteri (בית קברות) שבמרתף שלה קבור St Paul ששימש שם.
ב-Shipske, לא רחוק מוסקופויה נמצאת כנסיית St George בת כ-400 שנים.
כנסיית התחייה הקדושה ב-Mborje
באיזור אגם Prespa, נמצאת כנסיית St Mary המעניינת. היא ממוקמת באי הקטן Malingrad ליד Liqenas.
כנסיית St Mary ב-Cerke
נמצאת 5 ק"מ מהעיר הקטנה Leskovik על גבעה המשקיפה אל Konitsa שביוון. ניתן לומר ש-13 כנסיות נבנו ב-Cerke. כנסיית St Mary נבנתה בשנת 1473 והיא העתיקה ביותר באיזור Leskovik.
כנסיית Marmiroi
נמצאת בדרום מפרץ ולורה ליד מרכז Jeriko מימי הביניים (היום Orikum). צורת המבנה דומה לצלב עם כיפה על גביו. הכנסייה נבנתה מאבנים ולבנים ורק כמה חלקי ציורי קיר עתיקים נשמרו עד היום. זוהי אחת הכנסיות העתיקות ביותר באלבניה. היא נבנתה במאה ה-13 לספירה.
הכנסיות בבראט
העיר העתיקה בראט, מלפני 2416 שנה משמרת בקרבה קבוצת מונומנטים נוצריים מההתקופה הביזנטית והפוסט-ביזאנטית. אלה בין האתרים הפופולריים ביותר כשמסיירים בעיר הזאת. חלקם הוכרו על ידי אונסק"ו כאתרי מורשת לאומית.
כנסיית St Michael היא מונומנט תרבותי משנת 1984. כנסיית St Theodore, כנסיית St Mary of Blachernae היא מונומנט תרבות משנת 1948 והכנסיות St Costandine ו-Helen וכן St Theodore וכן קתדרלת St Mary’s הן ידועות עוד מהמאה ה-16.
בין האתרים התיירותיים העיקריים בבראט נמצאות מנזר St Spiridon וכנסיית St Thomas. שתיהן ב-Gorice.
כנסיות ומנזרים חשובים באזור הים היוני (הריביירה האלבנית)
- כנסיית Mesodhia ב-Vuno
- מנזר וכנסיית St Mary ב-Kakome
- כנסיית St Spyridon’s ב-Vuno
- כנסיית Hypapante בדרמי
- מנזר וכנסיית St Mary’s ב-Kakome
- מנזר וכנסיית St Mary’s ב-Krorez
- כנסיית Hypapante בדרמי
- כנסיית St Theodore בדרמי
- כנסיית St Sergiu בהימרה
- כנסיית St Bacchus בהימרה
- כנסיית Cassyopia בהימרה
- מנזר וכנסיית St Dimetriu ב-Qeparo
כנסייה אורתודוקסית בטירנה
היא ה-Eastern Orthodox Church.
בנוסף
מדי שנה ב-15 באוגוסט יש עלייה לרגל אל כנסיית סנט מרי שבאי Zicisht. הרבה אנשים מגיעים לכאן כדי להשתתף באירוע. באותו אזור, כל ראשון ביולי בכפר Hocisht Devoll יש אירוע מכובד של עליה לרגל לכבודם של קוסמאס ודמיאנוס הקדושים.
אתרים קדושים לנצרות הקתולית באלבניה
כנסיית Holy Rosary
נמצאת בשכונת Arra e Madhe בשקודרה. היא נקראה בעבר גם כנסיית "Arra e Madhe" אך בשנת 1892 ניתן לה השם החדש Holy Rosary. היא שימשה מקלט לתושבי שקודרה מהפצצות מונטנגרו בשנים 1912-1913.
הכנסייה הזו היתה האתר הדתי האחרון שנסגר על ידי הקומוניסטים בשנת 1968 עד שנפתחה מחדש בשנת 1991. בשנים 1998-1999
שימש בית מקלט למשפחה חשובה מקוסובו במהלך מלחמת קוסובו. בכנסייה הישנה קבורים הכומר Zef Pllumi שבילה 26 שנים בכלא הקומוניסטי, הכומר Gjolaj, האב Gjecaj והאב Makaj.
קתדרלת St Stephen בשקודרה
הכנסייה הזו נקראת גם "הכנסייה הגדולה" כי היא אחת מהכנסיות הכי גדולות בבלקן. האישור לבנייתה ניתן על ידי הסולטן בשנת 1851 אבל הבניה החלה רק שבע שנים לאחר מכן בגלל בעיות תקציב. אחרי שנת 1967 המבנה הוסב לחדר כושר ובשנת 1973 הוא היווה בית לארגון נשים אלבני. ב-1991 הוא חזר ליעודו המקורי ככנסייה.
