אלבניה הייתה המדינה שהכי רציתי לבקר בה כי חשבתי שהיא תגשים לי חלום – יעד עם תרבות מרתקת, חופים שנחשבים ליפים מסוגם באירופה ושופינג באווירה בלקנית אמיתית. אבל האמת היא שטעיתי כי הביקור באלבניה היה מעל ומעבר לציפיות שלי. הנה כל מה שאני למדתי במהלך השבוע שלי באלבניה וכל מה שאתם צריכים לדעת לפני חופשה באלבניה.
אלבניה היא אחת מהמדינות הפחות מפותחות באירופה
המשמעות היא שהכבישים במצב גרוע, שאין תחנות מרכזיות לאוטובוסים (ושבכלל התחבורה הציבורית היא בעייתית), שלא בטוח לשתות את המים ואין במדינה תשתית תיירותית מלבד במקומות המרכזיים. בנוסף, מחוץ לאזורי התיירות אין כמעט אף אחד שמדבר אנגלית. האם זה הופך את הטיול באלבניה ללא מומלץ? להיפך. אני פשוט מציינת את זה כדי להכין אתכם למה שמצפה לכם באלבניה.
אלבניה היא מדינה מוסלמית אחרת…
אמנם כ-60% מתושבי אלבניה מוסלמים, אבל המדינה ברובה חילונית והדת אינה באה לידי ביטוי בחיי היום יום. הדבר היחיד שבו תבחינו שירמוז לכם שמדובר בדת אחרת הם המסגדים שנמצאים בכל מקום. אבל שלא כמו במקומות מוסלמים אחרים – קריאת ההשכמה של המואזין מוקדם בבוקר נדירה ביותר.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה באלבניה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- מטירנה: טיול רגלי בהר Gamti ובאגם Bovilla
- מוולורה אל מערת Haxhi Ali ושייט בסירת מנוע מהירה בחצי האי Karaburun
- סיור רגלי בטירנה ובמוזיאונים.
- טיול יום מטירנה אל בראט
- שייט בסירת מנוע ושנורקלינג באיים Sazan ו-Karaburun
- מטירנה בטיול יום אל אגם קומאני ונהר שאאלה
- מבראט אל קניון אוסומי ומפלי Bogove
- טיול יום מטירנה אל העיר בראט כולל סיור באגם Belshi
- טיול יום (היסטוריה ואוכל אלבני) מטירנה אל הערים דורס וקרויה
השפה האלבנית היא לא כמו שום דבר שאתם מכירים
השפה האלבנית היא אמנם שפה הודו-אירופאית כמו שפות אחרות ביבשת, אבל היא לא קשורה לשום שפה חיה אחרת. באזורי התיירות (למשל בעיר הבירה טירנה) תוכלו להסתדר עם אנגלית או עם שפות אירופאיות אחרות (בעיקר איטלקית ויוונית שנלמדות באלבניה כשפה שנייה), אבל בשאר המקומות ממש לא. אז מה עושים? לומדים כמה מילים בשפה המקומית, למשל: Përshëndetje (שזה "שלום" – per-shen-DET-yeh) וכן Falaminderit (שזה "תודה" – fa-la-min-DAIR-eet).
הדגל האלבני נמצא בכל מקום
אם חשבתם שאנחנו בישראל מגזימים עם האהבה לדגל הלאום – חכו עד שתגיעו לאלבניה. כאן מתנוסס בגאווה הדגל המקומי (דגל אדום עם נשר דו ראשי) על כל בניין. וזה לא הכל, כי הדגל מופיע גם על כל סחורה אלבנית שנמכרת במדינה החל מחולצות, דרך פוסטרים וכלה במגבות ידיים.
