דף הבית » 19 עובדות מעניינות על אלבניה שכדאי לדעת

19 עובדות מעניינות על אלבניה שכדאי לדעת

אתם חושבים על לזנוח את נתיב התיירות הרגיל ולטוס לאלבניה? נהדר, אבל לפני שאתם מתחילים לתכנן מסלולים, להזמין מלונות ולהכין רשימת קניות, יש כמה עובדות שכדאי לכם לדעת על אלבניה. קודם כל, אלבניה היא מדינה של היסטוריה, אוכל ותרבות שזמן רב לא עלתה על מפותיהם של סוכני הנסיעות. הנה 19 עובדות מעניינות עליה, וכמה עצות יקרות ערך שכדאי לדעת לפני שאתם יוצאים לדרך.

1. אלבניה אף פעם לא היתה חלק מיוגוסלביה

ללא ספק, אלבניה לא היתה חלק מיוגוסלביה לשעבר. אלבניה כבר היתה אומה עצמאית באותה תקופה שיוגוסלביה הוקמה בשנת 1918 לאחר מלחמת העולם הראשונה.

2. הים היוני צלול כמו קריסטל

אלבניה שוכנת לחופיו של הים היוני המדהים. כלומר נמצאים כאן כמה מהחופים היפים ביותר בכל אירופה. כן… כל אירופה! מהאיים של קסאמיל אל החופים הבהירים של Dhermi. הריביירה האלבנית בדרך להפוך ליעד חופשה פופולרי ועם המים הכחולים הצלולים וצוקי ההרים הגבוהים זה פשוט פלא שהחופים באלבניה עדיין לא מפוצצים באנשים.


תכנון טיולים באנר
חוף בים היוני אלבניה
חוף בים היוני אלבניה

3. ארץ הנשרים

אם תסתכלו לתוך ההיסטוריה של אלבניה ייתכן שיהיה שם נשר ענק על דגל המדינה. בכל מקרה, צריך לדעת שהתמונה היא יותר מסתם סמל של החיה הלאומית. הסיפור על הנשר קרה לפני מאות שנים ובו מלך הציפורים צפה על צייד צעיר. הצייד הזה הוכתר למלך האזור ונקרא "Shqiptar" ובעברית – בן הנשר. הממלכה עליה מלך נקראה "Shqipëria" ובעברית – ארץ הנשרים, אלבניה.

airalo ad

4. טירות ומצודות

ההיסטוריה של אלבניה עשירה ושופעת, והטירות שלה הן הדוגמה הטובה ביותר לכך. האדמות האלה היו מיושבות מאז התקופה הפרה-היסטורית ולכן המבצרים שנבנו כאן לאורך הזמן. כמו ברוב אירופה, כמעט בכל עיר ועיר באלבניה יש איזו טירה גדולה.

טירה עתיקה בשקודרה
טירה עתיקה בשקודרה

כמה מהטירות היפות ביותר נמצאות בעיירות ההרריות ג'ירוקסטרהבראט ובפארק הלאומי המדהים בוטרינט. רשימת הדברים שאפשר לעשות באלבניה היא אינסופית אבל עדיין רוב אתרי התיירות אלבניה עדיין בתוליים במונחים של אירופה. עם מעל 150 טירות שיקחו אתכם אלפי שנים אחורה, אנחנו לא יכולים לדמיין שזה יישאר ככה עוד הרבה זמן!

5. הקומוניזם באלבניה

משנת 1946 ועד תחילת 1990 היתה אלבניה בשליטת משטר קומוניסטי בראשותו של אנוור הוג'ה. בתחילה תמכה במדינה ברית המועצות ולאחר מכן סין, המדינה ב"עזרתן" של סין וברית המועצות בודדה משאר העולם. הקומוניזם הרס את התיירות באלבניה והמשק התמוטט. רוב האלבנים כאן לא מדברים בחיבה על אותה תקופה. עם זאת, מחלק הזה בהיסטוריה של אלבניה לא ניתן להתעלם ויש הרבה שרידים קומוניסטיים כולל עשרות אלפי בונקרים ומוזיאונים שמתעדים את אותה תקופה אם זה מעניין אתכם.

6. מקום בטוח לטיול

למרות היותה סגורה לתיירים במשך יותר מ-50 שנים, בטוח מאוד לטייל באלבניה. אם המקומיים נראים קצת "לא קשורים" זה כנראה רק בגלל שהם סקרנים לגביכם. עם זאת, ברגע שתכירו אותם הם מאוד נחמדים ומסבירי פנים. סטטיסטית, באלבניה יש מעט מאוד גניבות קטנות בהשוואה לשאר העולם. משמעות הדבר היא כי אירועים כמו כייסות די נדירים כאן.