כנסיית St Anthony of Padua ב-Laç
הכנסייה ממוקמת 3 ק"מ מהעיר Laç על סלע צבעוני והיא נבנתה בשנת 1557. המקום נהרסו ב-1967 אבל בשנת 1991 בוצע בו שיפוץ נרחב על ידי נזירים מבולוניה. ב-1993 נסלל כביש שחיבר את הכנסייה אל העיר Laç והכיכר הקדמית שלה נחנכה ב-1994.
הכנסייה מארגנת את העלייה לרגל הגדולה ביותר באלבניה לכבוד Anthony of Padua שנקראת Shna Ndou. באירוע משתתפים בני דתות ולאומים שונים מרחבי אלבניה. באירוע העלייה לרגל שנערך כל שנה ב-13 ביוני משתתפים 900 אלף איש והוא נחשב לאירוע הדתי הגדול ביותר באלבניה.
כנסיית Friar בשקודרה (Gjuhadol)
הכנסייה מוקדשת לפרנציסקוס הקדוש של Assis.תכנון הכנסייה נעשה על ידי האדריכל הצרפתי Anselmi Gorlet. בניין הכנסיה החל בשנת 1878 והיא נחנכה לאחר 27 שנים בשנת 1905. בתקופת הקומוניסטים אוחסן בכנסייה נשק ואנשי דת רבים נכלאו והוצאו להורג. שרידיו של המשורר האלבני הגדול האב Gjergj Fishta נטמנו בתוך הכנסייה אך גופתו נזרקה לתוך הנהר על ידי הקומוניסטים ורק כמה שרידים מגופתו נמצאים היום בה.
המנזר וכנסיית Rubik
ממוקמים על גבעה סלעית קטנה מעל העיר רוביק. המקום נחשב לכנסייה בסגנון ביזנטי העתיקה מהמאות ה-12-13 באלבניה. בניית המנזר הסתיימה בשנת 1227 והוא שימש נזירים בנדיקטיניים ופרנצ'יסקנים. זה נראה בבירור על ציורי הקיר הביזנטיים שלה וגם עמק נהר Fan נראה מהכנסייה.
כנסיות ומנזרים חשובים אחרים
- כנסיית Shirgj כ-20 ק"מ משקודרה
- כנסיית St Prenda ב-Balldren Lezhe
- כנסיית St Eufemia ב-Kallmet
- כנסיית St Ndou ב-Kepi i Rodonit
- כנסיית St Rrok ב-Shiroka
- כנסיית St Mark ב-Mal te Dejes
- כנסיית St Ndou בטירנה
- הכנסייה הקתולית "The Heart of Christ" בטירנה
אתרים קדושים לכת הבקטאשיה באלבניה
בית התפילה Tekke Melani
המקום נמצא 2 ק"מ דרומית מזרחית לכפר Nepravishtë ליד Libohovë והאתר קיים מאז 1869. בית התפילה הבקטאשי (Tekke) בנוי על חורבות טירה איליריאנית עתיקה בשטח של 34 דונם. המיקום היפה של המקום מוסיף ערך רב לבית התפילה ששוחזר אחרי 1990.
Tekke Sari Salltik
נמצא במיקום מעולה על גבי הר קרויה מזרחית לעיר קרויה. המערה הזו נחנכה באמצע המאה ה-13 ומיוחסת למיסיון הראשון של הדת הבקטאשית שהגיעה לאלבניה ולבלקן. חג'י בֶּקטַש וֶלי הגיע והתיישב אז במערה הזו. מאמינים רבים מאלבניה והעולם מגיעים לכאן כל שנה בין אוגוסט לספטמבר.
מים נובעים מהסלע במערה ומדרגות האבן מימין מובילות למערה. בכניסה למערה נבנתה כיפת קבר בקטאשית מסורתית. הנוף מהמקום הוא פנטסטי וניתן להגיע לכאן בהליכה מקרויה.
קבר Abas Ali
הקבר נמצא 2417 מטרים מעל פני הים באזור Skrapar והוא מתוארך למאה ה-15 אבל היסטוריונים טוענים שהוא אף עתיק יותר. בשנת 1600 בנה Hajji Horasani את קברו של עבאס עלי ב-Çuke of Tomorr ומאז ועד היום עולים המאמינים אליו לרגל בכל שנה בין 20-25 באוגוסט. בשנת 2008 נבנתה סביבו חומר ושתי אכסדרות על ידי המכון למונומנטים של תרבות.
בהתחשב במיקום הגבוה שלו מומלץ לבקר באתר בעיקר בעונות האביב והסתיו.