אלבניה זולה להפליא
לפני שטסתי לאלבניה חשבתי שיש מדינות אירופאיות זולות ממנה אבל התבדיתי ובגדול. כמו בכל מקום גם כאן המחירים בערים יקרים יותר מאשר באזורי הכפרים הפחות פופולריים. למשל, לעיתים רחוקות ארוחה באלבניה עלתה לי יותר מ-30 ש"ח ולרוב זה היה כי הוספתי אלכוהול – אלמנט שתמיד מעלה את המחיר. הבירות באלבניה עולות כ-4 ש"ח (8 אם רוכשים אותן בבר), חולצות טי כ-30 ש"ח ושמלות כ-60.
גם בתי המלון באלבניה זולים בטירוף. למשל, המלון שבו שהיתי במיקום מרכזי בבראט ושכלל מיטה זוגית, מיזוג אוויר וחדר רחצה עלה רק 165 ש"ח ללילה (4 כוכבים, כן?). שילמתי הרבה יותר מזה במקומות הרבה יותר גרועים. והמלצה ממני – היפטרו מכל הכסף האלבני שלכם לפני שאתם טסים בחזרה. פשוט אף אחד לא יקנה אותו מכם בארץ 🙂
כן. התחבורה הציבורית באלבניה היא כאב ראש
נסיעה באוטובוס אלבני בהרים יכולה להיות החוויה הכי יפה שתחוו באלבניה וגם הכי מפחידה. מלבד העובדה שהדרכים פתלתלות ומלאות מהמורות – לרוב אין בהן מעקות בטיחות. כשיש מעקות הם סמליים בלבד.
לערים באלבניה אין תחנות אוטובוסים מרכזיות וגם אין משרדים שמוכרים כרטיסים לאוטובוסים. כשמצאתי סוף סוף מישהו שמכר לי כרטיס נסיעה, הסתבר שתחנות האוטובוסים מפוזרות ברחבי העיר. גם איכות האוטובוסים לא משהו – לרוב לא יהיה בהם מיזוג אוויר ובאלבניה כמו באלבניה שורר אקלים ים תיכוני. מה שאומר שבקיץ אתם צפויים להזיע.
גם השירות לא תמיד אמין. כשמבטיחים לכם שאוטובוס מגיע ליעד מסוים וממנו עליכם לעלות על אוטובוס אחר – קחו את זה בערבון מוגבל. בשלב כלשהו נאלצתי לנסוע בחלק האחורי של טנדר כי האוטובוס המובטח לא היה קיים. חוויה אמיתית.
האוכל כאן יכול להיות או ממש סבבה או ממש באסה
היו פעמים שהאוכל באלבניה היה מצוין, אבל רוב הפעמים הוא היה משעמם. הסצינה הקולינרית האלבנית מבוססת על בשר בצורות שונות (קציצות, נקניקיות) ועל הרבה תבשילים וסלטים. בתור אחת שמתה על גבינות ממש התבאסתי כי לגבינות היה טעם רע על גבול המקולקל.
אבל מצד שני באלבניה יש מאכלי ים נהדרים (בעיקר רכיכות למיניהן ותמנונים) וכמו בשאר מקומות בבלקן גם פיצה מצוינת וממולאים: קישואים, פלפלים ועוד. גם כאן האיכות של המנות משתנה ממקום אחד למשנהו אבל שווה לנסות.
באלבניה היום מתחיל כשהלילה יורד
כמו בשאר מדינות הבלקן והים התיכון גם באלבניה תרבות בתי הקפה שולטת. המשמעות היא שברגע שהשמש שוקעת והטמפרטורות הופכות לשפויות כל אלבניה יוצאת החוצה, לטייל במורד הרחוב, לשבת בבתי קפה או סתם להיפגש עם חברים. לא משנה מה הגיל שלכם מבחינה כרונולוגית או ביולוגית כי באלבניה יש מקום אחד לראות ולהיראות – הרחוב.
באלבניה כולם יתשאלו אתכם
בכל מקום שבו הייתי האלבנים תמיד התפלאו שבחרתי לבקר דווקא בארץ שלהם. השאלה הכי נפוצה שנתקלה בה הייתה: "למה באת לאלבניה שיכולת לנסוע לכל מקום אחר?" ואני לא היחידה כי החברים שלי נתקלו באותה תגובה.