עיזים מלחכות עשב באלבניה

7. האוכלוסייה האלבנית

בעוד שהתיירות באלבניה רק מתחילה להתרומם, האוכלוסיה האלבנית עצמה מתפשטת ברחבי העולם. בין העובדות המפתיעות ביותר על אלבניה היא שהאוכלוסייה שלה היא קצת יותר מ-3 מיליון תושבים בעוד שמעל 10 מיליון אלבנים חיים בחו"ל. חלק מאלה שעזבו את המדינה חיפשו אחר מקומות עבודה ומקום טוב יותר לחיות בו. כך או כך, אל תופתעו לפגוש אלבנים בערים ברחבי העולם, מניו יורק ועד לרומא.

8. ההיסטוריה של אלבניה היא ממש מרשימה

ההיסטוריה של אלבניה היא ארוכה ומעניינת. אין מקום טוב יותר לראות את זה מאשר אתר המורשת העולמית של אונסק"ו – הפארק הלאומי בוטרינט. כאן תוכלו למצוא ממצאים המתוארכים למאה השישית לפני הספירה, ממצאים מהתקופות היוונית, הרומית והביזנטית. עם מבנים כמו התיאטרון הרומי ופסיפסים צבעוניים בני יותר מ-2000 שנה.

פסל אשה בבוטרינט

9. רכסי ההרים הכפריים

אלבניה מבורכת בטבע ונוף יפים כל כך. המאפיינים הבולטים ביותר הם רכסי ההרים הירוקים בכל רחבי הארץ. תוכלו לראות, וכנראה לנסוע דרך קו החוף של חופי אלבניה אל הכפרים הנידחים בהרים של האלפים האלבניים. אם אתם מחפשים אוכל מסורתי ותרבות אלבנית, הקפידו לבקר בעיר ההררית ג'ירוקסטרה. בנוסף, גם בראט שווה ביקור. יותר מ-200 משפחות מקומיות עדיין גרות בטירה מעל העיר!

10. אפשר להגיע מיוון לאלבניה בתוך 30 דקות

תאמינו או לא אבל השייט במעבורת המהירה מקורפו שביוון לסרנדה לוקח רק 30 דקות! בזמן הקצר הזה תוכלו לחצות את הים היוני אל אלבניה. לפני שתשימו לב תהיו במדינה אחרת לגמרי, תרבות, מזון ואנשים.

ספינת קרוזים משייטת באלבניה

11. המולים הטובים בבלקן

בסרנדה יש את מאכלי הים הכי טובים באלבניה אבל המולים כאן נחשבים לטובים ביותר בבלקן. אחד הסודות השמורים ביותר של אלבניה למעשה מגיע מאגם מיוחד ליד הפארק הלאומי בוטרינט. אז אם אתם מבקרים בדרום אלבניה, הקפידו לנסות את המולים כאן. ואם כבר אנחנו מדברים על מזון, חשוב לדעת שהמטבח המקומי באלבניה הוא פשוט מדהים! לקרבה ליוון יש יתרונות רבים בדמות מאכלים דומים עם טוויסט טעים. בערים שבהרים נהוג להזמין מנות טאפאס בסגנון ספרדי עם ירקות, גבינות בגריל ואיך לא – יין משובח.

צלחת מולים

12. ישראלים לא צריכים ויזה לאלבניה

ישנו פטור מהצטיידות באשרת כניסה מראש לישראלים שנכנסים לאלבניה. רשויות ההגירה של אלבניה מעניקות אשרה ל-90 יום לישראלים עם כניסתם למדינה.

13. קבוצה מגוונת של דתות

אמנם זה לא ברור לעין בלתי מזוינת אבל באלבניה חיים 60% מוסלמים. חוץ מהם אלבניה היא גם ביתם של נוצרים ויהודים ובני דתות נוספות. מסיבה זו, זה ממש לא נדיר בערים כמו ג'ירוקסטרה לראות מסגד, כנסייה ובית כנסת במרחק כמה צעדים זה מזה.

ג'ירוקסטרה - הרחוב הראשי
ג'ירוקסטרה – הרחוב הראשי

14. מלחמת האזרחים התחילה בגלל הונאת פונזי

קריסתה של כלכלת אלבניה ומלחמת האזרחים שלאחר מכן ב-1997 קרו בגלל ממשלה מושחתת. הקומוניזם הסתיים רק 5 שנים קודם לכן, נערכו בחירות דמוקרטיות וכלכלת שוק חופשית החלה לשגשג. כל העניין מסובך מאוד, אבל כדי לקצר אז נסביר שהממשלה פתחה סדרה של קרנות פירמידה. חלק נכבד מהכסף שימש למימון פעילות בלתי חוקית כמו סחר בנשק והלבנת הון. מעל מחצית מאוכלוסיית המדינה השקיעה במיזמים הללו ו-1.5 מיליארד דולר אבדו כאשר התכניות נכשלו. דבר זה הוביל לקריסת הממשלה, התפרעויות, כנופיות מקומיות ומורדים שהשתלטו על ערים תוך שכ-2000 אזרחים מקפדים את חייהם.

