דף הבית » מה לעשות? » אוכל באלבניה

אוכל באלבניה

התרבות הקולינרית של אלבניה משקפת את היותה צומת בין מזרח למערב אבל חשוב לזכור שאוכל באלבניה אינו דבר מובן מאליו. המדינה לא רק הייתה מבודדת במשך עשרות שנים (גם מהעולם החיצון וגם מאזורים פנימיים אחרים בגלל מזג האוויר), אלא גם סבלה מאנאלפביתיות (מה שאומר שלא פורסמו בה ספרי בישול) ומגלי הגירה ממנה לארצות אחרות.

בתקופה הקומוניסטית אפילו נשרפו ספרי בישול, נאסר היבוא, נאסרו נסיעות לחו"ל, התוצרים החקלאיים הולאמו ע"י המדינה (אפילו חזירים וכבשים), אסור היה להחזיק בע"ח ואדמות חקלאיות, הונהג קיצוב והמחסור במזון היה נרחב. מאכלים דתיים בושלו במחתרת כי כל פולחן דתי היה אסור במדינה.

דוגמא למנה כזו היא החלבה שאותה חילקו בתקופת הרמדאן. כדי לא למשוך תשומת לב, בתקופה הקומוניסטית היא הוכנה בחלונות/וילונות סגורים כדי למנוע את הפצתם של ניחוחות הסוכר, האגוזים ומי הוורדים. מי שהכין חלבה היה חשוף להלשנה מצד שכניו לרשויות תמורת בצע כסף- מה שהיה עלול להביא לכליאה במחנות לחינוך מחדש, לעבודת פרך ולשאר עונשים.

למרבה האירוניה, המעבר של אלבניה לדמוקרטיה רק החריף את הבעיה, זאת כי התושבים היו צריכים לעבוד ביותר מעבודה אחת כדי להאכיל את המשפחה – מה שגרם למחסור בזמן גם לאלו שזכרו את המתכונים הישנים. בנוסף, חקלאים רבים נטשו את הכפרים ועברו לערים הגדולות בחיפושם אחר פרנסה – מה שיצר כפרי רפאים.

בורקס אלבני - ביראק
בורקס אלבני – ביראק

כמעט לכל מחוז באלבניה יש התמחות מיוחדת, אם כי בישול של בשר בגריל, במיוחד כבש, והכנת פשטידות שונות נפוצה בכל רחבי הארץ. למשל: מרכז ודרום אלבניה ידועים בזכות המגוון הרב של הירקות, שמן הזית והלימונים מסוגים שונים שגדלים שם. 

פודינג, קינוחים, מאפים, דגים ו(לא תמיד) יחסי גומלין

האוכל האלבני מכיל הרבה סוגים של פודינג, החשוב שבהם הוא האושאף (Oshaf) שעשוי מחלב כבשים ותאנים והגיע למדינה כנראה תודות לכיבוש העותומאני והוא לא לבד. למטבח הטורקי, הבלקני והאירופי יש השפעה רבה על הבישול האלבני. והנה כמה דוגמאות ליחסי הגומלין הגסטרונומיים:

  • הרומאים הביאו לאלבניה ענבים וזיתים כשהם השתלטו על האזור במאה ה-2 לפנה"ס.
  • מנות כמו Arnavut ciğeri (כבד אלבני) התפשטו מזרחה מאלבניה על פני האימפריה העות'מאנית
  • מאכלים מיובאים כמו Ajvar (תענוג עשוי פלפלים אדומים קלויים, חצילים ותבלינים) נדדו לאלבניה מצפון הבלקן.

עם זאת, יש מאכלים שניתן למצוא רק באלבניה. למשל: אופן ההכנה של Mishavinë (סוג של גבינה לבנה שעשויה מלבן שארוז היטב במשך שלושה חודשים בתוך שומן מן החי עד שהוא תוסס לגבינה פיקנטית) הועבר על ידי דורות של רועים באלפים האלבניים. דוגמאות נוספות הן ה-Flia, פנקייק עם שכבות דמויות קרפ מוברש בקרם, ו-byrek me mish, בורק בסגנון טורקי עם פפריקה

קינוחים אלבניים מורכבים מפירות מקומיים ומהם עושים לפתנים וסוגים שונים של עוגות או פשטידות מתוקות. פירות הדר, כמו תפוזים ולימונים משמשים כמרכיבים העיקריים בקינוחים אלבניים רבים.

מנת קרפיון (Tava e Krapit) פופולרית במיוחד בשקודרה (אחרי שנשכחה במשך שנים בשל האיסור הקומוניסטי על דייג) בעוד שדג ה-Koran עם האגוזי מלך אהוד במיוחד באיזור פוגרדץ. מנות דגים אחרים מאוד פופולריות באזורי חופי הים היווני והאדריאטי.

אלבניה ידועה גם במגוון של מאפים; מספר גדול מהם נפוצים ברחבי הבלקן ואסיה כגון הבוריק (בעברית: בורקס). עוד אחת מהם היא Ballokumja, עוגיה מסורתית מקמח תירס, חמאה וסוכר, שמקורה בעיר אלבסן. מנה אחרת היא Lakror me arra,פשטידה אלבנית העשויה לרוב עם ריקוטה, סרפד, כרישה, כבש ואגוזים.

