אוכל באלבניה

בורקס אלבני - ביראק

בורקס אלבני – ביראק

קינוחים אלבניים מורכבים מפירות מקומיים ומהם עושים לפתנים וסוגים שונים של עוגות או פשטידות מתוקות. עוגת אגוז אלבנית עם זיגוג לימון היא דוגמה טובה לקינוח כזה. פירות הדר, כמו תפוזים ולימונים משמשים כמרכיבים העיקריים בקינוחים אלבניים רבים.

בנוסף, האוכל האלבני מכיל הרבה סוגים של פודינג, החשוב שבהם הוא האושאף (Oshaf) שעשוי מחלב כבשים ותאנים.

למטבח הטורקי, הבלקני והאירופי יש השפעה רבה על הבישול האלבני שהפך לידוע מאוד בזכות המזון התזונתי והטעים שבו. כמעט לכל מחוז באלבניה יש התמחות מיוחדת, אם כי בישול של בשר בגריל, במיוחד כבש, והכנת פשטידות שונות נפוצה בכל רחבי הארץ.

מרכז ודרום אלבניה ידועים בזכות המגוון הרב של הירקות, שמן הזית והלימונים מסוגים שונים שגדלים שם. מנת קרפיון (Tava e Krapit) פופולרית במיוחד בשקודרה בעוד שדג ה-Koran עם האגוזי מלך אהוד במיוחד באיזור פוגרדץ. מנות דגים אחרים מאוד פופולריות באזורי חופי הים היווני והאדריאטי. אלבניה ידועה גם במגוון של מאפים; מספר גדול מהם נפוצים ברחבי הבלקן ואסיה כגון הבוריק (בעברית: בורקס). עוד אחת מהם היא Ballokumja, עוגיה מסורתית מקמח תירס, חמאה וסוכר, שמקורה בעיר אלבסן.

כתוצאה ממזג האוויר הים תיכוני הנוח, אלבניה ידועה גם במגוון זני הענבים מהם מכינים כאן יינות לבנים ואדומים משובחים. המוכרים יותר הם: מרלו, קברנה, פינו נואר, Kallmet, סוביניון, ריזלינג ועוד…

המשקה האלכוהולי הכי נפוץ באלבניה הוא הראקי (דומה לגראפה, המרכיב העיקרי בו הוא בדרך כלל ענבים). באיזורים אחרים של אלבניה, Korça ו-Dibër, משתמשים בשזיפים כדי להכין ראקי וב-Boboshticë מכינים את המשקה מפטל.

אלבניה ידועה מאוד גם בקונייאק המשובח שלה, Skanderbeg שזכה בהרבה פרסים בינלאומיים.

בין המשקאות הלא אלכוהוליים תמצאו את ה-Boza (משקה מבוסס תירס) שמיוצר בצפון אלבניה, במיוחד במחוז Kukësi וסביבתו.

אוכל בבזאר החדש Pazari I Ri בטירנה

כשאתם מבקרים בטירנה, לכו לבזאר החדש "Pazari I Ri" בו תוכלו למצוא אוכל אלבני טרי וטעים. לא רק האיכות מדברת כאן אלא גם המחירים השווים לכל כיס.

ההשפעה של המטבחים הים תיכוניים / בלקניים השונים על המטבח האלבני

השפעת המטבח הטורקי על המטבח האלבני

היותה של אלבניה תחת האימפריה העות'מאנית הטורקית יותר מ-500 שנה נתנה את אותותיה גם בתרבות האוכל. ממנות בשר שונות ועד לביראק (בורקס) תוכלו לראות ברחובות אפשרויות רבות של אוכל מסורתי טורקי ובמיוחד בולטות המאפיות בהן תוכלו להזמין מתוקים כמו בקלאווה ומעדנים אחרים.

השפעת המטבח האיטלקי והיווני על המטבח האלבני

מהגרים רבים שחזרו לאלבניה הקימו בה מסעדות משלהם. בעבודה שלהם במסעדות, בטברנות ובבתי הקפה השונים ביוון ובאיטליה הייתה להם הזדמנות ליצור קשר עם תרבות האוכל העשירה של אותן מדינות. כעת החלו השפים האלבנים להציע אוכל מקומי עם השפעות איטלקיות ויווניות. מפיצה מסורתית איטלקית מדהימה לסלטים יוונים שונים. בברים תוכלו למצוא קפה נהדר, ויש חוצפנים שמעיזים אפילו לומר שהקפה כאן יותר טוב מאשר באזורים מסוימים באיטליה ;).

אחד החלקים החשובים בטיול באלבניה הוא האוכל שיהפוך את השהייה שלכם למענגת הרבה יותר. התמהיל של האוכל האלבני המסורתי יחד עם הנגיעות האיטלקיות, היווניות והטורקיות עושה משהו טוב לסצינת האוכל המקומית.

עוד על אוכל באלבניה

שאלות ותשובות

מהן המנות המסורתיות הנפוצות באלבניה?

המנות הנפוצות ביותר באלבניה הן תבשיל עגל (ferges), צלי בקר ברוטב חלב מותסס (rosto-misalche-kosi), ממולאים ובראשם הכרוב הממולא (sarma). כמעט כל מנות הבשר מוגשות עם לחם ואורז וירקות ירוקים. המאכל הלאומי הוא Tavë Kosi – תבשיל כבש ואורז המוגש עם רוטב של יוגורט.

מה המשקה האלכוהולי האופייני לאלבניה?

הראקי הוא המשקה האלכוהולי המסורתי. מכיוון שראקי ניתן לייצר כמעט מכל פרי אין פלא שזהו המשקה האלכוהולי הנצרך ביותר באלבניה. שותים אותו לפני, בזמן ואחרי הארוחות ולפעמים אפילו על קיבה ריקה בבוקר לפני הקפה.

האם ניתן לרכוש ולשתות אלכוהול באלבניה?

למרות שאלבניה היא מדינה מוסלמית מותר לרכוש ולשתות בה אלכוהול.

מה שותים באלבניה?

באלבניה שותים מים, קפה או ראקי. מים ניתן לשתות ישר מהברז, רק טעמם יהיה שונה כי באלבניה מוסיפים להם הרבה כלור. בנוסף, באלבניה יש סצנת קפה ענפה הודות לשילוב בין הכיבוש העותמאני לקירבה הגאוגרפית לאיטליה. וכמובן – הראקי שאותו שותים בכל ארוחה ולאורך כל שעות היום.