לא משנה כמה שבחים נתתי למדינה שלהם, לאנשים הנדיבים שבהם נתקלתי, לחופים המרהיבים, להרים המדהימים ולאוכל הטעים – האלבנים לא האמינו שהמדינה שלהם יכולה להיות יעד תיירותי נהדר.
איפה כדאי לבקר באלבניה?
אני ממליצה להתמקם ב-3 מקומות באלבניה ומהם לצאת לטיולים שונים ברחבי המדינה.
העיר טירנה
טירנה הפתיעה אותי כי לא ציפיתי שהיא תהיה כל כך תוססת ומטורפת (במובן הטוב של המילה). לא היה לי מושג שאני אתאהב בה ככה, אבל אולי זה בגלל שהייתי בעיקר בשכונת בלוקו – אזור יוקרתי, אופנתי, צבעוני ומעניין שהיה פעם מקום משכנה של האליטה המקומית.
מה לעשות בטירנה?
אחת החוויות הזכורות לי בטירנה הייתה הטיפוס ל-Sky Tower במרכז העיר לצפות בשקיעה. אהבתי גם את טיול האוכל המקומי, את שיט הקיאקים באגם Farka ואת הקניות בקניון Tirana East Gate. אתם מכירים אותו בשם TEG.
איפה ללון בטירנה?
אני ממליצה למצוא מלון בשכונת Blloku שבטיראנה. אם אתם רוצים לחסוך – הזמינו חדרים ב-Propaganda Hostel שכולל חדרים משותפים וחדרים פרטיים שמתאימים לתקציבים שונים. אם אתם רוצים להתפנק – מלון דה פריז נחשב ליוקרתי אבל הוא מציאה של ממש.
העיר בראט
בראט היא אחת הערים היותר יוצאות דופן שראיתי מעודי. המטרה שלי הייתה לראות את העיר העתיקה שהוכרה כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו, אבל ברט היא הרבה יותר מזה. אני לא ראיתי שום דבר דומה לה מעולם ונהניתי מכל רגע בעיר.
בראט היא מקום קטן ואני לא חושבת שצריך להקדיש לה יותר מיום או שניים. אני ממליצה לגלות את המקום באמצעות הרגליים ולהגיע לרחוב הראשי בשעת השקיעה מסיבה אחת – מדהים לראות איך רחוב שהיה ריק לחלוטין במהלך היום הופך להיות שוקק חיים בלילה.
מה לעשות בבראט?
אני ממליצה לטייל בעיר ברגל, לאכול ארוחת ערב תוך כדי תצפית על הגשר ולשתות קוקטיילים (גם קפה הולך) בזמן השקיעה. אם אתם הרפתקניים אני ממליצה לא לוותר על רפטינג בנהר אוסומי Osumi.
איפה ללון בבראט?
בראט היא עיר זעירה והכל בה קרוב וזול. אני לנתי במוטל Pasarela שנמצא מעל חנות מכולת, כך שסגרתי פינה גם בתחום הזה. אפשרות נוספת ויוקרתית יותר היא מלון Antipatrea.
סרנדה
סרנדה היא בסיס מצוין לגלות את החופים של אלבניה ונקודת מוצא לטיולים בדרום אלבניה. אמנם חלק מהחופים צפופים (למשל חוף קסמיל), אבל בכולם יש מים צלולים שמסבירים למה החופים באלבניה נחשבים ליפים מסוגם באירופה כולה.
סרנדה היא גם עיר נופש בפני עצמה. בעיר יש טיילת גדולה, חופים עם שמשיות וכיסאות שעומדים לרשותכם חינם אין כסף, מסעדות ובתי קפה טובים ובעיקר הרבה שקט שהופך אותה לעיר איכותית לחופשה. אני נשארתי פה שישה לילות ויכולתי להישאר פה עוד. לו רק האינטרנט היה טוב יותר ולא היה מפסיק לעבוד פעמיים ביום באופן אקראי…
מה לעשות בסרנדה?