בוריק
בוריק

משקאות חריפים באלבניה

כתוצאה ממזג האוויר הים תיכוני הנוח, אלבניה ידועה גם במגוון זני הענבים מהם מכינים כאן יינות לבנים ואדומים משובחים. המוכרים יותר הם: מרלו, קברנה, פינו נואר, Kallmet, סוביניון, ריזלינג ועוד…אלבניה ידועה מאוד גם בקונייאק המשובח שלה, Skanderbeg שזכה בהרבה פרסים בינלאומיים.

המשקה האלכוהולי הכי נפוץ באלבניה הוא הראקי (דומה לגראפה, המרכיב העיקרי בו הוא בדרך כלל ענבים). באיזורים אחרים של אלבניה, Korça ו-Dibër, משתמשים בשזיפים כדי להכין ראקי וב-Boboshticë מכינים את המשקה מפטל. בין המשקאות הלא אלכוהוליים תמצאו את ה-Boza (משקה מבוסס תירס) שמיוצר בצפון אלבניה, במיוחד במחוז Kukësi וסביבתו.

ההשפעה של המטבחים הים תיכוניים / בלקניים השונים על המטבח האלבני

השפעת המטבח הטורקי על המטבח האלבני

היותה של אלבניה תחת האימפריה העות'מאנית הטורקית יותר מ-500 שנה נתנה את אותותיה גם בתרבות האוכל. ממנות בשר שונות ועד לביראק (בורקס) תוכלו לראות ברחובות אפשרויות רבות של אוכל מסורתי טורקי ובמיוחד בולטות המאפיות בהן תוכלו להזמין מתוקים כמו בקלאווה ומעדנים אחרים.

אחת הדוגמאות לכך היא מנת עלי הגפן הממולאים. (Japrakë). למאכל זה יש מעמד מיוחד בלבבות של האלבנים כי לרוב מכינים אותו כל בני המשפחה. גם העובדה שהוא נצרך ע"י מוסלמים ונוצרים בחגים הדתיים השונים תורמת לפופולריות שלו. אמנם המאכל אינו טורקי בהכרח ומרכיביו מקומיים (שמיר, פלפלים ונענע מצפון אלבניה), אבל שמו מגיע מהמילה הטורקית ל"עלה".

השפעת המטבח האיטלקי והיווני על המטבח האלבני

מהגרים רבים שחזרו לאלבניה הקימו בה מסעדות משלהם. בעבודה שלהם במסעדות, בטברנות ובבתי הקפה השונים ביוון ובאיטליה הייתה להם הזדמנות ליצור קשר עם תרבות האוכל העשירה של אותן מדינות.

כעת החלו השפים האלבנים להציע אוכל מקומי עם השפעות איטלקיות ויווניות. מפיצה מסורתית איטלקית מדהימה לסלטים יוונים שונים. בברים תוכלו למצוא קפה נהדר, ויש חוצפנים שמעיזים אפילו לומר שהקפה כאן יותר טוב מאשר באזורים מסוימים באיטליה ;).

אחד החלקים החשובים בטיול באלבניה הוא האוכל שיהפוך את השהייה שלכם למענגת הרבה יותר. התמהיל של האוכל האלבני המסורתי יחד עם הנגיעות האיטלקיות, היווניות והטורקיות עושה משהו טוב לסצינת האוכל המקומית.

עוד על אוכל באלבניה

שאלות ותשובות

מהן המנות המסורתיות הנפוצות באלבניה?

המנות הנפוצות ביותר באלבניה הן תבשיל עגל (ferges), צלי בקר ברוטב חלב מותסס (rosto-misalche-kosi), ממולאים ובראשם הכרוב הממולא (sarma). כמעט כל מנות הבשר מוגשות עם לחם ואורז וירקות ירוקים. המאכל הלאומי הוא Tavë Kosi – תבשיל כבש ואורז המוגש עם רוטב של יוגורט.

מה המשקה האלכוהולי האופייני לאלבניה?

הראקי הוא המשקה האלכוהולי המסורתי. מכיוון שראקי ניתן לייצר כמעט מכל פרי אין פלא שזהו המשקה האלכוהולי הנצרך ביותר באלבניה. שותים אותו לפני, בזמן ואחרי הארוחות ולפעמים אפילו על קיבה ריקה בבוקר לפני הקפה.

האם ניתן לרכוש ולשתות אלכוהול באלבניה?

למרות שאלבניה היא מדינה מוסלמית מותר לרכוש ולשתות בה אלכוהול.

מה שותים באלבניה?

באלבניה שותים מים, קפה או ראקי. מים ניתן לשתות ישר מהברז, רק טעמם יהיה שונה כי באלבניה מוסיפים להם הרבה כלור. בנוסף, באלבניה יש סצנת קפה ענפה הודות לשילוב בין הכיבוש העותמאני לקירבה הגאוגרפית לאיטליה. וכמובן – הראקי שאותו שותים בכל ארוחה ולאורך כל שעות היום.

Scroll to Top
דילוג לתוכן