בית התפילה Turhan Tekke
האתר נמצא בכפר Turhan לא רחוק מהעיירה Tepelena. המקום מתוארך לשנת 1900 אבל מאמינים שיסודותיו נמצאים במאה ה-15. בית התפילה הזה שנשרף בעבר על ידי היוונים נמצא בכניסה לכפר וצורתו צורת מלבן.
Starje Tekke
נמצא בכפר Starje לא רחוק מהעיירה Erseke והיה לה תפקיד החשוב במהלך הרנסנס הלאומי האלבני. דמות חשובה באותה תקופה היה Dervish Hasan Zyko Kamaberi שחי בתקופת Ali Pashe Tepelena. קברו של Hasan Zyko Kamberi’s הוכרז כאתר מורשת תרבותי בשנת 1973.
בתי תפילה חשובים נוספים לעדת הבקטאשיה
- Father Xhemali’s Tekke באלבסאן
- ה-Tekke הגדולה באלבסן
- Qesaraka Tekke
- Kuzum Baba’s Tekke בולורה
- Halevian Tekke בטירנה
אתרים קדושים לאיסלם הסוני באלבניה
מסגד אטהם ביי בטירנה
המסגד הזה הוא אחד מסמלי הבירה טירנה. המסגד נמצא במרכז טירנה והוא הוקם על ידי מולה ביי בשנת 1790. בנייתו נסתיימה בשנת 1823 על ידי בנו האג'י אטהם ביי. מסגד אטהם ביי דומה מאוד למסגדים באיסטנבול ועל כיפתו ורצפתו יש ציורים ופרסקאות של איסטנבול. האור אל אולם התפילה מגיע מחמישה חלונות בכל צד של המבנה.
מסגד Lead בשקודרה
זה אחד המסגדים הכי מעניינים באלבניה. הוא היחיד המשלב סגנון ערבי ועות'מאני. אפשר לראות זאת בבירור על הכיפה שלו
העשויה עופרת. הוא נבנה על ידי Bushatllinj בשנת 1773 והוא ממוקם ליד טירת רוזפה.
מסגד Iljaz Bey Mirahori בקורצ'ה
מסגד משנת 1484 (העתיק ביותר בעיר) והוא ממוקם ליד הבזאר העירוני המשופץ.
מסגד Muradie בולורה
זהו אחד האתרים המתויירים ביותר בולורה. המסגד נמצא במרכז העיר קרוב לכיכר הדגל ולפסל העצמאות. המסגד נבנה ב-1542 והוא המבנה האחרון שתוכנן על ידי האדריכל האלבני הנודע Mimar Sinan. המבנה מוקף בחומת לבנים, יש עליו כיפה ואולם התפילה מואר באור טבעי מהחלונות.
המרכז האיסלאמי Xharmahalle ומסגד Gjin Aleksi ב-Rusan
המתחם נחשב למרכז האיסלאמי הוותיק ביותר במדינה. הוא נמצא קילומטר אחד ממזרח לעיר Delvine. חלק מהמתחם
פעם היה מדרסה, חמאם מיוחד, מזרקה יפה ו"מסגד המלך" שנבנה בשנת 1682. היום נותרו שם רק שרידי הקירות. מסגד Gjin Aleksi נמצא בכפר רוסאן 3 ק"מ מ-Delvina. המסגד הוכרז כאתר מורשת תרבותי מאז 1963.
אתרים ומסגדים נוספים חשובים לאיסלאם
- מסגד Peqin
- מסגד Kubeliya ב-Kavaje
- המסגד הגדול של דורס
- מסגד פתיח בדורס
- מסגד Naziresha באלבסן
- מסגד המלך באלבסן
- מסגד Single
- מסגד מבצר בורש
- מסגד Allajbegi ליד Vojnike ב-Diber
אתרים קדושים ליהדות באלבניה
שרידי בית הכנסת העתיק בסרנדה
בשנת 1913 בזמן מלחמת הבלקן החלו באיזור סרנדה, ליד מבנה העירייה חפירות ארכיאולוגיות כדי לנסות ולהבין האם גרו שם יוונים או אלבנים. בשנת 2003 נחשפו באחת מרצפות הפסיפס במקום מנורת שבעה קנים, שופר ואתרוג והחפירות הארכיאולוגיות במקום המשיכו ביתר שאת גם בשנים 2004 ו-2009 על ידי הארכאולוגים אהוד נצר וגדעון פרסטר בשיתוף האקדמיה למדעים של אלבניה.
החוקרים זיהו כי בעבר המקום שימש כבית מגורים ולאחר מכן הקהילה היהודית הקימה כאן את בית הכנסת. ככל הנראה במאה השישית, הפך בית הכנסת לכנסייה ועם השנים בסביבות המאה השביעית המבנה נהרס אבל שרידיו כולל הפסיפסים נמצאים היום וניתן לבקר שם.