אני ממליצה להקדיש יום אחד לאטרקציות באזור סרנדה, למשל אתר המורשת העולמי של אונסק"ו בבוטרינט (Buthrotum), קסאמיל, העין הכחולה וטירת Lekurski. יום נוסף אני ממליצה להקדיש לטיולי הליכה ושנורקלינג במפרץ Krorez, להפליג לאחד מאיי קסמיל או פשוט להירגע באחד מחופי העיר.
חופים אחרים ששווים ביקור הם הימרה ודרמי, אבל כדאי פשוט לעצור בכל מקום שנראה לכם ראוי. אתם לא צפויים להתאכזב. ואם אתם אמיצים מספיק כדי לשכור רכב באלבניה תוכלו להגיע לחופים נוספים.
איפה ללון בסרנדה?
מלון Hotel Real Sarande נמצא במיקום מושלם קרוב לכל מקום בעיר. אם אתם רוצים להתפרע – נסו את מלון Demi Hotel Sarande. זהו מלון יוקרתי ומודרני שמשקיף לנופים מרהיבים וההנאה מובטחת.
ומה עם נשים שמטיילות לבד?
אלבניה מתאימה גם לכן. אני הרגשתי מאוד בטוחה באלבניה ומלבד אמצעים שנקטתי כנגד גניבות (שהם זהים לאלו שנקטתי בכל מקום אחר בעולם)– אני לא חושבת שנשים צריכות לעשות משהו מיוחד. אני חוויתי אפס הטרדה מינית או סקסיזם ולא נפגעתי מאף אדם באלבניה, אפילו בבארים ובמועדונים שנכנסתי אליהם לבדי.
יש רק בעיה אחת – תחבורה למקומות רבים אינה סדירה ולכן תיאלצו לקחת מונית. מונית באלבניה לרוב היא בחור אקראי עם מכונית שדורש תשלום עבור הנסיעה. אם אחת מכן תהיה במצב כמוני אני ממליצה לעשות מה שאני עשיתי – לצלם את הנהג ואת לוחית הרישוי שלו ולהעמיד פנים שאני מתקשרת לחבר.
אני עושה את הטריק הזה בכל העולם, כך שהנהג חושב שיש מי שמחכה לי איפה שהוא. האם השיטה הזו מבטיחה 100% בטחון? לצערי לא כי שום דבר לא בטוח ב-100%. אבל לי זה עוזר ובשבילי זה עובד.
עם זאת, אני לא ממליצה למפונקים לטוס לאלבניה. זוהי מדינה מאתגרת במובנים רבים אפילו לתיירים מנוסים, כך שכדאי להשתפשף במקומות אחרים בעולם לפני שמגיעים לפה. אלבניה נכון להיום היא יעד תיירות בחיתוליו, אבל היא לא תישאר ככה לנצח. אני מאמינה שאזורי החוף ואזור טירנה יהיו פופולריים יותר, אבל רוב המדדים מראים שדווקא תיירות האתגר צפויה לתפוס באלבניה: טרקים, טיפוס הרים, רפטינג וכו'. בקיצור – הזמינו עכשיו טיסה לפני כולם לאלבניה. אתם לא תצטערו.
ומה לקחת לאלבניה?
- מדריך טיולים ומפה
- נעליים טובות הן חובה. אם אתם טסים לאלבניה בקיץ מומלץ להצטייד בסנדלי הליכה.
- מצלמה משובחת
- אני ממליצה גם על צעיף עם כיס מוסתר שבו ניתן להכניס ארנק או דרכון.
קישורים שימושיים
מתוייג ב:
בראט | טיול באלבניה | טירנה | לטייל באלבניה | סרנדה