15. גל של תיירות גואה באלבניה

יותר מ-20 שנה חלפו מאז מלחמת האזרחים ודברים משתנים באלבניה! ובכל זאת, אפילו עם תעשיית התיירות הפורחת שלה עדיין יקח לאלבניה שנים להגיע לרמות התיירות של שכנותיה ברחבי אירופה. באלבניה יש טבע, יופי, וחופים יפהפיים, אבל התשתית לקליטת תיירים עדיין לא מוכנה. אבל עם זאת, מלונות יוקרה נפתחים בחופי הריביירה האלבנית וספינות קרוזים רבות עוצרות בנמל סרנדה כמעט כל יום. עם הקרב שלה ליעדים פופולריים אחרים באירופה, זב רק עניין של זמן עד שאלבניה תהיה אחת מהם.

כנסייה בט'ת'
כנסייה בט'ת'

16. אין ארוחות חינם

כמו שהזכרנו, האוכל באלבניה טוב בטירוף! עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שלאוכל כאן יש קצב משלו. אם טיילתם כבר במזרח אירופה אז אתם מכירים קצב איטי מהו, אבל אלבניה קיצונית בטירוף בהקשר הזה. עוד יותר מוזר זה שגם אם תקבלו את האוכל בזמן, עדיין לעיתים לחשבון יקח שעה להגיע. תנשמו עמוק…

17. הריביירה האלבנית היא אחד הסודות השמורים ביותר באירופה

לטייל באלבניה במהלך הקיץ זה אומר חופים מדהימים רבים. הים היוני הצלול ימשוך אתכם למקומות מדהימים שלא דמיינתם שהם כל כך קרובים לארץ. למרות היותו של קו החוף האלבני דומה לקרואטיה ויוון, עדיין החופים באלבניה לא מקבלים תשומת לב. הימרה ודרמי הם מקומות יפהפיים לאורך קו החוף, אבל עיר החוף הפופולרית ביותר היא קסאמיל בדרום. הים הכחול הבהיר יהיה כאן במלוא הדרו ואתם תוכלו ליהנות ממשקה מענג על אחד מהדקים הרבים מול האיים.

גשר עץ בקסמיל
קסמיל

18. ראקי שותים בכל שעה ביום

הנה עוד דבר שחשוב לדעת. המשקה החריף ראקי הוא המשקה הלאומי של אלבניה והוא נצרך כמעט בכל סביבה חברתית. מניסיוננו, זה בסדר גמור להזמין מישהו בפעם הראשונה שאתם נפגשים לכוס ראקי, לפני ואחרי כל ארוחה, לפני השינה ועם הקפה בבוקר. איך אומרים באלבנית? "אין זמן לא טוב לשתות ראקי!".

19. התחבורה יעילה באופן מפתיע

לאחר שלמדנו מעט על ההיסטוריה של אלבניה וכמה עובדות על המדינה המדהימה הזו, חשוב לדעת שזה לא משימה קלה לנוע במדינה. כמובן שיש תמיד את האפשרות לשכור רכב, אבל לא כולם מעוניינים בזה. למי שנע בתחבורה ציבורית אז הפורגונים, כעין מיניבוסים קטנים, מאוד שימושיים. אמנם אין להם לוח זמנים קבוע אבל כבר הבנו שבאלבניה מושג הזמן הוא קצת ערטילאי. מערכת התחבורה הציבורית באלבניה מרשתת את כל רחבי המדינה מסרנדה ועד טירנה, והיא זולה בצורה אבסורדית.

שאלות ותשובות

האם אלבניה מסוכנת לתיירים?

לא. שיעורי הפשע באלבניה נמוכים ויש מעט מאוד אירועים של גניבה ושיעורים כמעט אפסיים של כייסות. יתרה מזאת, התושבים מסבירי פנים וידידותיים והודות לעובדה שהמדינה הייתה סגורה לעולם במשך יותר מ-50 שנים – היחס שלהם לתיירים הוא בעיקר של סקרנות.

בת כמה אלבניה?

הרפובליקה האלבנית המודרנית אמנם הוקמה ב-1912, אבל ההיסטוריה של אלבניה היא ארוכה ומעניינת והתגלו בה ממצאים מתקופות שונות כמו היוונית, הרומית והביזנטית.

מה הדת הנפוצה באלבניה?

הדת הנפוצה באלבניה היא האיסלאם (בעיקר סוני או בקטשי) וכ-60% מאוכלוסיית אלבניה הם מוסלמים. רובם חילונים. הדת השנייה הנפוצה במדינה היא נצרות (אורתודוקסית, קתולית ופרוטסטנטית) , אבל אלבניה היא גם ביתם של בני דתות שונות כולל יהודים. המשמעות היא שממש לא נדיר בערים כמו ג'ירוקסטרה לראות מסגד, כנסייה ובית כנסת במרחק כמה צעדים זה מזה.

כמה אלבנים חיים בעולם?

למרות שאוכלוסיית אלבניה מונה כ- 3 מיליון איש, מספר האלבנים ברחבי העולם גבוה בהרבה. האוכלוסיה האלבנית עצמה מתפשטת ברחבי העולם. ההערכות הן שמעל 10 מיליון אלבנים חיים בחו"ל.

פורסם ב:

מתוייג ב:
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Scroll to Top
דילוג לתוכן